Много са подходящи за онези майки, които се притесняват какво закусва тяхното дете в училище.
Ежедневно наблюдавам какво консумират децата от моя клас и направо се плаша.
Голяма част от тях поглъщат
някакви мазни закуски с плънка от незнайни колбаси и кренвирши. А всичко това е
с неясен произход и срок на годност.
Защо тогава да не направим
домашни тостери? Толкова е лесно и приемливо.
Те могат да се съхраняват няколко
дни в найлонова торбичка, а можете и да си ги замразите във фризера и да изваждате оттам винаги, когато ви потрябват.
Така или иначе после ще ги
запечете в тоста/ тостера/ и затова няма да е проблем, че ще ги съхранявате
замразени.
Тестото може да бъде замесено
така, както вие предпочитате.
Лично меся тези питки по различен
начин. Ако искам да са по- хрупкави, тогава използвам само брашно, сол, мая и
вода. В случая сложих кисело мляко, олио и яйце, защото ми се прииска да са по-
меки.
ПРИМЕРНО ТЕСТО ЗА 10 ТОСТЕРНИ ПИТКИ:
/ на снимките са 6 броя, защото останалото тесто го заделих за други цели/
500 г брашно
20 г жива мая
250 мл хладка вода
1 яйце
3 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар
За доомесване- още малко брашно
За намазване на тавата и питките- олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тестото,
разделям го на 10 еднакви парчета, които веднага го оформям на топки.
Намазнявам плота и
ръцете си с олио.
Всяка една топка
разстилам чрез енергични движения на дланите ми под формата на елипса.
Трябва да са добре омазнени, за да могат да се отворят след печенето.
Правя ги по- тънки. Сгъвам ги на две и ги редя на разстояние в намазана с олио тава.
Оставям ги да втасат
до двойно увеличение на обема им.
Изпичам ги в предварително загрята на 180
градуса фурна в продължение на 20 минути.
Изваждам ги и ги
покривам с мека кърпа.
Това е.
.........................................
А вече с какво ще ги напълните и
дали ще ги запечете или оставите така, това е изцяло ваша преценка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар