XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: " МОКЪР" СВИНСКИ ДРОБ С ПОДПРАВКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 11 ноември 2011 г.

" МОКЪР" СВИНСКИ ДРОБ С ПОДПРАВКИ

    За него нямах рецепта. Просто снощи видях пресен дроб в един магазин в Луковит, хареса ми на вид и веднага ми изплува "нещо" за гарниране, което да е по- различно от лук с подправки :).
Та... купих парче дроб от около 400 гр, погледнах какво имам в наличност и за половин час бях готова.
ПРОДУКТИ:
около 400 гр свински дроб
4 с. л. олио
3 с. л. соев сос / все пак е въпрос на вкус, опитвайте и слагайте /
3 с. л. бяло вино
десетина зрънца черен пипер
2 листенца дафинов лист
съвсем мъничко вода към края, ако все още дробецът не е готов

ЗА " ИЗМИСЛЕНИЯ" СОС:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 ракиена чашка бяло вино
около 1 ч. ч. хладка вода/ количеството ще го прецените вие според желанието ви за гъстота на соса/
2 с. л. соев сос / напомням, че неговото количество е въпрос на вкус/
черен пипер на вкус
1 ч. л. чубрица
1 скилидка чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Дроба го нарязах на " локумчета" и го задуших в олиото, соевия сос и виното. Сложих  дафиновия лист и зрънцата черен пипер.
Задушавах и бърках докато той не започна да се пържи и олиото стана бистро.
Извадих го от мазнината и го подредих в платото.

Отстрани и леко върху него полях соса, който приготвих като запържих брашното в кравето масло и разредих с виното, соевия сос и водата при непрекъснато бъркане.
Варих го не повече от 7- 8 минути, като през това време го подправих с черен пипер и чубрица.
Добавих нарязаната на ситно скилидка чесън и веднага го отстраних от котлона.
Готовото ястие украсих с лимон и магданоз.
Получи се ароматен и сочен или както аз си го кръстих " мокър " дроб с вкусен сос.
Добавете си и винце и... НАЗДРАВЕ! :) 

10 ноември 2011 г

1 коментар:

  1. много обичам свински дроб и благодаря за предложението,не ми се прави пържен и ще се възползвам когато имам от твоята рецепта
    :)
    приятни сънища

    ОтговорИзтриване