за Великите пости
Картофките стават лесно и бързо.Прави ги и мало, и голямо в плевенския край.
Трябват ви само:
картофи
олио
сол
шарена сол
НАЧИН НА ПЕЧЕНЕ:
Измийте картофите много добре и ги изтъркайте с мека четчица. Отстранете нараненото по тях, ако има такова. Не ги белете! Разрежете ги надлъжно наполовина. Сипете повечко олио в тавата, в която ще се пекат , наръсете сол върху него и наредете картофите с разреза надолу и с " дупето" нагоре. Сложете ги в предварително нагорещена фурна на 200 градуса и ги печете така до златиста коричка отдолу.
Не наливайте вода в тавата! Извадете ги от фурната и веднага ги изнесете на студено, където те „ще си дръпнат” мазнината веднага. Тя ще попие в тях, докато те изстинат.
Отлепете ДУПЕНКИТЕ от дъното , обърнете ги обратно, наредете ги в чиния и ги поръсете с шарена сол. Получава се страхотно мезе за бира или вино. По време на хранене можете да си ги белите, но са прекалено вкусни и с обелките. Стават с вкуса и на печени и на пържени картофи- блажни и сочни.
Най- сполучливи са при зимно време навън.
Изнасяте ги горещи и веднага ги слагате на студеното.
Опечете си ги когато нямате време да готвите друго.
ДА ВИ Е БЛАГО НА ВСИЧКИ!
Рецептата и изпълнението са на моя баща :).
Ах, Марги и аз съм ги правила, много са вкусни! Толкова апетитно изглеждат при теб! Благодаря ти, че ме подсети! Не знаех, че се казват така:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеМарги и аз ги приготвям почти по същия начин ,но добавям и масло.Най-вкусни стават с пресни картофи.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Бързи, лесни и апетитни, па макар и с обелчиците :).
ОтговорИзтриванеЗдравей, Марги!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната бърза рецепта!
Тази вечер ми дойдоха гости и направих тези картофи, като към олиото прибавих и малко краве масло, а към края на печенето добавих малко чесън и червен пипер. Станаха много вкусни!
БЛАГОДАРЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ!
С уважение: Светозар Арнаудов
22.10.2012 г.,
София
http://advokatarnaudov.com
Приятно е да чета, че са Ви харесали! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеИскам да попитам какъв е сосът, който е на снимката?
Скоро мисля да изпробвам рецептата, звучи апетитно!!!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеАз бих искала да попитам какъв е белият сос, който е на снимката, чеснов ли?
В най-скоро време смятам да изпробвам рецептата! Звучи апетитно!
Благодаря и весели празници!
Сигурно ме питате за съдържанието в купичката. Не е сос, това е олиото.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви и аз! Нека да са хубави празничните дни и за Вас, здравето да е Ваш постоянен спътник, а позитивизмът да е повече от тазгодишния :).
ОтговорИзтриване