Попитайте тези, които са сядали на масата на северняците, дали не са хапвали от тези вкусни и топящи се в устата чушки.
Ястието е характерно за трапезата на Бъдни вечер, което пък съвсем не означава, че само тогава можем да ги приготвим. Аз ги правих и във вчерашния ден, тъй като дъщеря ми е студентка, далече е от дома ни, не желае да се храни с друго, освен с мамините ястия, а и най- обича точно тези пълнени чушчици :).
Задължителното за тях е в плънката да се сложи само боб с единствената добавка на лук и подправки. Оригиналната и традиционна рецепта е чушките да са червени и сухи, но когато нямаме сухи, не е престъпление и сурови да са.
Такава е рецептата, никаква друга!
И нищо повече като допълнение.
Всяка друга добавка отдалечава показаното от действителността.
Десетина средно големи и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО червени чушки
300 г боб
1 по- голяма глава кромид лук
50 мл олио/ може и повече, ако искате да ви е по- блажничко/
червен пипер
чубрица
сух джоджен
черен пипер
сол на вкус
брашно за поръсване на чушките и за потапяне / тяхното запечатване/
малко вода, която ще сипете в тавата, ако чушките ви са сухи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме боба до готовност и го отцеждаме. Хубаво е да изстине напълно и да го приберем в хладилника поне за 5- 6 часа, за да се стегне добре.
Изсипваме част от олиото в дълбок тиган, слагаме малко сол и запържваме ситно нарязания лук.
Поръсваме го с подправките , разбъркваме добре и веднага след това изсипваме боба.
Запържваме го за кратко при неколкократно бъркане и го отстраняваме от котлона.
Оставяме плънката да изстине и внимателно пълним чушките.
Топим ги в брашно и ги нареждаме в намазана с олио тава, тях също ги помазваме и ги поръсваме с брашънце. Тази процедура я правя, когато чушките не са сухи. При самото печене от олиото и брашното те придобиват вкуса на сухите.
Изпичам ги до готовност, след което ги изваждам.
Получават се най- невероятните чушки с бобена плънка- вкусни, ароматни и топящи се в устата.
А пък колко е вкусно до чушките да наредите и сармите с ориза и да ги изпечете заедно...:)
ПРИГОТВЕТЕ СИ ГИ И ПРОДЪЛЖЕТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ! :)
..................................................
Зимата на 2012 и 2013 година
Марги, наистина традиционните български ястия са едни от най-вкусните! С удоволствие ще опитам от тези апетитни чушчици с боб :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеОпитайте ги, Габи, ще ви харесат :).
ОтговорИзтриванеСтрашно вкусни чушки!
ОтговорИзтриванеДнес ги правих,невероятни са,но аз ги правих без лук,защото не го ям и смятам,че ястията без него са много по-вкусни!!!
Благодаря за прекрасната, лесна и вкусна рецепта!!!
Благодаря за рецептата, чушките снанаха много вкусни!
ОтговорИзтриване