Комбинацията е между готова кайма за пържени кюфтета и яйца, които не е необходимо да пържите отделно, а направо да ги изпечете без излишно губене на време, че даже така е и по- здравословно.
ПРОДУКТИ:
500 г птича кайма / пилешка, пуешка, патешка, гъша /
1 главичка кромид лук
1 яйце
1 филия сух/ по- стар/ хляб/ може и без него/
червен пипер
черен пипер
кимион- ако го харесвате като вкус
кимион- ако го харесвате като вкус
чубрица + още някоя друга подправка, която обичате
сол – при необходимост
яйца- броят им е в зависимост от броя на гнездата, които ще оформите.
Аз от 500 г кайма правя 5 броя, т. е. по 100 грама всяко.
Олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвате на ситно лука или го настъргвате на ренде.
Хляба стривате до получаване на трохи.
Добавяте ги към каймата.
Слагате към тях яйцето и подправките.
Омесвате каймата добре.
Свивате големи кюфтета и ги редите на разстояние в намазана с олио тава, след което ги оформяте като гнезда- вдлъбвате ги по средата така, че дори да се свият по време на печенето,пак да има място за яйцето. Аз напоследък ги оформям като гевреци, можете да постъпите и така.
Слагате ги да ги печете в гореща фурна на около 200 градуса и 10 минути преди официалното им изваждане, чукнете яйцата в дупчиците.
Продължете печенето до готовност на яйчицата .
Не е беда, че белтъкът може да се стече извън гнездото- получава се, когато каймата се свие много, но за това няма да сте виновни вие, а и все пак всичко остава в тавата .
Ами честно да кажа- белтъкът си изтича почти половината , но аз си го хапвам и така.
Ами честно да кажа- белтъкът си изтича почти половината , но аз си го хапвам и така.
Вкусните каймени запеканки вече са готови.
Извадете ги и ги сервирайте с гарнитура или салата по ваш избор.
За виното или бирата вече не е необходимо да припомням – урока си го знаете .
СЕГА МИСЛЯ ,ТОВА ГНЕЗДО ДА НАПРАВЯ .Ще се получи добре мисля .
ОтговорИзтриванеСъс сигурност с добра кайма :).
ОтговорИзтриване