XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МИДЕНА СУПА ПО РИБАРСКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 27 ноември 2024 г.

МИДЕНА СУПА ПО РИБАРСКИ

Супата е характерна за морските региони. Там тя се приготвя с пресни миди, но завидно добър резултат се постига и, когато използваме замразени мидени ядки.
ПРОДУКТИ: 500 г мидени ядки 1 непълна каф. ч. ориз 4- 5 стръка зелен лук 10 скилидки чесън 50 мл хубаво бяло вино 6 с. л. зехтин 30 г качествено краве масло 1 лимон 200 мл готварска сметана девесил сол- на вкус млян черен пипер щипка куркума 3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В тенджера наливаме посоченото количество вода, оставяме я да кипне и слагаме измития в 3 студени води ориз. Слагаме и двата вида мазнина.
10 минути след това добавяме нарязаните лук, чесън и кората на лимона.
Посоляваме супата. След още 10 минути слагаме мидите. Изсипваме виното и сока от лимона. Овкусяваме я с черния пипер и куркумата. Оставяме я да ври на бавен огън до пълното сваряване на ориза и мидите. Малко преди да приключим готвенето, добавяме сметаната и разбъркваме добре. Слагаме и нарязания девесил и оставяме супата да кипне. Отстраняваме я от котлона, оставяме я леко да се поохлади и я сервираме с парче лимон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар