XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИТКИ ЗА ТОСТОВЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

сряда, 14 октомври 2015 г.

ПИТКИ ЗА ТОСТОВЕ

  Много са подходящи за онези майки, които се притесняват  какво закусва тяхното дете в училище.
    Ежедневно наблюдавам какво консумират  децата от моя клас  и направо се плаша.
Голяма част от тях поглъщат някакви мазни закуски с плънка от незнайни колбаси и кренвирши. А всичко това е с неясен произход и срок на годност.
Защо тогава да не направим домашни тостери? Толкова е лесно и приемливо.
Те могат да се съхраняват няколко дни в найлонова торбичка, а можете и да си ги замразите във фризера  и да  изваждате оттам винаги, когато ви потрябват.
Така или иначе после ще ги запечете в тоста/ тостера/ и затова няма да е проблем, че ще ги съхранявате замразени.
Тестото може да бъде замесено така, както вие предпочитате.
Лично меся тези питки по различен начин. Ако искам да са по- хрупкави, тогава използвам само брашно, сол, мая и вода. В случая сложих кисело мляко, олио и яйце, защото ми се прииска да са по- меки.
ПРИМЕРНО ТЕСТО ЗА 10 ТОСТЕРНИ ПИТКИ:
/ на снимките са 6 броя, защото останалото тесто го заделих за други цели/
500 г брашно
20 г жива мая
250 мл хладка вода
1 яйце
3 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар
За доомесване- още малко брашно
За намазване на тавата и питките- олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам тестото, разделям го на 10 еднакви парчета, които веднага го оформям на топки.
Намазнявам плота и ръцете си с олио.
Всяка една топка разстилам чрез енергични движения на дланите ми под формата на елипса. 
Трябва да са добре омазнени, за да могат да се отворят след печенето.
Правя ги по- тънки. Сгъвам ги на две и ги редя на разстояние  в намазана с олио тава.
Оставям ги да втасат до двойно увеличение на обема им.
 Изпичам ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути.

Изваждам ги и ги покривам с мека кърпа.
Това е.
.........................................
А вече с какво ще ги напълните и дали ще ги запечете или оставите така, това е изцяло ваша преценка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар