С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 8 октомври 2011 г.
РЯЗАНА ТУРШИЙКА ПО РЕЦЕПТАТА НА КИСЕЛИТЕ КРАСТАВИЧКИ
Направих 4 буркана за проба.
За този вариант ме подсети една майка на дете от моя клас и вероятно има право като каза, че в тяхното семейство не дочакват тази туршийка да втаса :).
Нарязах зеленчуците / ЗЕЛЕ, МОРКОВИ, ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ, КРАСТАВИЧКИ/ и ги притъпках в буркани като на едните добавих листа целина, а на другите- нарязан копър / като за проба тази година/.
Налях вода в бурканите/ за да премеря количеството и/, изсипах я обратно в тенджера , сложих я да кипне и за 1 буркан си определих оцет до резката, 1 с. л. сол и 2 с. л. захар.
Сложих тези неща във водата, оставих всичко да кипне, отстраних от котлона и в горещата марината изсипах пакетче с натриев бензоат на д- р Йоткер.
Залях зеленчуците с горещата смес и затворих добре капачките.
8 октомври 2011 г
АПЕТИТНИ И МНОГО БЛАЖНИ МИНИ ЛУЧНИЧЕТА
Научих начина им на оформяне преди няколко години, когато влязох да поработя в една фурна за 1 седмица, май като да хвана чалъма на тестените закуски :)
Редят се в намазана тава на разстояние едно от друго, мажат се с олио, дупчат се с нож, ръсят се с шарена сол, остават се да втасат до двойно увеличаване на обема им.
Пекат в предварително нагорещена фурна- първите 10 минути на 200 градуса, а след това на 180. След изваждане отново се мажат с олио и се покриват с кърпа за около десетина минутки.
И с няколко думи- ТРЯБВА ВИ МНОГО МАЗНИНА, НО ПОЛУЧАВАТЕ МЕКИ И ПУХКАВИ ВКУСОТИЙКИ :).
Тесто:
Около 500 гр брашно, 1 пак. суха мая/ 7 гр/, 1 ч.л. сол, 1 с. л. захар, 2 с. л. кисело мляко, 3 с. л. олио и около/ пак казвам около/ 250 мл хладка вода .
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ И ОФОРМЯНЕ:
Замесвам тестото и го оставям около 30 минути да си почине.
Деля го на 10 части, оформям топчета, редя ги на разстояние на намазнен плот, отгоре ги помазвам отново с олио и ги оставам така до пълно втасване. Намазвам обилно плота, на който ще ги оформям, вземам всяко едно от топчетата, топя си ръцете в олио, приплесквам тестото с длани и с въртеливи движения/ отново с дланите/ разстилам на много тънка кора като постоянно омазнявам и тестото, и ръцете си.
Тестото трябва да плува в олио.
Отгоре разхвърлям около 1 препълнена супена лъжица от плънката, която приготвям като запържа / задуша/ 5 големи глави кромид лук, 1 червена и 1 зелена чушка, червен пипер, черен пипер, джоджен, босилек, чубрица и след махане от огъня- пресен магданоз и девесил. Лучничетата се сгъват по начина, по който виждате на снимката- на 4.
Пекат в предварително нагорещена фурна- първите 10 минути на 200 градуса, а след това на 180. След изваждане отново се мажат с олио и се покриват с кърпа за около десетина минутки.
И с няколко думи- ТРЯБВА ВИ МНОГО МАЗНИНА, НО ПОЛУЧАВАТЕ МЕКИ И ПУХКАВИ ВКУСОТИЙКИ :).
8 октомври 2011 г
петък, 7 октомври 2011 г.
ЗЕЛЕН БОБ ЗА ПАНИРАНЕ
Слагам и от него във фризера, защото зимата е дълга :).
Използвам жълтия сорт, който расте на притка.
Той няма " конци" и е доста дълъг, а в същото време е мазничък.
Измивам го, изчиствам го, бланширам за кратко в солена вода, оставам го да изстине напълно и го прибирам в найлонови торбички във фризера.
Става прекрасен за паниране:).
август 2011 г
четвъртък, 6 октомври 2011 г.
МАРИНОВАНИ ЛЮТИ ПИПЕРЧИЦИ С ХРЯН
Това е нов експеримент.
Не съм ги правила така, но отдавна се спирам на този начин на консервиране.
Рецептата е от една моя много стара книга настолна книга " Домашно консервиране".
Нареждате пиперчиците в бурканите.
Във всеки буркан пускате нарязан на ситно хрян/ корени/, целина , магданоз, 2- 3 вишневи листа и заливате с преварена и изстинала саламура, която се приготвя от вода, сол и оцет.
На 1 кг чушленца сложих :
700 мл вода
40 гр сол
50 мл оцет
Ферментацията трае около 10- 12 дни, след което е готова за консумация.
Съхранявайте на хладно!
КРЕНВИРШКИ С ЯЙЧЕНО- СИРЕНЕНА ПЛЪНКА
Тези изключително вкусни кренвиршки знам от преди десетина години.
Тогава купувах редовно кулинарното списание" Вкусотии в чинии" и го харесвах много, защото в него намирах много достъпни и вкусни рецепти.
Отново намажете с мазнина и навивайте навътре двете страни точно от там, където са кренвиршите.
Полученото улейче напълнете с част от солената смес, поръсете с любима подправка / аз поръсих с чубрица/, намажете баничката с жълтък и олио и изпечете в предварително нагорещена на 180 градуса фурна до готовност.
Тогава купувах редовно кулинарното списание" Вкусотии в чинии" и го харесвах много, защото в него намирах много достъпни и вкусни рецепти.
Получават се 9 броя от :
половин пакет кори " Фамилия"
5 яйца
250 гр сирене
4 кренвирша и половина
около 1 ч. ч. олио/ масло, маргарин/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разрежете кренвиршите на две на дълго и после пак на две/ напречно/. Вземете една кора, намажете я с мазнина/ аз ползвах олио/, наръсете с малко от яйчено- сиренената смес, поставете две парчета кренвирши от двете къси страни на кората.
Загърнете навътре дългите и страни така, че да покриете добре кренвиршите.Отново намажете с мазнина и навивайте навътре двете страни точно от там, където са кренвиршите.
Истински вкусни са, повярвайте!
ЗАБЕЛЕЖКА:
Не съм пробвала да навивам баничките с по две кори.
Правя ги с по една, защото такава е рецептата, но половината от пакета с корите хартисва.
Ако реша да ги използвам всичките ще са ми необходими 10 яйца и 500 гр сирене.
Златни ще да са тези банички! :)
понеделник, 3 октомври 2011 г.
МЪФИНИ В МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА
Неотдавна реших да направя проба с кексчета, изпечени в микровълновата.
Не съм особено очарована, защото станаха малко по- сухи и по- гумени, но задължително ще ги споделя с вас, защото все пак всеки е със своя вкус, което предполага, че хората, които обичат сухите сладкиши, има вероятност да ги харесат. Пекат се толкова бързо, че ако изневиделица ви дойде гост и нямате нищо под ръка ТЕ ЩЕ ВИ СПАСЯТ И ЩЕ ВИ ИЗВАДЯТ ОТ НЕУДОБНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, В КОЕТО СТЕ :).
Не съм особено очарована, защото станаха малко по- сухи и по- гумени, но задължително ще ги споделя с вас, защото все пак всеки е със своя вкус, което предполага, че хората, които обичат сухите сладкиши, има вероятност да ги харесат. Пекат се толкова бързо, че ако изневиделица ви дойде гост и нямате нищо под ръка ТЕ ЩЕ ВИ СПАСЯТ И ЩЕ ВИ ИЗВАДЯТ ОТ НЕУДОБНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, В КОЕТО СТЕ :).
ПРОДУКТИ:
1 яйце
4 с. л. захар
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко/ може и прясно/
2 с. л. кафе
щипка канела
2 ванилии
4 с. л. брашно
щипка сода за хляб
стафиди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбъркайте яйцето със захарта, след това добавете олиото, млякото, ванилията, а после и брашното, в което сте размесили содата.
Прибавете и кафето, канелата и стафидите.
Вземете форми за мъфини/ аз ползвах 4 дуралексови купички за ядки/, намажете ги с олио, набрашнете ги и разделете по равно кексовата смес в тях.
Сложете мъфините в микровълновата, настройте я на 3 минути на ІІІ/ 4- та /степен и я пуснете да изпече сладките.
Пекат се изключително бързо, но ако ви се стори, че не са изпечени/ а лесно можете да се излъжете, че са сурови, защото при печенето те почти не променят цвета си/ - пуснете ги на още около минутка.
Изчакайте ги да поизстинат 2- 3 минути и внимателно ги извадете от формите.
Хапнете ги като мен и моята зълва тогава СЪС СЛЕДОБЕДНОТО КАФЕ :)!
август 2011 г
събота, 1 октомври 2011 г.
СОДЕНИ МЕСЕНИЧКИ С ЕКСТРИ :)
През лятото ги бърках по рецептата на добруджанките, но тази сутрин си ги замесих така, както обикновено и от години наред си меся содените питки със сиренцето.
БЕЗ ЯЙЦЕ!
БЕЗ ЯЙЦЕ!
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. натрошено сирене
1 ч. л. сода за хляб
не повече от 100 гр колбас
100 гр маслини
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
жълтък за намазване на питките
чубрица за поръсване
краве масло за мазане след изпичане
олио за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тесто от млякото, содата, сиренето, нарязаните колбас и маслини, брашното и солта.
Правя топчета или форма на " голи кебапчета", помазвам ги с разбит жълтък, ръся ги с малко чубрица и ги редя на разстояние в намазана с мазнина тава.
Тавата слагам в предварително нагорещена фурна на 180 градуса и пека месеничките на тази температура до готовност.
Изваждам ги и още горещи ги помазвам с краве масло.
Завивам ги с кърпа докато омекнат и ПОЗНАЙТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА ПОСЛЕ! :)
Днешните пътуваха до София и бяха за щерката и момичетата, с които живее в общежитието в студентски град :).
1 октомври 2011 г
ВКУСЕН БЛАЖЕН ОРИЗ С ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Обожавам червения ориз на майка ми, но много харесвам и белия.
Дъщеря ми пък умира за оризов микс със зеленчуци и понеже в утрешния ден ще пътуваме към нея, тази вечер реших да сготвя нещо омешано-
БЯЛ ОРИЗ С ПИЛЕШКО, НО И СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ :).
Подблажих го малко повечко и стана много добър.
ПРОДУКТИ:
1 замразено пиле
2 ч. ч. ориз
1 каф. ч. олио
2 глави лук
2 чушки
1 голям морков
чубрица
щипка джоджен
черен пипер
бял пипер
няколко капки лимонов сок
сол
8 ч. ч. топла вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипах олиото в по- голяма тава, сложих малко сол и запържих нарязаните лук, чушки и морков/ във фурната/.
След около 10 минутно запържване и 2- 3 пъти разбъркване сложих и месото, нарязано на порции.
Продължих пърженето още десетина минути.
Добавих ориза, запържих и него още 5 минутки и налях водата.
Поръсих ястието с чубрицата, белия и черен пипер, джоджена, посолих на вкус, разбърках го добре и го оставих да си се готви във фурната на 220 градуса.
Отворях 3- 4 пъти и бърках и така- до пълна готовност.
Извадих запеченото ястие, след което му се насладихме
чрез
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДЕГУСТАЦИЯ :).
30 септември 2011 г
сряда, 28 септември 2011 г.
ПРОСЛОВУТИЯТ СЛАДКИШ С ВАФЛИ " БОРОВЕЦ"
Доста време чаках да го направя, защото исках да е за по-специален повод.
Днес моята сестричка има рожден ден и прибирайки се от работа, го забърках веднага.
Често да си призная- не останах толкова очарована.
Получи се един сладък " кекс", не много бухнал, леко тестлив и наподобяващ щрудел или грис- халва. Нямаше я нормалната консистенция на сладкиш.
Та... набързо спретнах този вафлен сладкиш и тръгнах на празника на г- жа Милева :).
Днес моята сестричка има рожден ден и прибирайки се от работа, го забърках веднага.
Често да си призная- не останах толкова очарована.
Получи се един сладък " кекс", не много бухнал, леко тестлив и наподобяващ щрудел или грис- халва. Нямаше я нормалната консистенция на сладкиш.
Та... набързо спретнах този вафлен сладкиш и тръгнах на празника на г- жа Милева :).
Рецептата взех от " Веселият готвач".
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
4 бр. шоколадови вафли / аз сложих 5 броя/
маргарин или масло за намазване/ ползвах масло/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С дървена лъжица разбърках захарта с олиото и киселото мляко.
Добавих брашното, предварително размесено на сухо със содата , а накрая сложих и настърганите 3 вафли "Боровец".
Изсипах сместа в намаслена и набрашнена разкопчаваща форма.
Изпекох сладкиша в предвалително загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Обърнах го веднага и още топъл го намазах с 50 гр краве масло.
Поръсих го с останалите настъргани две вафли и го оставих да изстине:).
Ето и парче от него.
26 септември 2011 г
неделя, 25 септември 2011 г.
ПИЛЕ НА ЛЮТИКА – старинно ароматно ястие с печено пиле, домати и чушки
Захранена съм с такова лютика и до ден днешен я правя и на моето семейство :).
Толкова е вкусно това ястие, че ако не сте го правили и решите да го опитате- няма да спрете да го приготвяте. Повярвайте ми.
Време за подготовка: около 20 минути
Време за готвене: около 60 минути
Порции: 4
Това ястие е семейна класика, което приготвям редовно, когато искам нещо ароматно, вкусно и лесно. Печеното пиле се съчетава с домати, чушки и чесън – резултатът е свеж, наситен вкус и приятно усещане на домашна храна. Ако търсите ястие с истински вкус, това е вашата рецепта!
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (около 1 кг)
- 1 кг домати
- 1 кг чушки
- Няколко скилидки чесън
- Магданоз (пресен, накълцан)
- Сол на вкус
- Щипка захар (ако доматите са по-кисели)
- Олио
Начин на приготвяне:
- Пилето (ако е домашно) се сварява предварително, за да омекне. Най- добре е това да стане в тенджера под налягане. След това се обезкостява и нарязва на парчета.
- Чушките се изпичат, обелват и нарязват на ленти.
- Доматите се нарязват и се задушават с малко сол и щипка захар, докато се сгъстят.
- Добавете малко олио към доматите и ги запържете леко.
- Смесете доматите, чушките и пилето, оставете да къкри за няколко минути, за да се обединят ароматите.
- Добавете нарязания чесън и магданоза, разбъркайте и оставете ястието леко да се охлади.
Съвети и варианти:
- Добавете щипка лют червен пипер или малко люта чушка за по-интензивен вкус.
- Ако използвате пилешко филе или бутчета, времето за приготвяне ще бъде по-кратко.
- Ястието е още по-вкусно на следващия ден – просто го затоплете и сервирайте.
Абонамент за:
Коментари (Atom)




























