XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ГЪБЕНО РАЗКОШЕСТВО С ПРАЗ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 21 март 2012 г.

ГЪБЕНО РАЗКОШЕСТВО С ПРАЗ

Предлагам на вас, посетителите на моя блог, една  лесна и достъпна постна рецепта, която вероятно знаете, но пък точно сега да не се сещате, че е подходяща  и позволена за настоящите дни на Великите пости.

ПРОДУКТИ:
500 г печурки
1 средно голяма глава праз
1 червена и 1 зелена прясна чушка / може и замразени във фризера/
около 30 мл олио, ако изпълнявате рецептата по време на пости или 20 мл олио и 20 г краве масло, ако приготвяте ястието в друго време
соев сос или сол- на вкус
подправки- червен и черен пипер, магданоз и копър / пресни/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам, обелвам и нарязвам гъбите на по- едри парчета с форма  според моментните ми хрумвания.
Нарязвам праза на филийки.
Същата процедура правя и с чушките, но в случая те са нарязани и замразени, трябва само да ги размразя.
Изсипвам мазнината  в по- дълбок тиган.
Слагам лука, гъбите и чушките, соля ги на вкус или ги овкусявам със соев сос и ги задушавам в мазнината.
Не наливам вода, защото гъбите пускат такава от себе си. 

Разбърквам  често до момента, в който всичко започне да се пържи.
Овкусявам гъбеното ястие с черния пипер, червения пипер и магданоза, разбърквам добре и отстранявам тигана от котлона.
Сервирам гъбеното блюдо, поръсено с пресен копър и парче  лимон за свежест и добър вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар