XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КЕКС С КРЕМ ОТ ИЗВАРА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 27 октомври 2015 г.

КЕКС С КРЕМ ОТ ИЗВАРА

 Красив на вид и много представителен, но сухичък.
Подходящ е за следобедното кафе и е доста привлекателен.
За неговата направа изпълних рецептата от блога Къкрещо гърненце.

ПРОДУКТИ:
За тестото:
125 г краве масло
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ванилия
2 с. л. какао на Д- р Йоткер
1 и 1/ 3  ч. ч. брашно
1 бакпулвер

За крема:
250 г безсолна извара
4 пълни с. л. пудра захар
1 яйце
1 ванилия
4 с. л. кокосови стърготини
1- 2  с. л. кисело мляко/ при необходимост, ако изварата е много суха/

За глазура:
1 натурален шоколад „ Своге” + 2 с. л. олио
1/ 2 бял шоколад „ LZ” + 1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С миксер се разбива мекото масло със захарта до пухкавост.
Добавят се яйцата едно по едно и отново се разбиват  до пълното им поемане.
Лъжица по лъжица се изсипва брашното,  което предварително е смесено със сухите съставки. Получава се тесто, което е малко по- гъсто от кексовото.
Крем: Разбива се яйцето с изварата и пудрата захар.
Към тях се добавят ванилията, стърготините и при нужда млякото.
Взема се кексова форма, намазва се с олио  и се поръсва с брашно.
Кафявата смес и кремът се изсипват в нея и се редуват както следва:
кафява смес, крем, кафява смес, крем, кафява смес.

Заглаждат се леко с обратното на лъжица.
Кексът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на около 40 минути. Готовността му се проверява чрез боцкане с дървено шишче.
Изважда се и се оставя да изстине.

Украсява се със стопения на водна баня два вида шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар