XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 21 април 2016 г.

ПИЛЕШКА СЕЛСКА СУПА

Много, много добра!
ПИЛЕШКАТА СУПА НА ВАЛЯ ХИНКОВА
Божествена!
Благодаря ти, мила Валя, за вкусната чорбичка! Промених само застройката по мой вкус.
ПРОДУКТИ:
пилешко месо
1 глава кромид лук
1 чушка
1 морков
2 картофа + още 1
1 малък домат
1 шепа фиде
малко целина
2- 3 листа девесил
щипка чубрица
щипка куркума
черен пипер
3- 4 с. л. олио

Застройка:
1 жълтък
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. с връх брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото на пилето се сварява в леко подсолена вода.
Бульонът се прецежда.
Месото се накъсва надълго. 
Нарязват се лукът, чушката, морковът и 2 картофа на кубчета.
Запържват се в олиото.
Всичко се слага в бульона и се прибавят нарязаните целина и девесил.
Слага се и третият картоф, който трябва да ври цял.
Досолява се, ако е необходимо.
Свареният вече картоф се намачква и пак се връща в супата.
Нарязва се на ситно обеленият домат, слага се фидето, чубрицата и куркумата.
Супата се вари до готовност на фидето.
Застройката се прави ВАРЕНА като се разбие всичко с тел, слага се на котлона и при непрекъснато бъркане леко се сгъстява сместа , сипва се в нея с черпак от супата , бърка се и се излива обратно в тенджерата.
Добавя се черният пипер, а при сервирането нарязан магданоз и парченце лимон.

четвъртък, 14 април 2016 г.

ШОКОЛАДОВ ЧИЙЗКЕЙК

Обикновено десертите от този вид са с шоколад само в заливката, но в случая е изцяло шоколадов.
Определено е за шохолитици. Ще им допадне със сигурност.
Сглобих го по мое виждане.
 С него посрещнах изискан гост, а той остана доволен.


ПРОДУКТИ:
За блата:
1 и 1/2 пакета бисквити „ Роден край“ с какао
125 г хубаво краве масло
2 с. л. какао
За основната смес:
3 пакетчета сирене Крема
1 каф. ч. пудра захар
300 г заквасена сметана
200 мл течна сладкарска сметана
200 г шоколад- млечен или натурален
10 г желатин
За глазурата:
100 г натурален шоколад
3 с. л. олио или масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите се смилат в блендер и се смесват с разтопеното масло и какаото.
Взема се разкопчаваща форма с диаметър 20 см и дъното и се покрива с пекарска хартия или цялата форма със стреч фолио.
Чрез притискане се оформя какаов блат.
Прибира се за охлаждане в хладилник.
Започва се приготвянето на основната смес.
Сиренето се разбива със захарта до хомогенна смес, след което при непрекъснато бъркане се слага и заквасената сметана.
В съд се затопля до кипене половината количество течна сметана, отмества се от котлона и в нея чрез енергично разбъркване се стопява шоколадът. Охлажда се леко.
Млечната и шоколадова част се смесват чрез леко разбъркване с помощта на дървена лъжица или шпатула като към тях се добавя и желатинът, стопен на водна баня в малко вода.
Всичко това се изсипва върху бисквитения блат.
Оставя се да се стегне в хладилник поне 4 часа.
Най- отгоре се полива с разтопения на водна баня шоколад, като към него се слага и олиото/ маслото/.
Чийзкейкът се декорира леко по желание и се оставя за една нощ в хладилника.



вторник, 12 април 2016 г.

ПИЛЕ С ОРИЗ И ПРАЗ НА ФУРНА

Семпло и лесно ястие.
Обичам ориза и си го готвя по различен начин.
В случая пък е с повечко праз, който му придава добър вкус.

ПРОДУКТИ:
1 маломерно пиле
1 купичка ориз
4 такива купички с вода
сол на вкус
2 стръка праз
1 по- голям морков
2 чушки
2 следно големи домата
черен пипер
мъничко червен пипер
чубрица
магданоз
4- 5 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пилето се нарязва на порции и се запържва в мазнината и малко сол.
Добавя се оризът, който също се запържва.
Слагат  се и нарязаните зеленчуци , разбъркват се и леко се задушават като се внимава продуктите да не залепнат на дъното на съда.
Слагат се подправките/ без магданоза/ и се налива водата. Досолява се на вкус.
Ястието се разбърква добре и се изсипва в тава.
Пече се в гореща фурна на 200 градуса, като се разбърква само в началото.
Готви се до приятно запичане.


Поръсва се с нарязан магданоз и се сервира на порции.

петък, 8 април 2016 г.

КОЗУНАЧЕНА ПИТА

ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА РАЛИЦА ЗА ТОЗИ ВИД ХЛЯБ!
АПЛОДИСМЕНТИ ЗА КОНЦИТЕ! ОБОЖАВАМ ГИ.


Спазих всичко с изключение на три дребни неща:
1. Питата пое около 620 г брашно, може би заради големината на яйцата.
2. Сложих 1 с. л. хималайска сол
3. Поръсих с маково семе, ЗАЩОТО в момента нямах сусам, иначе го обичаме.

ПРОДУКТИ:
 НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ:










КРАСОТА!

8 април 2016 г

вторник, 5 април 2016 г.

ПОСТНИ САРМИ С ОРИЗ



Малко не върви в една чиния да има прясна салата и до нея нещо кисело , ама трябва да се консумира киселото зеле, че вече му е време да се развали.


неделя, 3 април 2016 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ НА ФУРНА С ЯЙЦА И СИРЕНЕ

Здравословна и лека храна са тези чушки, защото нито са пържени, нито пък са панирани.

ПРОДУКТИ:
печени и обелени чушки
сирене
яйца
мъничко кисело мляко
чубрица
чесън- по желание
олио
сол- при необходимост

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземам тава и я намазвам с олио.
На дъното редя чушките, а върху тях натрошавам сиренето.
Поръсвам с чубрица и с наситнен чесън.
Заливам посоченото с разбити яйца и малко кисело мляко.
Отгоре поръсвам малко олио.
Пека до приятен загар.

вторник, 22 март 2016 г.

АРМЕНСКА КАРТОФЕНА САЛАТА

Преди време тази сочна картофена салата бе публикувана в групата „ Нашите вкусотийки“, но не помня от кого.
БЛАГОДАРЯ  за идеята на автора, който си я познае! Много е вкусна.
Подходяща е и за самостоятелна салата, и за гарнитура.
Леко промених количеството на продуктите и ще ви я представя така, както аз я приготвих.
ПРОДУКТИ:
500 г картофи
5 кисели краставички
10 едри маслини
парче  кромид лук
3 скилидки чесън
2 с. л. майонеза
магданоз
сол- на вкус и при необходимост
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят и нарязват на кубчета. Сваряват се на пара в тенджера под налягане.
Отцеждат се хубаво.
Краставичките  и маслините се нарязват на малки парченца, а кромидът и чесънът- на ситно.
Добавят се майонезата, магданозът и солта.
Всичко се обърква леко  и се оставя за известно време в хладилника, за да се смесят ароматите.

Салатата се поднася охладена.
м. февруари 2016 г

събота, 19 март 2016 г.

ПОСТНА КОПРИВЕНА ЧОРБА

Сега са пости и в същото време един от  природните  хитове  е копривата.
Нека да се възползваме от тези две неща и да си сварим една вкусна и полезна копривена чорбичка.
ПРОДУКТИ:
1 голяма купа с коприва
1 глава кромид лук
1 морков
1 каф. ч. нарязани чушки
1 каф. ч. консервирани домати
2 шепи ориз
сол на вкус
червен пипер
куркума
суха подправка по избор- чубрица, босилек, джоджен… или каквато друга обичате
черен пипер
магданоз
3- 4 с. л. олио
1 с. л. брашно
3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата се почиства, измива, попарва се и се сварява в солена вода за 5 минути.
Изцежда се през гевгир и се накълцва. Бульонът се запазва.

В олиото се запържват нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите.
 Слагат се малко червен пипер и куркума и се добавя копривата. Налива се копривеният бульон, при необходимост  се соли още веднъж и чорбата се оставя да кипне. Изсипва се оризът  и всичко се вари до готовност. При необходимост се долива още вода. Чорбицата се овкусява с чубрицата и черния пипер. Съвсем в края се слага за плътност разтвореното в малко водичка брашно. Поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.

19. 03. 2016 г

сряда, 2 март 2016 г.

БЯЛА РИБА С МАЙОНЕЗА, ДОМАТ И СИРЕНА

С нея можете да изненадате свои гости, които обичат да консумират риба.
Малко по- калорична става по тази рецепта, но пък е вкусна и много представителна.
ПРОДУКТИ:
500 г бяла риба / в случая е Тилапия/
200 г гъста майонеза
200 г топено пушено сирене
50 г кашкавал
1/ 2 глава кромид лук
1- 2  домата
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взема се тава и се застила с алуминиево фолио.
Намазва се с част от майонезата.
На разстояние се подрежда филето, нарязано на порции.
Парчетата се намазват  с останалото количество майонеза.
Върху рибата се нареждат следните продукти:
-        тънки филийки лук
-        тънки кръгчета домат
-        филийки топено сирене
-        лентички кашкавал
Отгоре се поръсва черен пипер.

Рибата се изпича в гореща фурна на 200 градуса до приятен загар на сирената.
/ от архивите/