XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПАМУК ХЛЯБ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 2 ноември 2014 г.

ПАМУК ХЛЯБ

По рецепта от групата " Нашите вкусотийки".
Всеки път я променям според наличните продукти и всеки път хлябът става става прекрасен.
Има само един недостатък и той е, че бухва прекалено много и опира до стъклото на пекарната / ако е на по- дълга програма/ , но пък коричкта му е толкова хрупкава, крехка и пръхка, че се топи в устата, когато е топла.
Средата му наистина е точно като памук и не напразно носи това име.
Ще напиша трите варианта , които правя. Ще ги изброя с тиренца, за да е ясно.



ПРОДУКТИ:
500 г бяло брашно
20 г жива мая
- 130 мл прясно мляко + толкова хладка вода
-  130 мл разбито кисело мляко+ толкова хладка вода
-  260 мл хладка вода без мляко
100 мл олио
2 с. л. захар
1 с. л. сол

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ПРИ СЛАГАНЕ НА ПРОДУКТИТЕ:
  1. Водата с разтворената в нея мая
  2. Млякото- ако има такова
  3. Олиото
  4. Брашното
  5. Захарта и солта
Пека го на програма с продължителност 3 часа или 2 ч и 10 минути.
При по- малко времетраене става малко по- сбит, но също е много вкусен. И на конци. Даже не опира в стъклото.
При програма 3 часа е по- памучен, но опира в стъклото и има един участък от горната кора, който не се изпича добре
В такъв случай включвам на програма с продължителност 2ч 10 мин.

2 ноември 2014 г

2 коментара:

  1. Здравейте,

    - 130 мл прясно мляко + толкова хладка вода
    - 130 мл разбито кисело мляко+ толкова хладка вода
    - 260 мл хладка вода без мляко

    Само едно от 3-те ли?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Да, само единият вариант от посочените три. Успех в приготвянето на памучния хлебец! :)

    ОтговорИзтриване