XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МАЛАЕНИК

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 14 януари 2014 г.

МАЛАЕНИК



Не знам човек ли съм или животно, но толкова много обичам зелениите, просениците, качамаците…Това са неща, които не се харесват на всекиго, но пък има и хора, които държат да се хранят що годе здравословно и са доволни, когато научат рецепта за нещо подобно.
Това, което днес ви представям, е една питка с царевично брашно, която е подобна на врачанския  и плевенски просеник, но не съвсем.
Правя много просеници, за които се твърди, че не са такива в смисъл, че просеник е онова, което се приготвя с просо. За севeрняците просеник е онова, което се прави с царевично брашно, независимо то дали е жълто или бяло в зависимост от вида на самата царевица.
Та… малаеникът е нещо по- различно от нашенските просеници, па  макар и минимално. Той  може да са забърка с кисело или прясно мляко. Някъде го приготвят и с вода, но забъркан с млекце, той става много по- вкусен. В него се слагат още сирене и сода за хляб. По стара рецепта той не съдържа яйца, но можете да си го хапнете след това с бъркани яйца или пък с изпържени „ на очи”.

Аз го направих така:
ПРОДУКТИ:
1 и 1/ 2 ч. ч. царевично брашно/ не грис/
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. натрошено сирене
 / ако пък е и домашно ще стане невероятен резултат/
две щипки сол
1 равна ч. л. сода за хляб
олио -  за помазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти  направих  добре объркана гъста каша.
Изсипах я в добре намазана с олио правоъгълна тава с размери 20/ 30 см.
Леко  загладих с лъжица и изпекох малаеника  в предварително загрята на около 180 градуса фурна.
Оставих го за няколко минутки да се поотпусне след печенето.
 По стара традиция той не се реже, а се чупи, но вие можете да отделите парченца така, както сами прецените .  Гарнирайте го с каквото пожелаете- изборът е строго индивидуален и е само ваш и на никой друг :).
Пожелавам ви добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар