Винаги ги правя в тенджерата под налягане, в обикновената тенджера или в тава и обикновено със сос.
Този път ги приготвих пък в този им вид и станаха вкусни, с дъх и усещане на печено и с желание за още и още винце до тях :).
ПРОДУКТИ:
8 средно големи чушки- в случая размразени от фризера
10 листа от кисело зеле
500 г домашна кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
сол на вкус
чубрица
босилек
черен пипер
червен пипер
десетина гъби
3 моркова
олио – количеството е по ваша преценка
1 каф. ч. вода и половината количество бяло винце
брашно- за топене на напълнените сурови чушки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата омесвам със ситно нарязания лук, яйцето и част от подправките. Посолявам я, ако е необходимо, но винаги се съобразявам с това, че зелето ще осоли самото ястие по време на печенето.
Вземам чушките, правя им прорез откъм острата част, за да не се спукат по време на готвенето и ги пълня с каймената смес. Топя ги в брашно и ги редя на разстояние в обилно намазана с олио тава.
Вземам зелевите листа и им изрязвам твърдата част. С тънкото на листото завивам сармите.
Редя ги така, че да се получат: чушка, сарма, чушка, сарма…
Редя същите и в средата на тавата по мое моментно виждане.
Между тях слагам моркови, нарязани на дълги жулиени.
По средата редя пръстен от гъби, а свободното място уплътнявам с изрязаните твърди зелеви крайчета.
Поливам всичко с олио, наливам водата и виното и слагам тавата в гореща фурна.
Поръсвам с останалата част от подправките.
Пека ястието на 200 градуса до получаване на приятна коричка на зелето и до отлепване на люспата на чушките.
Това е всичко.
Не правя сос и не ги поливам с нищо.
Получават се едни бързи и вкусни печени чушки и сармички :).
Много красиво си подредила ястието, поздравления Марги :) Изглежда страшно апетитно!
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно, обичам много и сърми, и пълнени пиперки - винаги с удоволствие си ги похапвам, но досега не съм ги правила едновременно в тавичката, винаги поотделно, ще взема да пробвам и така :)
ОтговорИзтриванеИзпробвах сиренявата мачканица, стана великолепна! Благодаря за рецептата, прекрасна баничка се получи!
Поздрав и пожелание за много пролетно настроение!