XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЕЛСКИ ПРОСЕНИК С ПРЪЖКИ И ШАРЕНА СОЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

СЕЛСКИ ПРОСЕНИК С ПРЪЖКИ И ШАРЕНА СОЛ

    Някои знаят какво е ПРЪЖКА, но други може би не . За тях е пояснението, че пръжката е  изпържено парче сланинка с малко месце по нея, което е получено при топенето на свинската мас. Не са здравословни, разбира се, но все пак не ги ядем всеки ден.
Такъв просеник ядох с огромна сладост вечерта, преди да родя Кристина.
Бяхме поканени на гости на един колега на моя съпруг и баба Милка/ лека и пръст вече/ беше направила такова нещо.
Години след това опитах да го направя и се получи много хубав. От тогава не са ми попадали пръжки, но тази година си стопих един буркан мас/ като да имам в хладилника мас/, получиха се колкото една чаена чаша  пръжчици и снощи вече трябваше да ги използвам, за да не се развалят от стоене.


ПРОДУКТИ:
2 ч. ч. царевично брашно, но не фино.
/Моето е домашно смляно, защото с това, което се предлага по магазините, просеникът изобщо не става хубав./
1 ч. ч. бяло брашно
5 с. л. кисело мляко
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
3 с. л. олио
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. ч. хладка вода
1 ч. ч. пръжки
шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа изсипете млякото, оцета , солта, олиото и водата и разбъркайте. В течната смес изсипете и царевичното брашно и разбъркайте добре. Добавете и пшеничното брашно с размесената в него сода. Отново разбъркайте , намажете с олио една тавичка и в нея изсипете сместа. Върху нея наредете пръжките, които предварително сте наръсили с шарената сол, натиснете ги леко, за да потънат в нея.

Изпечете просеника в гореща фурна на 180 градуса в продължение на около 35- 40 минути/ в зависимост от това дали го предпочитате по- хрупкав или не/.
Извадете го, оставете го десетина минутки, за да поизстине малко и след това го нарежете и сервирайте.
Ще ви хареса, стига да обичате царевичното брашно :).

9 ноември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар