XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПОСТНА КОПРИВЕНА ЧОРБА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 19 март 2016 г.

ПОСТНА КОПРИВЕНА ЧОРБА

Сега са пости и в същото време един от  природните  хитове  е копривата.
Нека да се възползваме от тези две неща и да си сварим една вкусна и полезна копривена чорбичка.
ПРОДУКТИ:
1 голяма купа с коприва
1 глава кромид лук
1 морков
1 каф. ч. нарязани чушки
1 каф. ч. консервирани домати
2 шепи ориз
сол на вкус
червен пипер
куркума
суха подправка по избор- чубрица, босилек, джоджен… или каквато друга обичате
черен пипер
магданоз
3- 4 с. л. олио
1 с. л. брашно
3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата се почиства, измива, попарва се и се сварява в солена вода за 5 минути.
Изцежда се през гевгир и се накълцва. Бульонът се запазва.

В олиото се запържват нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите.
 Слагат се малко червен пипер и куркума и се добавя копривата. Налива се копривеният бульон, при необходимост  се соли още веднъж и чорбата се оставя да кипне. Изсипва се оризът  и всичко се вари до готовност. При необходимост се долива още вода. Чорбицата се овкусява с чубрицата и черния пипер. Съвсем в края се слага за плътност разтвореното в малко водичка брашно. Поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.

19. 03. 2016 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар