XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КАПОНАТА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 23 септември 2015 г.

КАПОНАТА

Капонатата е италианско ястие, но в оригиналната рецепта има каперси. Да, ама в моята са червенобрежки домашни чушки. Бих казала, че резултатът е чудесен.
Обикновено се приготвя през есенния сезон, защото тогава зеленчуците са истински и вкусни.

ПРОДУКТИ:
2 средно големи патладжана
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 шепа нарязани чушки
10- 15 чери доматчета
толкова маслини
сол на вкус
2 щипки захар
няколко капки оцет
3- 4 с. л. зехтин/ олио/
свежи магданоз и босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се нарязват на кубчета и се посоляват.
Оставят се така за около 30 минути, за да си пуснат горчивината.
Измиват се със студена вода и се подсушават.
Запържват се в мазнината и се изваждат в някакъв съд.
В същата тази мазнина се запържват и нарязаните лук и чесън. Добавят се и ивиците чушки. Малко след това се слагат черитата, разрязани на две, и маслините.
Всичко това се соли на вкус, подслажда се със захарта, сипва се и оцетът.
Пържи се така около десетина минути.
Смесва се с изпържения патладжан.

Капонатата се овкусява с нарязаните зелени подправки и се сервира топла с парче хляб и малко сиренце.
23. 09. 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар