XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТОРТА " РАФАЕЛО"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 20 януари 2013 г.

ТОРТА " РАФАЕЛО"

Не за първи път ще кажа, че дъщеря ми обожава кокоса и това е причината често, когато тя е у дома, аз да съм подготвила продуктите и дадена рецепта за следващия кокосов сладкиш и с желание да започна да го приготвям. 
Торта РАФАЕЛО е не толкова евтина, но мога да ви уверя, че ако обичате кокоса, то тя е за вас.
Изключително вкусна с много хубав крем, който се топи в устата също като сладоледа през лятото. 


Единственото, което ще променя при следващото и приготвяне, е да намаля грамажа на кокосовите стърготини. 150 г според моите виждания са много, не могат да се поемат добре от белтъците и блатът не става пухкав, а по- глетав. Бих намалила, но все ще не съм сигурна, и количеството на лимоновия сок, защото ароматът е много лимонен, а у дома за десертите това не се приема чак толкова. Иначе тортата е невероятна и е много подходяща за празнична трапеза. Аз не я приготвих за специален ден от календара, защото всеки път, когато детето ми си е у дома, за мен периодът е най- празничен :).
Та.. да започнем.
Рецептата е отново от моята кулинарна приятелка Елза Стоянова от Видин, на която не един път благодарих за това, че е събрала на едно място толкова кокосови сладкиши и не ми се налага да питам за рецепти и да търся такива. Просто се обръщам към нея и нещата се нареждат. БЛАГОДАРЯ И И СЕГА и и пожелавам да е здрава и винаги толкова човечна, за да може да споделя приготвеното от нея с обкръжението си! :)
Копирам и поставям рецептата така, както тя я е посочила:

За блата:
6 белтъка
150 гр. захар
150 гр кокосови стърготини
100 гр.брашно
1 бакпулвер
сока от един лимон
щипка сол

За крема:
800мл.мляко
6 лъж. захар
6 жълтъка
2 пудинга ванилия
4 лъж.(с връх) брашно
250 гр. масло или маргарин
150 гр. пудра захар

 За сиропиране на блата:
300 мл.мляко + 2 лъж. захар

За украса:
50 гр бял шоколад ( настърган)
30 гр кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Почваме от крема: от млякото отделяме 200 мл за разтваряне на пудинга останалите 600мл.мляко се слагаме  да  се сварят. Разбиват се жълтъците със захарта добавя се брашното, пудинга и отделеното мляко. В горещото мляко сипваме на струйка сместа като бъркаме непрекъснато.Получава се гъст крем  който се оставя да изстине напълно.Аз слагам съда с крема в по голям съд със студена вода и лед.
Вече е ред и на блата: разбийте белтъците с щипка сол на сняг.
Добавете постепенно захарта , брашното ,кокоса,бакпулвера и лимоновия сок Изсипете сместа в тава с размери 24-26 см предварително покрита с хартия за печене. .Печете на 180 градуса около 20 минути.
Горещият блат залейте с 300мл. топло мляко.
Оставете да изстине.
Връщаме се към крема ,разбиваме маслото или маргарина със пудрата захар и към него добавяме постепенно и по малко от изстиналия крем.
Получава се пухкав и нежен крем.Нанасяме го върху блата изравняваме и прибираме в хладилник за няколко часа да стегне.
Украсяваме със настърганият шоколад и кокосови стърготини!
Да ви е сладко!!!

..............................................................................................................................
Моят шоколад бе 37 грама, но това не бе беда. 
Ето и снимките, които направих по време на приготвянето на вкусната Рафаело :):
БЛАТ:
КРЕМ:
СИРОПИРАНЕ:
ДЕКОРАЦИЯ:


Това е всичко!

19. 01. 2013 г





4 коментара:

  1. Марги, удоволствие е да видя моя рецепта сътворена от теб!Ти за мен си страхотен човек и кулинар, но най- вече истински приятел!Дано някога се срещнем ще е истински празник за мен!Много целувки за прекрасното семейство Димитрови!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, моя Елзичке! Удоволствието е изцяло мое! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи, написала съм размерите на тавата- от 24 до 26 см.

    ОтговорИзтриване