Хайде малко да разнообразим направата на качамачеца.
По принцип го тъкмя със сирене и
масло, но този път е малко по- различен.
ПРОДУКТИ:
2 ч. ч. царевичен
грис / малко по- едричко смляно брашно/
6 ч. ч. вода + още 1
ч. ч. за размиване/ разтваряне/ на
брашното
сол на вкус
2 с. л. краве масло
2 с. л. краве масло
ПЪЛНЕЖ:
1 глава кромид лук
150- 200 г сирене
мащерка на вкус
3- 4 с. л. олио
ЗА ПОЛИВКА:
2 с. л. олио или
масло + щипка червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Водата се кипва
заедно със солта.
Брашното се разбърква
със седмата чаша вода и се изсипва в кипящата течност.
Вари се поне 10
минути при непрекъснато бъркане, като котлонът е намален на по- ниска степен. Добавям и маслото и пак разбърквам до неговото стопяване.
Вземам разкопчаваща
форма за торта, която намокрям със студена вода.
Изсипвам половината
качамачена смес и върху нея разстилам плънката.
ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА:
Нарязвам лука и го
запържвам в мазнината.
Отстранявам го от
огъня и към него добавям натрошеното сирене и мащерката.
Разбърквам добре.
Върху вече
разстланата плънка изсипвам останалата качамачена смес и заглаждам леко с
лъжица.
Поливам със
сгорещеното олио/ масло/ и червения пипер в него.
Оставям мамалигата да
стегне добре.
Нарязвам я на парчета
и я сервирам.
Няма коментари:
Публикуване на коментар