В последния месец на учебната година приехме всеки ден някой от класа
да черпи с нещо по негово желание. Е, та няма да умрат дечицата от глад, я?! В
15 часа им започваше голямото междучасие, а те… милите… все бяха гладнички, а точно тогава и двете лелички от
павильоните вече са пуснали кепенците… Та… всеки ден някой черпеше. Дойде и
моят ред. А какво да бъде то?!? Знам, че децата обожават пиците, но колко ли
тави трябваше да изпека , за да има за 20 деца?! И измислих. Направих тези
сгънати пакетчета с обилна плънка като за пица, а те доволниииии, доволнииии :).
ПРОДУКТИ за тестото:
1 кг брашно
500 мл вода
2 пак. суха мая
4 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
ПРОДУКТИ да плънката:
4 пилешки кренвирша „
Градус”
500 г кайма
1 глава кромид лук
шепа нарязани зелени
и червени чушки / от фризера/
4 кисели краставички
1 конфитюрено
бурканче с домашна лютеница
черен пипер
чубрица
сол
3 с. л. олио
……………………
олио – за намазване
на тавата и пиците
лютеница и магданоз-
за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесих меко тесто,
което оставих да втасва около 40 минути. Намесих го отново и го разточих на
кора с дебелина около 5 мм. Нарязах го на квадрати, средата на всеки от който
намазах с лютеница , върху нея поставих
повечко плънка, а най- отгоре- краставичена филийка.
Самата плънка
приготвих като запържих за кратко в олиото нарязания лук с каймата , нарязаните
на кубчета кренвирши, чушките и подправките.
Оформих пицените
пакетчета като сгъвах един към друг два по два краищата на тестото.
Обърнах ги и ги
наредих в намазана с олио тава, направих по два леки разреза диагонално в двата
края за декорация, а и за да влиза въздух по време на печенето, защото в
противен случай пиците ще се надуят като балон и вътре ще остане кухина. Намазах
ги с олио и по средата им сложих малка купчинка от лютеницата.
Оставих ги да
втасат докато се загря фурната.
Изчаках я да се
нагорещи на 180 градуса и ги изпекох в нея до готовност. Извадих ги от тавата,
отново ги помазах с олио и ги завих с мека кърпа.
Преди да ги поднеса
за почерпка ги украсих с листенца свеж магданоз.
Похапнаха си дечицата,
че питаха и за още… :).
Това е поредното предложение, което правя, много се хареса в къщи и отново ще ги приготвя. Благодаря пак за рецептите.
ОтговорИзтриванеВсичко е достъпно или поне така смятам аз. Мисля, че повечето предложения ще Ви допаднат, защото от детството ни сме свикнали с техния вкус. Радвам се и Ви благодаря за хубавите думи! Четете и гответе на воля всичко онова, което си харесате! :)
ОтговорИзтриванеммм вкусни са и удобни за малко дете закусчица:)
ОтговорИзтриванеИ имат предимство- не изсъхват и не се спичат. Плънката остава сочна и ароматна :).
ОтговорИзтриване