XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЕНЕРЛИЯ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 22 септември 2015 г.

ПЕНЕРЛИЯ

Рецептата за нея видях в предаването „ Бон апети”.
Това е вид домашно приготвена баница или тутманик, а плънката е от яйца и сирене.
Спазих рецептата, но намалих само количеството на маслото. В оригинала е 200 г, а аз сложих 125.
ПРОДУКТИ:
1 кг бяло брашно
20 г прясна мая
около 550 мл хладка вода
1 яйце
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

125 г масло- за намазване на кората и пенерлията преди печене
брашно- за потапяне на парчетата
За плънката:
3 яйца
300 г зряло сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във водата. От посочените продукти се замесва гладко тесто, което веднага се разточва на не много тънка правоъгълна кора.
Тя се намазва с половината стопено масло.
 Върху него се разстила плънката, приготвена от яйцата и натрошеното сирене.
Кората се навива на руло. Разрязва се на парчета с дебелина около 3 пръста.
Всяко парче се потапя от едната страна в брашно. Същата тази страна се поставя в намазана с олио тава/ 32 см/.
Парчетата се подреждат на разстояние едно до друго. В моя случай те са 15 броя.
По желание можете да ги прищипете от горния край, за да станат малко по- интересни.
Пенерлията се оставя да втаса около 30- 40 минути в зависимост от температурата в стаята.
Върху всяко парче се поставя парченце масло.
Не се маже с нищо .
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 1 час. На тридесетата  минута печивото се покрива с хартия.
Изважда се от фурната и от тавата и се напръсква с малко вода.

Покрива се с мека кърпа и се оставя така известно време.
22 . 09. 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар