XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 22 октомври 2022 г.

ОРЕХОВА ТОРТА С МАСЛЕН КРЕМ

Идеята взех от видеоклип, който видях  в интернет.

Тортата е лека, с ефирни блатове и нежен  маслен крем.



ПРОДУКТИ:

За блата:

6 белтъка

6 с. л. захар

4 с. л. брашно

1 ч. ч. смлени орехи

1 бакпулвер

 

За крема:

125 г краве масло

6 жълтъка

120 г пудра захар

2 ванилии

 

За напояване на готовите блатове:

сок от компот/ видът на компота е по желание/


За глазурата:

100 г шоколад- млечен или натурален / по ваш избор/

3 с. л. олио

 

За декорация:

счукани орехи

кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

С помощта на миксер разбиваме до пухкав сняг белтъците и захарта.

Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме по малко към белтъчната смес.

Изсипваме и орехите.

Разбъркваме с дървена лъжица.

Вземаме разкопчаваща форма за торта, покриваме я с пекарска хартия и изсипваме готовата смес.

Печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40- 45 минути.

Изваждаме го и го оставяме да се охлажда в продължение на няколко часа.

Разрязваме го внимателно на 3 части.

Приготвяме крема като най- напред разбиваме жълтъците със захарта като съдът, в който разбиваме, сме поставили предварително на водна баня.

Слагаме и ванилиите и бъркаме непрекъснато.

Охлаждаме крема напълно.

Добавяме маслото на порции, което трябва да е омекнало.

Разбиваме крема с миксер.

Пристъпваме към сглобяване на тортата.

Вземаме едната част от блатовете и я слагаме в разкопчаващата форма.

Напояваме  леко с компотения сок и намазваме с половината количество крем.

Върху него слагаме втората част от блата, напояваме го леко със сок и го намазваме с останалия крем.

Слагаме третата част от блата  и отгоре поливаме с глазурата, която сме приготвили от стопения на водна баня шоколад с олиото.

Оставяме тортата за 30 минути в хладилника.

Отгоре я гарнираме  със смлени орехи и кокосови стърготини.

Оставяме тортата за десетина  часа в хладилника, за да се стегне добре.

Нарязваме я и я консумираме студена.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ВЪРХУ КАНАПЕ ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Лесна за изпълнение рецепта.
Тя е по идея на сестрата на Митко.
Благодарни сме и за страхотната вкусотия.

ПРОДУКТИ:

500 г пилешки дробчета

3 глави кромид лук

няколко скилидки чесън

3 чушки

1 морков

1 каф. ч. бяло вино

5 с. л. олио

3 с. л. соев сос

млян черен пипер

сол

брашно 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме лука на филии, чушките- на кръгчета, а морковите- на много тънко и дълго.

Объркват се с 2/ 3 от олиото, соевия сос и черния пипер.

Разстилат се в тава.

Върху тях се нареждат измитите, подсушени, посолени и потопени в брашно дробчета.

Поръсват се с останалото олио.

Налива се виното.

Ястието се пече във фурна на 200 градуса в продължение на около 50- 60 минути.

Гарнират се с бяло вино.



октомври 2022 г

четвъртък, 20 октомври 2022 г.

ЦАРЕВИЧЕН ПАЙ С КОЗЕ СИРЕНЕ И ЛАПАД

Приготвен с последния лапад от градината.

В комбинация с масълце и хубаво козе сирене въпросният пай се превръща в едно желано  домашно изкушение.


ПРОДУКТИ:

2 яйца

 1 каф. ч. кисело мляко

 120 г козе сирене

 20 листа лапад

 4 с. л. олио

 20 г краве масло

 1 каф. ч. царевично  брашно

 1 каф. ч. бяло  брашно

 1 каф. л. сол

 1 бакпулвер

щипка чубрица

щипка джоджен

 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 Почистваме, измиваме, отцеждаме и нарязваме лапада.

 Запържваме го за кратко в двата вида мазнина.

Оставяме го да се охлади.

През това време разбиваме яйцата с миксер.

Намаляваме го на ниска степен и поетапно добавяме млякото, сиренето, лапада и двата вида брашно, които сме смесили със солта и бакпулвера. 

Изсипваме сместа в намазана с малко олио тавичка с диаметър 22 - 24 см. 

Печем пая в предварително загрята на 180 г фурна в продължение на около 40 минути.

 Изваждаме го, оставяме го да се поохлади и го сервираме нарязан на парчета.


15. 10. 2022 г

неделя, 11 септември 2022 г.

КАРТОФЕН ПАЙ С КАЙМА

Изискано ястие за гости.

Прави се малко по- бавно, но пък си заслужава търпението.

ПРОДУКТИ:

1 кг картофи

2 средно големи глави кромид лук

5 скилидки чесън

1 свежа чушка

500 г кайма смес/ свинско и телешко/

2 с. л. доматена салца

200 мл прясно мляко

30 г масло

200 г кашкавал

сол на вкус

млян черен пипер

шепа магданоз

5 с. л. олио

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сваряваме картофите и ги оставяме да се охладят.

В сгорещено  олио запържваме за кратко нарязаните  на дребно лук, чесън и чушка.

Към тях добавяме каймата и я раздробяваме, за да не стане  на бучки.

Овкусяваме със солта и черния пипер.

Запържваме я добре с постоянно разбъркване.

Добавяме доматите и наситнения магданоз, разбъркваме и отстраняваме сместа от котлона.

Обелваме и намачкваме картофите.

 Прибавяме маслото и прясното мляко, които предварително сме затоплили леко.

Солим на вкус.

В намазана с олио тава разстиламе равномерно картофеното пюре.

Върху него разстиламе и каймата.

Печем ястието, докато каймата придобие лека коричка. Изваждаме тавата, поръсваме с настъргания кашкавал и отново слагаме  пая да се доизпече до златисто.

Сервираме на порции.

четвъртък, 18 август 2022 г.

Предястие ПАТЛАДЖАНЕНИ РУЛЦА

 Толкова много обичаме патладжан!

Предлагам лятно предястие с млечен пълнеж, което е подходящо за една добре охладена ракийка или чаша бяло вино.


ПРОДУКТИ:

2 средно големи патладжана

3 печени чушки

200 г извара

1 кофичка заквасена сметана

2 скилидки чесън

сол

олио- за пържене на патладжаните

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Обелваме и нарязваме патладжаните  на тънки филийки, слагаме ги в солена вода и ги  оставяме  така в продължение на 30 минути.

Измиваме ги под течаща студена вода, подсушаваме ги и ги изпържваме до готовност от двете страни.

Разбъркваме сметаната  с изварата до гладка консистенция. Добавяме  обелените и нарязани на ситно чушки, сол и пресованите скилидки чесън.

Върху всяко парченце патладжан  слагаме  по една супена лъжица от плънката, разстиламе я равномерно  и навиваме  на рулце.

Оставяме предястието в хладилник, за да се охлади напълно, аранжираме според вижданията си и поднасяме с чаша студено питие по избор.

/ от архивите /


четвъртък, 28 юли 2022 г.

БАБИНАТА ЯЙЧЕНА КАША

Отдавнашна и автентична гозба, приготвяна от нашите баби в някои краища на България.

Същевременно е много вкусна и се приготвя за минутки.

Идеята е от интернет.


ПРОДУКТИ:


4 яйца

1 шепа натрошено сирене

4 с. л. олио

2 с. л. брашно

1 каф. л. червен пипер

3- 4 скилидки чесън

сол- на вкус

млян черен пипер

свеж магданоз

вода- за получаване на желана гъстота на кашата

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Запържваме брашното в сгорещеното олио.

Слагаме пипера и солта и наливаме водата.

Бъркаме непрекъснато до получаване на каша с желана гъстота.


Слагаме яйцата, черния пипер, нарязания на ситно чесън и оставяме яйцата да се забулят.

Разбъркваме кашата периодично, за да не загори.

Отстраняваме я от котлона и я поръсваме със сиренето и нарязания магданоз.

Сервираме я с парче хляб.



ПАСТЕТ С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

Приготвянето му е бързо, а самият пастет е изключително лек за консумация.

За предпочитане е пред купения.

ПРОДУКТИ:

500 г пилешки дробчета

125 г краве масло

1 непълна каф. ч. прясно мляко

1 малка глава кромид лук

3 скилидки чесън

сол

черен пипер

мащерка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В съд разтопяваме 2 с. л. от кравето масло и задушаваме нарязаните лук и чесън.

Прехвърляме ги в блендер.

 В същия съд  добавяме още 2 с. л. масло и  в него задушаваме  дробчетата от всяка страна, докато повърхността им се зачерви, а сърцевината им да остане розова.

В последната минута от топлинната обработка поръсваме  дробчетата с прясно смлян черен пипер, сол и  мащерка.

Охлаждаме ги и ги слагаме в блендера.

Слагаме половината количество от останалото масло, но да е стопено.

 Пасираме всичко, докато получим  хомогенна и  гладка смес.

При  нужда посоляваме сместа.

Разпределяме я в купички.

 Разтопяваме последната част от маслото и с него поливаме пастета.

Наръсваме със стрита  мащерка и го оставяме да се охлади на стайна температура.

След това покриваме купичките с домакинско фолио и ги прибираме  в хладилника поне за час.

 Сервираме пилешкия пастет  с пресен хляб или с нещо друго подходящо.

неделя, 19 юни 2022 г.

ПЕЧУРКИ С КРЕМА СИРЕНЕ И СМЕТАНА

Приготвят се  за около 15 минути, което ги прави подходящи  за един бърз обяд или вечеря.

Ястието може да се сервира като основно, а може и като една приятна добавка към печено месо.

ПРОДУКТИ:

300 г печурки

50 г крема сирене

250 г течна готварска сметана

1 ч. л. горчица

2 с. л. олио

щипка млян черен пипер

сол- на вкус

копър- за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме гъбите на едро и ги слагаме в тиган със сгорещено олио.

Посоляваме ги на вкус.

Бъркаме ги непрекъснато в продължение на 8- 10 минути или до готовност.

През това време с бъркалка разбиваме добре сметаната със сиренето и горчицата.

Слагаме млечната смес  в тигана и овкусяваме с черния пипер.

Солим , ако е необходимо.

Бъркаме до желана гъстота.

Сервираме ястието топло или  като добавка към порция печено месо.


14. 06. 2022 г