XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЛОЕСТО ХЛЕБЧЕ С МАСЛО

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 5 август 2012 г.

СЛОЕСТО ХЛЕБЧЕ С МАСЛО


Идеята видях от Веси Казакова и Марияна Стоева.
Нямах търпение да го омеся, защото обожавам хляб, който се дели на слоеве или на конци. Не го правих с посочените от тях продукти, защото почти винаги  ползвам моето „ универсално” тесто, но самата технология по сгъването и нареждането- да.
Хареса ми и то много и го омесих втори път. Ефектно е и много приятно за  хапване. Къса се на пухкави залчета, които като ги потопите в някоя ароматна гозбичка, просто ще се разтопите и вие, а после ще станете дебели като мен :).
ПРОДУКТИ:
ТЕСТО- както обичайно си го правя и което можете да прочетете в другите пити и погачи, които съм поместила в блога
………………………………………………..
3 с. л. краве масло и 2 с. л. олио- за намазване
шарена сол- по желание
жълтък и малко олио- за намазване на хлебчетата преди печене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тестото и го оставих да втаса добре до двойно увеличаване на обема му. Намесих го отново и го разточих на кора с дебелина около 5 мм.
 Помазах  я с разтопеното масло и смесеното с него олио. 

Разрязах кората на три ленти, които наложих една върху друга. 
Нарязах полученото трипластово тесто на правоъгълничета. 
Наредих ги изправени и плътно едно до друго в намазани с олио правоъгълни форми. Намазах ги с разбития с малко олио жълтък и ги оставих да втасат докато изпълниха съда. 

Изпекох ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 50 минути. По средата на печенето ги покрих с фолио / хартия/, за да не загорят отгоре, защото стават дебелички.
 По принцип печенето във всяка фурна е различно и затова препоръката ми е да ги наглеждате. А при самото рязане на тестото на правоъгълници трябва да се съобразите с ширината и височината на съда, в който ще ги печете. Огледайте ги и преценете „ на око” как ще ги нарежете.
От тестото, което замесих със 700 г брашно, се получиха двете хлебчета, които виждате на снимката. Едното от тях оставих само с маслото, а другото го поръсих с шарена сол.
И двете станаха много, ама много вкусни.
Не ви трябва нож, филийките сами се отлепват :).
Препоръчвам ви ги от сърце:).
26 юли 2012 г
................................................
И едни слоести хлебчета с медец за здраве, припомнени от моята Розичка Костова, които отдавна съм ги месила и забравила. Омесих ги за днешната дата, за която си спомням с малко тъга. Героинята на снимката отдолу е моя милост. Случката е от 2007 година .

 16 юли 2013 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар