XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 29 юли 2012 г.

ТИКВИЧКИ НА ФУРНА С ЛУК, ДОМАТИ И КАШКАВАЛ


Рецептата е в изпълнение на съпруга ми. 
Получава се невероятно вкусно ястие. Още по- вкусно е, когато е престояло в хладилника поне 10 часа.
ПРОДУКТИ:
2 тиквички
3 големи домата
100 г сирене
50- 100 г кашкавал
1 глава кромид лук
3- 4 скилидки чесън
сол – на вкус
босилек
бял пипер
магданоз
2 + 2 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките се нарязват на кръгчета и се осоляват.
Вземате тава и я намазвате с 2 с. л. олио.
Редите половината тиквички, върху тях натрошавате сиренето и поръсвате с босилек.
Върху тях редите втората половина от тиквичките.
....................................................................
В тенджерка сипвате останалите 2 с. л. олио и в него запържвате нарязаните на ситно кромид лук и чесън за около минутка.
Слагате настърганите домати и ги запържвате з  около 3- 4 минути.
Подправяте с босилек и бял пипер.
Изсипвате доматената  смес върху тиквичките и печете ястието в предварително нагорещена фурна на 200 градуса в продължение на около 40 минути.
Извадете го от фурната и го поръсете с настъргания кашкавал.
Допечете ястието до неговото разтапяне.
Поръсете го с нарязан пресен магданоз и го оставете да се охлади.
Изключително подходящо е за летния сезон.
ЮЛИ 2012 г







вторник, 24 юли 2012 г.

КАРТОФИ СОТЕ


Ако се чудите какво да направите по- бързичко за вечерното винце или биричка, ей ви на тези картофки. Соте или не- не знам какви са, но са вкусни. Идеята си взех от  рецептата  за тях, поместена в книгата „ Лакомник”. С промени, разбира се, иначе няма да съм аз J.

ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
3 с. л. масло
сол
магданоз
щипка червен пипер/ като бонус от мен/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам картофите , оставям ги да се охладят, обелвам ги и ги нарязвам на едри кубчета. Запържвам нарязания на ситно лук в маслото, след което слагам и картофите. Запържвам  ги леко, изсипвам ги в чиния и ги поръсвам с нарязан магданоз и червения пипер.
Консумират се топли, защото все пак са с краве масло, а  знаете, че то се стяга и се губи истинския вкус на всичко, което приготвяме с него.
Можете да ги използвате за гарнитура, а защо не  и за основно ястие.
 20 юли 2012 Г

понеделник, 16 юли 2012 г.

ПОГАЧИЦА ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДЕТЕНЦЕ :)


СОДЕНИ ПИТКИ


НОВОГОДИШНАТА ПИТА 2011


ЗИМНА ПИТА- специално за клането на Грухчо :)


ЯЙЧЕНА ПОГАЧА " ОХЛЮВ"


ДВУЕТАЖНА ПИТА /ЗА КОЛЕДНОТО ТЪРЖЕСТВО НА ІІ а КЛАС/


КОЛЕДЕН КРАВАЙ 2011 Г


събота, 14 юли 2012 г.

СГЪНАТИ МИНИ ПИЦИ- за моите мили ученици :)


 В последния месец на учебната година приехме всеки ден някой от класа да черпи с нещо по негово желание. Е, та няма да умрат дечицата от глад, я?! В 15 часа им започваше голямото междучасие, а те… милите… все бяха  гладнички, а точно тогава и двете лелички от павильоните вече са пуснали кепенците… Та… всеки ден някой черпеше. Дойде и моят ред. А какво да бъде то?!? Знам, че децата обожават пиците, но колко ли тави трябваше да изпека , за да има за 20 деца?! И измислих. Направих тези сгънати пакетчета с обилна плънка като за пица, а те доволниииии, доволнииии :).


ПРОДУКТИ за тестото:
1 кг брашно
500 мл вода
2 пак. суха мая
4 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

ПРОДУКТИ да плънката:
4 пилешки кренвирша „ Градус”
500 г кайма
1 глава кромид лук
шепа нарязани зелени и червени чушки / от фризера/
4 кисели краставички
1 конфитюрено бурканче с домашна лютеница
черен пипер
чубрица
сол
3 с. л. олио
……………………
олио – за намазване на тавата и пиците
лютеница и магданоз- за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесих меко тесто, което оставих да втасва около 40 минути. Намесих го отново и го разточих на кора с дебелина около 5 мм. Нарязах го на квадрати, средата на всеки от който намазах с лютеница , върху нея  поставих повечко плънка, а най- отгоре- краставичена филийка.
Самата плънка приготвих като запържих за кратко в олиото нарязания лук с каймата , нарязаните на кубчета кренвирши, чушките и подправките.
Оформих пицените пакетчета като сгъвах един към друг два по два краищата на тестото.
Обърнах ги и ги наредих в намазана с олио тава, направих по два леки разреза диагонално в двата края за декорация, а и за да влиза въздух по време на печенето, защото в противен случай пиците ще се надуят като балон и вътре ще остане кухина. Намазах ги с олио и по средата им сложих малка купчинка от лютеницата. 
Оставих ги да втасат докато се загря фурната.
Изчаках я да се нагорещи на 180 градуса и ги изпекох в нея до готовност. Извадих ги от тавата, отново ги помазах с олио и ги завих с мека кърпа.
Преди да ги поднеса за почерпка ги украсих с листенца свеж магданоз.
Похапнаха си дечицата, че питаха и за още… :).