XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ХЛЯБ С БАКПУЛВЕР- домашен и здравословен

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 21 януари 2016 г.

ХЛЯБ С БАКПУЛВЕР- домашен и здравословен

 Бърз и вкусен домашен хляб. 
Стана рошав, защото не го месих , а просто го събрах. 
Вътре е пухкав, а не клисав, а коричката, колкото и груба да ви изглежда, ви подвежда и е изключително хрупкава.
Най- приятното е, че не мирише натрапчиво на сода.
Хлябът  е много лесен и бърз за изпълнение.

ПРОДУКТИ:
200 г брашно грахам или пълнозърнесто 
300 г типово  брашно
1 кофичка /400 г / кисело мляко
3 с. л. олио
2 бакпулвера
1 ч. л. сол или по- малко, ако искате умишлено като мен да намалите солта

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Не месите, а събирате всичко на тестена топка. 
Изобщо не се старайте, защото набързо събраното тесто ще ви отведе до външно красив хляб, което в случая не е нужно.
Не разплесквате, а съвсем леко разстилате тестото върху пекарска хартия, сложена в малка тавичка.
Поръсвате с малко брашно и правите няколко успоредни разреза- по желание.
Не мажете с нищо.
Печете в загрята на 200 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждате и охлаждате, но не напълно. Нека хлябът да е леко топличък, но не и горещ.

Не го завивайте с кърпа, за да остане коричката му хрупкава.



21. 01. 2016 г

2 коментара:

  1. Може ли вместо грахамово брашно, да сложа брашно от лимец? Опитах няколко рецепти с лимец , но винаги хляба остава клисав.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!
    Винаги ще Ви е клисав, защото това брашно е тежко и трябва да е в по- малко количество и задължително смесено с типово или бяло. Опитайте, но задължително намалете количеството.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване