XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С ГЛАЗУРА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 28 януари 2013 г.

КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С ГЛАЗУРА


Отворих стария тефтер и за кой ли път разлистих неговите страници с решението, че ще правя сладкишче за милата ми студентка. Спрях се на този, защото е бърз, вкусен и сочен. С карамелена заливка и масълце.
Знам го от моята зълва Снежка. Оригиналната рецепта е с маргарин, но у дома отдавна не се купува такъв продукт и затова всичко правя с масло. Глазурата му е някогашната добра и сигурна, с която правехме почти всички торти. Десертчето е леко и се похапва бързичко. Докато сте го направили и охладили и … вече е история :). Това,  което виждате на снимката, е половин доза. Ще я напиша нея, а вие ще си прецените дали ще я удвоявате.
ПРОДУКТИ:
ЗА БЛАТА:
2 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. квасено мляко
1 равна ч. л. сода
2 ванилии
2 ч. ч. брашно
ЗА ЗАЛИВКАТА:
1/ 2  ч. ч. захар
/ можете да увеличите количеството на захарта, но аз предпочитам да е толкова, колкото съм написала/
1 ч. ч. вода
2 с. л. масло
ЗА ГЛАЗУРАТА:
1/ 2 пакетче краве масло/ 60- 70 г /
2 с. л. пудра захар
УКРАСА:
Каквото решите. В случая аз използвах карамелизирани орехи.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
За блата разбивам добре яйцата със захарта. Към тях изсипвам млякото, а след това брашното, в което предварително съм размесила содата и ванилиите. 
 Разстилам сместа в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна тавичка с размер 20/ 26- 30  см. 















 
Пека го в предварително загрята на 180 градуса фурна. Неговата готовност установявам с клечка за зъби, по която не се лепи тесто след като съм боцнала блата с нея. Изваждам го и го оставям да се охлади напълно.
За сиропа карамелизирам захарта, наливам в нея водата и след като кипне пускам маслото и бъркам до пълното му разтопяване. Нарязвам сладкиша на желани по форма и големина парчета. Заливам студения блат с горещия карамелен сироп. Внимателно раздалечавам парчетата едно от друго с помощта на шпатула, за да могат да попият сиропа добре. Отново оставям да се охлади.

















  
За глазурата разбивам с миксера омекналото масло със захарта и намазвам сладкиша. Отгоре украсявам така, както в момента преценя. Сега имах  карамелизирани орехи, останали от друг десерт, и с тях направих декорацията.














Иииии…. Нека ви е сладко!

 
                                                                      27. 01. 2013 г

4 коментара:

  1. Маргенце, това ми допадна много! Мерси за предложението!

    ОтговорИзтриване
  2. Рошитке, направи си го, дружке. Прост и елементарен е,нищо особено не е, от доброто старо минало ... :).

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда прекрасно! ЩЕ СЕ ПРОБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване