XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С КАЙМА НА ФУРНА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 17 март 2012 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С КАЙМА НА ФУРНА

Винаги ги правя в тенджерата под налягане, в обикновената тенджера или в тава и обикновено със сос.
Този  път ги приготвих пък в този им вид и станаха вкусни, с дъх и усещане на печено и с желание за още и още винце до тях :).
ПРОДУКТИ:
8 средно големи чушки- в случая размразени от фризера
10  листа от кисело  зеле
500 г домашна кайма
1 глава кромид лук
1 яйце
сол на вкус
чубрица
босилек
черен пипер
червен пипер

десетина гъби
3 моркова
олио – количеството е по ваша преценка
1 каф. ч. вода  и половината количество бяло винце
брашно- за топене на напълнените сурови чушки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата омесвам със ситно нарязания лук, яйцето и част от подправките. Посолявам я, ако е необходимо, но винаги се съобразявам с това, че зелето ще осоли самото ястие по време на печенето.
Вземам чушките, правя им прорез откъм острата част, за да не се спукат по време на готвенето и ги пълня с каймената смес. Топя ги в брашно и ги редя на разстояние в обилно намазана с олио тава.
Вземам зелевите листа и им изрязвам твърдата част. С тънкото на листото  завивам сармите.
Редя ги така, че да се получат: чушка, сарма, чушка, сарма…
Редя същите и в средата на тавата по мое моментно виждане.
Между тях слагам моркови, нарязани на дълги жулиени.
По средата редя пръстен от гъби, а свободното място уплътнявам с изрязаните твърди зелеви крайчета.
Поливам всичко с олио, наливам водата и виното и слагам тавата в гореща фурна. 
Поръсвам с останалата част от подправките. 


Пека ястието на 200 градуса до получаване на приятна коричка на зелето и до отлепване на люспата на чушките.
Това е  всичко. 
Не правя сос и не ги поливам с нищо.
 Получават се едни бързи и вкусни печени чушки и сармички :).

2 коментара:

  1. Много красиво си подредила ястието, поздравления Марги :) Изглежда страшно апетитно!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно, обичам много и сърми, и пълнени пиперки - винаги с удоволствие си ги похапвам, но досега не съм ги правила едновременно в тавичката, винаги поотделно, ще взема да пробвам и така :)
    Изпробвах сиренявата мачканица, стана великолепна! Благодаря за рецептата, прекрасна баничка се получи!
    Поздрав и пожелание за много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване