Отворих стария тефтер и за кой ли път разлистих неговите страници с решението, че ще правя сладкишче за милата ми студентка. Спрях се на този, защото е бърз, вкусен и сочен. С карамелена заливка и масълце.
Знам го от моята зълва Снежка. Оригиналната рецепта е с маргарин, но у
дома отдавна не се купува такъв продукт и затова всичко правя с масло. Глазурата
му е някогашната добра и сигурна, с която правехме почти всички торти.
Десертчето е леко и се похапва бързичко. Докато сте го направили и охладили и …
вече е история :).
Това, което виждате на снимката, е
половин доза. Ще я напиша нея, а вие ще си прецените дали ще я удвоявате.
ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
2 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. квасено мляко
1 равна ч. л. сода
2 ванилии
2 ч. ч. брашно
ЗА ЗАЛИВКАТА:
1/ 2 ч. ч. захар
/ можете да увеличите количеството на захарта, но аз предпочитам да е толкова, колкото съм написала/
1 ч. ч. вода
2 с. л. масло
ЗА ГЛАЗУРАТА:
1/ 2 пакетче краве
масло/ 60- 70 г /
2 с. л. пудра захар
УКРАСА:
Каквото решите. В
случая аз използвах карамелизирани орехи.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
За блата разбивам добре яйцата със захарта. Към тях изсипвам
млякото, а след това брашното, в което предварително съм размесила содата и
ванилиите.
Разстилам сместа в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна
тавичка с размер 20/ 26- 30 см.
Пека го
в предварително загрята на 180 градуса фурна. Неговата готовност установявам с клечка
за зъби, по която не се лепи тесто след като съм боцнала блата с нея. Изваждам
го и го оставям да се охлади напълно.
За сиропа карамелизирам захарта, наливам в нея водата и след като
кипне пускам маслото и бъркам до пълното му разтопяване. Нарязвам сладкиша на
желани по форма и големина парчета. Заливам студения блат с горещия карамелен
сироп. Внимателно раздалечавам парчетата едно от друго с помощта на шпатула, за
да могат да попият сиропа добре. Отново оставям да се охлади.
За глазурата разбивам с миксера омекналото масло със захарта и
намазвам сладкиша. Отгоре украсявам така, както в момента преценя. Сега имах карамелизирани орехи, останали от друг десерт,
и с тях направих декорацията.
Иииии…. Нека ви е сладко!
Маргенце, това ми допадна много! Мерси за предложението!
ОтговорИзтриванеРошитке, направи си го, дружке. Прост и елементарен е,нищо особено не е, от доброто старо минало ... :).
ОтговорИзтриванеИзглежда прекрасно! ЩЕ СЕ ПРОБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Пробвай, Елза, имаш право :).
ОтговорИзтриване