XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 17 април 2020 г.

КОЗУНАЧЕНО ВИТО РУЛО С ШОКОЛАД

Какво е Великден, ако ТИ не се потопиш в едно меко козуначено тесто, а в ДОМА ТИ да се понесе онзи сладък аромат на ПРЯСНО ИЗПЕЧЕНИ КОЗУНАЦИ…
Вкъщи са на почит козуначените изделия, но задължителното условие за тях е те да са с някаква ПЛЪНКА.
В случая това голямо вито  руло е с течен шоколад.
Като краен резултат се получава много пукхава и ароматна вкусотия.


ПРОДУКТИ:
2  яйца
1 белтък
500 г брашно
125 мл хладко прясно мляко
20 г жива мая или 1 пак. суха/ 7 г/
50 г краве масло или мас
75 мл олио
160 г захар
щипка сол
2 ванилии
За плънката:
качествен течен шоколад
/ количеството е по ваша преценка/
За намазване на суровото руло:
1 жълтък
малко олио
За поръсване:
кристална захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата разбиваме добре със захарта, а маята разтваряме в леко затопленото  млякото.
Ръчно или с помощта на хлебопекарна замесваме тесто от посочените продукти, изваждаме  го  и го оставяме  да втаса на топло до двойно увеличение на обема му.

 Ако е хладно в кухнята ви, можете да го оставите във включена на 30 градуса фурна.
Втасалото тесто намесваме отново , оформяме го на правоъгълник. 

Намазваме го обилно с шоколада.

Навиваме го  на руло, а след това на охлюв.
Поставяме го в намазана с олио тавичка.
Оставяме го за повторно втасване до двойно увеличение на обема му.
Преди печене го намазваме с жълтък, който предварително сме разбъркали с малко олио.
Поръсваме го обилно със захар.

Печем козуначеното руло в продължение на 20 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна, след което го покриваме с хартия и го пече до готовност на 170 градуса.
Изваждаме го от фурната, след това и от тавата, слагаме го върху решетка, покриваме го с мека кърпа и го оставяме  да се поохлади малко.
Консумираме го топло, но не горещо, за да не се вглети.
Чупим го, а не го режем поради същата причина.

Весели Великденски празници!


/ от архивите /

събота, 28 март 2020 г.

ЛУЧНИК С ТРИ ВИДА ЛУК



   Изключително подходящ за Великденските пости.
   Истинският лучник се меси в Северозападна България и се прави от тестени кори и лучена плънка между тях.
Тя се приготвя САМО от лук, независимо какъв е  той по вид.
В случая аз използвах комбинация  от три вида и така печивото  стана още по- вкусно. Откъм сухи подправки се използват само червен пипер, чубрица и джоджен, а откъм зелени – магданоз и копър / по желание/.
Тестото е съвсем обикновено- брашно, мая, вода, сол и захар.
Всяка друга „ добавена екстра“ изкарва лучника извън класацията на ТРАДИЦИОННОТО  БЪЛГАРСКО  ПЕЧИВО.


Продукти / за тава с диаметър 28 см/ :
За тестото:
200 г брашно + още малко за доомесване
100 мл хладка вода
10 г жива мая
1 чаена лъжица сол
щипка захар

За плънката:
2 по- големи глави кромид лук
2 стръка крехък праз
2 връзки зелен лук
червен пипер, чубрица, джоджен, магданоз и копър- на вкус
сол- на вкус
5 с. л. олио:
/ една- за намазване на тавата, една- за намазване на суровия лучник, три- за приготвяне на плънката/

Начин на приговяне:
Приготвяме плънката като задушаваме и след това леко запържваме нарязания на по- едро  лук.
Преди да я отместим от котлона я овкусяваме с посочените подправки.
Оставяме я да се охлади.
Замесваме тесто като за пита, разделяме го на 3 топки, като едната от тях трябва да е по- голяма.

Вземаме най- голямата, поръсваме я с брашно и с помощта на точилка и върху набрашнен плот я разточваме на тънка кора.
Намазваме тава с посочените размери с олио и поставяме кората така, че част от нея да излезе извън ръбовете на тавата.
Поръсваме я с половината част от плънката.
Повтаряме  същата процедура с втората топка тесто.
Върху втората разточена кора разпределяме останалото количество от плънката.

Разточваме и третата топка и кората поставяме най- отгоре.
Краищата и намазваме внимателно с четка, потопена в студена вода.
 Хващаме краищата на първата кора/ най- долната и най- голямата/ и загръщаме  лучника.
Нагъваме я  като „ плисе”.
Намазваме печивото  с олио, надупчваме  го на няколко места с вилица, оставяме го да втаса и го слагаме  да се пече в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути  или, докато хване приятен загар.

Изваждаме изпечения вече лучник и го покриваме добре с кърпа.
Оставяме го десетина минути да се поохлади, да се поотпусне и омекне.
По желание можем леко да го поръсим с шарена сол.


Сервираме  го  начупен на големи парчета, но напоследък аз го режа, защото така гледката е по- красива J.
Ако вие го начупите, ще усетите уханието на лука, който ще пада топло, топло в ръцете ви, а вие ще облизвате дланите си… J.

Ехаа, спомени, спомени…съхранили в себе си корените ми от село Лепица, Плевенско….


м. март 2020 г

неделя, 9 февруари 2020 г.

МИНИ ПРОСЕНИЧЕТА С ЛУК И СЛАНИНА

Просеникът се знае и помни от северняците от незапомнени времена.
Аз съм го наследила от мама и го правя в различни варианти- съвсем прост и обикновен, със сирене, само с праз, само с шарена сол, със сланинка или пръжки/ джумерки/, но в случая направих нов вариант- с кромид лучец, домашна сланинка и шарена солчица.
Колко вкусни и незабравими биха били тези мини просеничета могат да кажат само тези, които приготвят този вид печиво, а останалите ще разберете, ако си подготвите продуктите и го врътнете ей така, както сега ще ви кажа :)


ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 каф. ч. кисело мляко
1/ 2  каф. ч. олио
2 каф. ч. царевично брашно
1 каф. ч. бяло брашно
1/ 3 глава кромид лук или 1/ 3 стрък праз
1 каф. л. сода
1 ч. л. оцет
1 к. л. сол
1 парче домашна сланина
2 щипки шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер разбиваме яйцата със солта.
Добавяме млякото, олиото , оцета, нарязания на ситно лук  и 1 щипка от шарената сол.
Изсипваме  царевичното брашно, а след него и бялото, в което предварително сме размесили содата.
Разпределяме сместа във форма за мъфини, чиито гнезда предварително сме намазали с олио.
Отгоре нареждаме  парченца сланинка, предварително поръсени с втората щипка шарената сол.

Печем просеничетата  в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение 
на около 20 минути.

Ако спазвате всичко написано, те ще станат много вкусни и пухкави.
Повярвайте, че много хора дори не са опитвали това уникално автентично  печиво, но знайте, че си заслужава да се опита.
Успех в приготвянето му!

7 февруари 2020 г



вторник, 4 февруари 2020 г.

АРОМАТНА ПЪСТРА МИЛИНКА


  Пухкава месеница, съчетала в себе си аромата на свежа градинска подправка, чесън и сиренце.
Топло изпечена,  тя успешно ще  събере семейството в настоящите есенни дни.


ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 600 г бяло брашно
250 г хладка вода
20 г жива мая
2 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар

За намазване на тестените късчета:
4 с. олио или зехтин /или комбинация от двата вида мазнина/
3 скилидки чесън
шепа нарязан магданоз

За поръска и заливка:
150 г сирене
2 жълтъка
1 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, разтворената във водата мая, олиото, млякото, белтъците, солта и захарта замесваме меко, но нелепнещо тесто.
С помощта на кухненска ножица го нарязваме на различни по вид късчета.

Слагаме ги в  тава съвсем безразборно и без никакъв ред, като предварително ги мажем леко със смес от олио/ зехтин/ , пасирания чесън и наситнения магданоз.

Отгоре ги поръсваме с натрошеното сирене и ги намазваме с жълтъчената смес.

Оставяме милинката да втаса на стайна температура до двойно увеличение на обема и.
Печем  я в продължение на 15 минути в предварително загрята на 180  градуса фурна, след което я покриваме с хартия и печенето продължава още 25 минути.
Изваждаме я , оставяме я да се поотпусне и поохлади и я поднасяме с чаша чай, айрян, пък що не и с вино. :) 

м. януари 2020 г

сряда, 4 декември 2019 г.

ПОСТНИ МЪФИНИ С МОРКОВИ, ЯБЪЛКИ И ОРЕХИ


Дните на пости не са толкова страшни след като можем да си забъркаме и изпечем сладкиши, които да консумираме без угризения на съвестта
Въпросните мъфини са изключително сочни и сладки.
Направете ги и ще се убедите, че по нищо не отстъпват на тези, които приготвяме с яйца и мляко.

ПРОДУКТИ:
1 каф. ч. захар
1 каф. ч. олио
1 каф. ч. портокалов сок
2 ч. ч. брашно
1 каф. л. сода
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. есенция Ром
2 ванилии
1 щипка куркума на прах
1 щипка джинджифил на прах
2 средно големи моркова
2 средно големи ябълки
1 каф. ч. орехови ядки


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на дървена лъжица разбъркваме захарта с олиото и портокаловия сок .
Лъжица по лъжица изсипваме брашното, в което предварително сме смесили двата вида набухватели, куркумата и джинджифила, като не спираме да бъркаме.
Добавяме ванилиите, есенцията и нарязаните на дребно орехови ядки, а след това шепа по шепа настърганите моркови и ябълки.

Разбъркваме сместа добре.
Вземаме форма с гнезда за мъфини и в тях слагаме хартиени формички.
Пълним 2/ 3 от формичките със сместа и поставяме голямата форма във фурна, която предварително сме загрели на 180 градуса.
Печем мъфините в продължение на 45 минути.
Изваждаме ги, оставяме ги да се поохладят и ги поднасяме с чаша топъл чай .


неделя, 17 ноември 2019 г.

ЯХНИЯ ОТ БУЛГУР, ПРОСО И ЧЕРВЕНА ЛЕЩА


Във времето на постите тя е за предпочитане, защото ни  засища  за по- дълго време.
Съотношението  на отделните основни компоненти можете да си определите вие в зависимост от вашите предпочитания. 
Аз се възползвах от готовата въпросна комбинация, която в момента е налична в Лидл.
Хареса ми. 
Ето го и моят начин на приготвяне:

ПРОДУКТИ:
250 г микс от булгур, просо и червена леща
1 с. л. нарязани сушени домати
1 глава кромид лук
1 прясна чушка
1 морков
сол- на вкус
4- 5 с. л. олио
2 л вода
Подправки:
по 1 щипка червен пипер, млян черен пипер, куркума, чубрица, сух джоджен, шепа нарязан свеж магданоз
1 с. л. брашно- при необходимост


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземаме тенджера и в  загрятата мазнина запържваме нарязаните на дребно лук, чушка и морков.

Посоляваме ги, отстраняваме ги от котлона и към тях добавяме червения пипер и куркумата.
Разбъркваме добре.
Връщаме тенджерата на котлона, наливаме  посоченото количество вода и след като тя кипне, изсипваме гореупоменатия микс.
Добавяме доматите и още сол и варим яхнията до пълното омекване на продуктите и до желана гъстота.
Малко преди да я отстраним от котлона, я овкусяваме с черния пипер, чубрицата и джоджена.
При необходимост я сгъстяваме с 1 с. л. брашно, разтворено в малко вода.
При сервиране поръсваме с нарязан магданоз или пък го слагаме предварително в цялата яхния.


неделя, 27 октомври 2019 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА С МАСКАРПОНЕ И ШОКОЛАД

По заръка на дъщеря ми, която вчера отслужи служба за здраве, а и за имения ден на моята мила половинка Димитър,
 една  лека тортичка с много нежен вкус.
Приготвянето и е бързо и лесно, защото не изисква топлинна обработка.
За нея прочетох на няколко места в интернет пространството, послушах съветите и на момичето ми и си направих една моя компилация от продукти и начин на сглобяване.
А как я оцениха гостите ли?
Казаха: " Много, ама много хубава! Прекрасна!" :) 

ПРОДУКТИ:
1 пакет какаови бисквити „ Закуска“ / 370 г/

За белия крем:
500 г  Маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
5 с. л. пудра захар

За кафявия крем:
200 г течен шоколад
50 г краве масло

За потапяне на бисквитите:
300 мл прясно мляко
1 каф. л. есенция Ром

За основна заливка:
100 г натурален шоколад
3 с. л. олио

За допълнителна заливка:
50 г бял шоколад
2 с. л. олио
За поръсване на тортата:
3 какаови бисквити „ Роден край“

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред приготвяме двата крема.
БЯЛ КРЕМ:
 В купа разбиваме с миксер много добре сметаната.
В друга купа и отново с миксер съвсем за кратко разбиваме маскарпонето със захарта.
С помощта на лъжица и внимателно разбъркване добавяме сметаната към другата смес.
КАФЯВ КРЕМ:
На водна баня загряваме течния шоколад и към него прибавяме маслото.
Бъркаме непрекъснато до неговото стопяване и получаването на гладка смес.

В купичка наливаме леко затопленото мляко, изсипваме есенцията и разбъркваме.

Вземаме правоъгълна тава и намазваме дъното и с  2- 3 с. л. от белия крем.
Топим в ароматизираното мляко последователно 6 бисквити и ги редим една до друга на два реда.
Покриваме с 1/ 3 от белия крем.
Върху него на купчинки изсипваме половината от кафявия крем.


Отново вземаме 6 бисквити, топим ги в млякото и ги подреждаме една до друга върху крема.
Върху тях намазваме половината от останалия бял крем, а върху него останалия  кафяв.
Започваме топенето на останалите 6 бисквити и ги подреждаме по описания начин.
Отгоре върху тях нанасяме останалото количество бял крем.
Заглаждаме внимателно тортата отвсякъде и я прибираме в хладилника за около 2 часа.

Приготвяме основната шоколадова заливка като на водна баня стопим черния шоколад с посоченото количество мазнина.
Бъркаме до получаването на еднородна шоколадова смес.
Приготвяме и бялата заливка като на водна баня стопим белия шоколад с мазнината, определена за него.
Бъркаме до получаването на гладка бяла консистенция.
Заливаме бавно и старателно, лъжица по лъжица кафявата глазура.
Оставяме тортата така за десетина минути, за да се стегне малко шоколадът, а това става бързичко, защото тортата е студена.
Вземаме бялата шоколадова смес и върху кафявата заливка правим фигурки по наше виждане.
Най- отгоре поръсваме с натрошени какаови бисквити.

Прибираме тортата в хладилника и я оставяме там в продължение на едно денонощие.
Преди сервиране тортата трябва да се остави на стайна температура за около 10 минути.

При точно спазване на цялото описание вие ще се насладите на един перфектен десерт, галещ нежно небцето ви. J


25 . 10. 2019 г

събота, 24 август 2019 г.

АЙВАР


Айварът е летен зеленчуков специалитет на балканската кухня, който е подходящ както за  пряка консумация, така и за консервиране. Началото на неговото приготвяне е сложено в Сърбия, но е характерен и за Македония, и за Турция.
За неговото приготвяне са необходими само червени чушки и патладжан.

ПРОДУКТИ / за 3 бурканчета с вместимост 330 мл /:
1 кг червени чушки
1 кг патладжан
2 скилидки чесън
100 мл олио
1 с. л. сол
2 с. л. захар
2 с. л. оцет
млян черен пипер- на вкус
шепа магданоз
 Ако решите да правите повече на брой бурканчета, вземете / както казва моят баща/ МОЛИВА и пишете, т. е. увеличете си дозата , преизчислете нещата и действайте смело по вашата сметка. :) 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме чушките  от семенниците и ги изпичаме на ламарина.
Белим люспите.
Изпичаме патладжаните цели и също ги белим.
В дълбок съд загряваме олиото, изсипваме смлените зеленчуци и при непрекъснато бъркане започваме да ги пържим.
5 минути след това овкусяваме със солта, захарта, оцета и черния пипер, а наситнените  чесън и магданоз добавяме малко преди да отстраним айвара от огъня.
Цялото му приготвяне на котлона трае около 30 минути.
 Оставяме го да се охлади напълно и го консумираме намазан на  препечена филийка, с парче топла питка, може и само със сиренце, а защо не и като гарнитура към месо.

Ако решим да го приберем в мазето за зимнина, тогава го слагаме в бурканчета и го стерилизираме в продължение на 10 минути.

август 2019 г