XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 29 септември 2022 г.

МЪРЗЕЛИВА БАКЛАВА

Изпълнението и е изключително бързо.

Не разточвате  корите и не ги налагате, но това не е причина мързеливата баклава  да се отличава от онази, която приготвяме традиционно.

Доста вкусна е, мека и значително лека за консумация.

ПРОДУКТИ:

500 г бутер тесто

250 г орехови ядки

100 г краве масло

за сиропа:

400 г захар

400 мл вода

щипка канела

2 ванилии

1 с. л. лимонов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Намазваме корите с омекнало масло.

Поръсваме ги  със счуканите орехи. Навиваме на руло, което нарязваме на 24 розички.

Нареждаме ги на разстояние в намазана с масло правоъгълна тава с размери 30/ 40 см.

Печем баклавата в предварително загрята на 200 г фурна в продължение на 30 минути или до получаване на лек и приятен загар.

Сваряваме сиропа от посочените продукти и с него заливаме напълно охладената баклава.

Покриваме я с кърпа или я загръщаме в найлонова торба.

Оставяме я така в продължение на поне 4- 5 часа, за да се напои добре.

Слагаме я в хладилника за пълно охлаждане.

Консумираме десерта студен.

август 2022 г
 

неделя, 18 септември 2022 г.

ПИЛЕШКИ ГЪРДИ С ПАТЛАДЖАН

Ястието се приготвя много бързо и би се харесало на всеки заради своята сочност и приятен вкус.

ПРОДУКТИ:

500 г пилешки гърди

1 голяма глава кромид лук

5 чорбаджийски чушки

7- 8 скилидки чесън

5 с. л. олио

сол на вкус

1 голям домат

2 средно големи патладжана

млян черен пипер

щипка пушен червен пипер

щипка кимион

шепа свеж босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме пилешкото месо на ивици, лукът  на полумесеци, чесъна на дребно и чушките на едри парчета.

Посоляваме ги и ги запържваме в олиото до омекване на зеленчуците.

Към тях добавяме нарязаните на парченца домати.

Слагаме и патладжаните, които предварително сме нарязали на полумесеци, посолили и оставили за около 20 минути, за да излезе от тях горчивината им, и измили със студена вода.

Слагаме и всички посочени подправки и задушаваме ястието под капак, докато патладжаните станат „ на масло“.

Сервираме пилешкото с патладжан  за консумация топло.

август 2022 г

неделя, 11 септември 2022 г.

КАРТОФЕН ПАЙ С КАЙМА

Изискано ястие за гости.

Прави се малко по- бавно, но пък си заслужава търпението.

ПРОДУКТИ:

1 кг картофи

2 средно големи глави кромид лук

5 скилидки чесън

1 свежа чушка

500 г кайма смес/ свинско и телешко/

2 с. л. доматена салца

200 мл прясно мляко

30 г масло

200 г кашкавал

сол на вкус

млян черен пипер

шепа магданоз

5 с. л. олио

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сваряваме картофите и ги оставяме да се охладят.

В сгорещено  олио запържваме за кратко нарязаните  на дребно лук, чесън и чушка.

Към тях добавяме каймата и я раздробяваме, за да не стане  на бучки.

Овкусяваме със солта и черния пипер.

Запържваме я добре с постоянно разбъркване.

Добавяме доматите и наситнения магданоз, разбъркваме и отстраняваме сместа от котлона.

Обелваме и намачкваме картофите.

 Прибавяме маслото и прясното мляко, които предварително сме затоплили леко.

Солим на вкус.

В намазана с олио тава разстиламе равномерно картофеното пюре.

Върху него разстиламе и каймата.

Печем ястието, докато каймата придобие лека коричка. Изваждаме тавата, поръсваме с настъргания кашкавал и отново слагаме  пая да се доизпече до златисто.

Сервираме на порции.

четвъртък, 18 август 2022 г.

Предястие ПАТЛАДЖАНЕНИ РУЛЦА

 Толкова много обичаме патладжан!

Предлагам лятно предястие с млечен пълнеж, което е подходящо за една добре охладена ракийка или чаша бяло вино.


ПРОДУКТИ:

2 средно големи патладжана

3 печени чушки

200 г извара

1 кофичка заквасена сметана

2 скилидки чесън

сол

олио- за пържене на патладжаните

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Обелваме и нарязваме патладжаните  на тънки филийки, слагаме ги в солена вода и ги  оставяме  така в продължение на 30 минути.

Измиваме ги под течаща студена вода, подсушаваме ги и ги изпържваме до готовност от двете страни.

Разбъркваме сметаната  с изварата до гладка консистенция. Добавяме  обелените и нарязани на ситно чушки, сол и пресованите скилидки чесън.

Върху всяко парченце патладжан  слагаме  по една супена лъжица от плънката, разстиламе я равномерно  и навиваме  на рулце.

Оставяме предястието в хладилник, за да се охлади напълно, аранжираме според вижданията си и поднасяме с чаша студено питие по избор.

/ от архивите /


четвъртък, 28 юли 2022 г.

БАБИНАТА ЯЙЧЕНА КАША

Отдавнашна и автентична гозба, приготвяна от нашите баби в някои краища на България.

Същевременно е много вкусна и се приготвя за минутки.

Идеята е от интернет.


ПРОДУКТИ:


4 яйца

1 шепа натрошено сирене

4 с. л. олио

2 с. л. брашно

1 каф. л. червен пипер

3- 4 скилидки чесън

сол- на вкус

млян черен пипер

свеж магданоз

вода- за получаване на желана гъстота на кашата

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Запържваме брашното в сгорещеното олио.

Слагаме пипера и солта и наливаме водата.

Бъркаме непрекъснато до получаване на каша с желана гъстота.


Слагаме яйцата, черния пипер, нарязания на ситно чесън и оставяме яйцата да се забулят.

Разбъркваме кашата периодично, за да не загори.

Отстраняваме я от котлона и я поръсваме със сиренето и нарязания магданоз.

Сервираме я с парче хляб.