С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
вторник, 12 август 2025 г.
ПЪЛНЕНИ ПУЕШКИ РУЛАДИНИ
Вкусно, свежо и изискано ястие за гости.
Освен това пуешкото месо е предпочитано от хората, които искат да се хранят по- здравословно.
ПРОДУКТИ за 2 порции:
500 г пуешко месо без кост
Плънка:
50 г кашкавал
100 г бекон
1 кисела краставичка
50 г краве масло
сол
За соса:
100 мл готварска сметана
1 с. л. брашно
100 мл бяло вино
сока на 1/ 3 лимон
1 ч. л. горчица
2 с. л. сос уорчестър или соев сос
щипка млян черен пипер
щипка млян бял пипер
1 каф. л. гранулиран чесън
1 щипка риган
За намазване на тавата:
2 с. л. олио
За поръсване на руладините:
50 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начукваме месото леко с дървено чукче за пържоли.
Посоляваме го и върху него нареждаме нарязаните на ивици бекон, кашкавал и краставичка.
Навиваме ги на рулца, прикрепваме ги внимателно с помощта на клечки за зъби и ги поставяме в намазана с олио тава.
Върху тях слагаме парченца от половината количество масло.
Отстрани наливаме виното.
Печем ги в загрята фурна на 220 градуса за около 1 час или до получаване на приятна коричка.
Вземаме малка тенджера, стопяваме останалата част от маслото и в него запържваме брашното.
Сосът, който се е получил при печенето на месото, изсипваме към запърженото брашно.
Бъркаме непрекъснато.
Добавяме соса, горчицата и всички посочени подправки.
Накрая изсипваме и сметаната.
Оставяме соса да заври и го отстраняваме от котлона.
Поставяме руладините отново в тавата, поръсваме ги с настъргания кашкавал, наливаме около тях соса и запичаме във фурната до стопяване на кашкавала.
Поднасяме ястието топло и задължително с чаша любимо вино.
понеделник, 11 август 2025 г.
ПЪРЖОЛИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ И СМЕТАНА
Наскоро моят петгодишен племенник ми бе на гости. Попитах го иска ли да си приготвим едни " мъжки " пържоли. Той веднага се съгласи и мигом започнахме...Много, ама много бързо осъществихме идеята си.
И така двамата с него направихме всички присъстващи вкъщи доволни.
А пържолите станаха вкусни, крехки, топящи се в устата...
ПРОДУКТИ:
6 свински вратни пържоли
200 г консервирани печурки
150 г топено пушено сирене
200 мл течна готварска сметана
сол
млян черен пипер
клончета балканска чубрица
2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Посоляваме пържолите и ги нареждаме в тава, намазана с олиото.
Върху тях слагаме сиренето, нарязано на филийки.
Подреждаме и нарязаните на едро гъби.
Поръсваме с черен пипер и поливаме със сметаната.
Накрая нареждаме клонките чубрица.
Завиваме тавата с пекарско фолио и я слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печем месото така в продължение на 1 час.
Отстраняваме фолиото и продължаваме печенето до извиране на течността, която се е отделила.
Сервираме апетитните пържоли с гарнитура по желание.
неделя, 10 август 2025 г.
СТОМНА КЕБАП
Лесно приготвящо се ястие с невероятен вкус и аромат.
Месото се топи в устата, а сосът изисква топъл хлебец, за да си топнем и да си оближем пръстите.
В случая въпросният кебап е приготвен с ярешко месо, но може да го направите и с агнешко, свинско...
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 кг ярешко месо
3 връзки зелен лук
100 г моркови
250 г домати
60 г масло
5 г брашно
1 връзка магданоз
½ връзка пресен джоджен
10 зърна черен пипер
сол на вкус
300 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме гювеча с олио.
Нарязваме месото на порции, посоляваме го двустранно и го слагаме на дъното.
Слагаме нарязания на парчета лук.
Добавяме морковите, които предварително сме нарязали на полумесеци. Изсипваме доматите.
Овкусяваме с черния пипер и наситнените зелени подправки.
Отново солим.
Поръсваме брашното.
Нареждаме парчетата масло.
Наливаме водата.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на максимални градуси. След 30 минути намаляваме температурата на 150 градуса и продължаваме печенето в продължение на 2 ч и 30 мин.
Изваждаме кебапа, отваряме го, оставяме го 5 минути да постои и го сервираме на порции.
понеделник, 4 август 2025 г.
МЪРЗЕЛИВИ ЧУШКИ БЮРЕК
Бързо и лесно ястие, далеч по- леко от пържените чушки бюрек.
По вкус не отстъпва на оригиналната рецепта.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
20 печени чушки /пресни или замразени/
4 яйца
150 г сирене
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. олио
1 с. л. брашно
5 скилидки чесън или щипка гранулиран
сол
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа слагаме нарязаните на едри парчета чушки.
Добавяме натрошеното сирене, яйцата, млякото, брашното, олиото, чесъна, сол на вкус и наситнената зелена подправка.
Разбъркваме всичко за кратко.
Намазваме глинена тава с олио.
Изсипваме сместа в съда.
Слагаме го в студена фурна.
Включваме я на 180 градуса и печем ястието до получаване на приятен загар.
Изваждаме бюрека, оставяме го да се поохлади и го сервираме на порции.
Ние в нашето семейство го консумираме студен / изваден от хладилника/, но ваша е преценката вие как ще го хапнете.
четвъртък, 31 юли 2025 г.
СЕВЕРНЯШКА ПЪРЖЕНИЦА С ПИЛЕШКО
Вкусно лятно ястие, което се приготвя в Плевенския край.
Още по- вкусно става, когато се приготвя с домашни зеленчуци.
ПРОДУКТИ :
300 г пилешки гърди
10 крехки чушки
1 кг розови домати
2 средно големи патладжана
1 по- малка глава чесън
шепа магданоз
сол- на вкус
1 ч. л. захар
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета и ги слагаме да престоят 30 минути в солена вода, за да отделят горчивината си.
Изваждаме ги, измиваме ги със студена вода и ги подсушаваме.
Пържим ги в сгорещено олио до получаване на приятен загар.
С нож правим леки прорези на чушките и в същата мазнина изпържваме и тях.
Оставяме ги да се охладят и ги обелваме.
Пилешкото месо нарязваме на ивици, посоляваме го и го пържим в 4 с. л. олио.
Изваждаме ги и в същата мазнина изваряваме
обелените и нарязани на дребно домати.
В тях добавяме захарта и сол на вкус.
Накрая ги овкусяваме с 2/ 3 от нарязания магданоз и нарязаните скилидки чесън.
След като сме изпържили патладжана, чушките и пилешкото месо, започваме подреждането на ястието по наше виждане в голяма чиния.
Отгоре поливаме всичко с чесновия доматен сос.
Поръсваме с останалия магданоз.
Оставяме ястието да се поохлади и го сервираме с топъл хляб.
Още в началото на консумацията му ще си „ оближете пръстите”.
петък, 25 юли 2025 г.
СЛАДЪК САЛАМ С ЛОКУМ И МЕД
Винаги съм правила сладкия салам само с бисквити, масло и орехи, но този път включих и въпросните благини.
Всички, които го опитаха, го харесаха много, затова повторих неговото приготвяне.
И вече знам, че ще има още и още...
ПРОДУКТИ:
150 г меки бисквити с масло „ Роден край”
150 г меки бисквити с какао „ Роден край”
100 г краве масло
50 орехови ядки
280 г локум
20 мл коняк или уиски
100 г мед
100 г сладко от ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме натрошените на малки парчета бисквити, нарязания на дребни кубчета локум, блендираните орехи, стопеното масло, алкохола, меда и сладкото.
Разбъркваме добре и получената смес оформяме на руло.
Завиваме го и го стягаме в стреч фолио.
Оставяме салама в хладилник за 24 часа, за да стегне напълно.
Изваждаме го, отвиваме го, нарязваме го на парчета и го поднасяме за консумация.
неделя, 20 юли 2025 г.
ЗАПЕКАНКА С КАШКАВАЛ И СМЕТАНА
Ястие, което е толкова лесно за изпълнение, а в същото време апетитно и засищащо.
У дома винаги сме правили запеканките с яйца, но този път решихме приготвянето да е малко по- различно.
ПРОДУКТИ:
700 г картофи
200 пушени свински гърди
2 кисели краставички
200 мл сметана
200 г кашкавал
сол
2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Белим картофите, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета.
Варим ги 20 минути и ги отцеждаме от водата.
Вземаме правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см и я намазваме с олиото.
Изсипваме картофите и ги поръсваме със сол.
Върху тях подреждаме краставичките и бекона, нарязани и те на кубчета.
Заливаме със сметаната.
С помощта на вилица съвсем леко разбъркваме всичко, за да се смеси добре.
Печем ястието 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изваждаме го, поръсваме го с настъргания кашкавал и го доизпичаме още десетина минути или до получаване на съвсем лек загар.
Оставяме го малко да се поохлади и го сервираме на порции.
неделя, 13 юли 2025 г.
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С КОКОСОВО МАСЛО И РОЖКОВ
Бърз и вкусен сладкиш, съдържащ в себе си много здравословни продукти и в същото време
БЕЗ захар.
ПРОДУКТИ:
4 яйца
60 г кокосово масло
150 г кисело мляко
80 г пълнозърнесто ръжено- пшенично брашно
50 г брашно от рожков
1 с. л. хуск
1 с. л. чия
2 бакпулвера
2 ябълки
масло и мед- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги нарязваме на кръгчета.
Подреждаме ги в тава с диаметър 25 см, чието дъно сме намазали с масло и поръсили с мед.
Върху тях изсипваме тесто, което приготвяме по следния начин.
Разбиваме яйцата с миксер.
Изсипваме стопеното кокосово масло и разбъркваме.
Поетапно добавяме млякото, хуска, чията, брашното от рожков и пълнозърнестото брашно, което предварително сме смесили с набухвателя.
Разбъркваме много добре.
Печем сладкиша в предварително загрята на 180 градуса за около 30- 35 минути или до готовност.
Изваждаме го, оставяме го да „ си почине” 5 минути и го обръщаме върху голяма чиния.
Сервираме го нарязан и леко топъл.
Абонамент за:
Публикации (Atom)