Някога мама казваше: " Идва Свети Никола. Ще правим риба с ориз и сушени
сливи." Сега не е Никулден, но се сетих за това и ми се прияде рибата,
приготвена по този начин. Може би ще ви се стори странна комбинацията,
но е вкусничка.
А и най- вече ми харесва, защото отново ме върна в детските ми години.
ПРОДУКТИ:
1 кг скумрия
2 ч. ч. ориз
8 ч. ч. вода
2 глави кромид лук
1 шепа нарязани чушки
1 ч. ч. консервирани домати
20 сушени сливи
5- 6 с. л. олио
червен пипер
черен пипер
чубрица
джоджен
джоджен
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В тава слагам олиото и нарязаните кромид и чушки. Запържвам ги до тяхното омекване. Изсипвам ориза. Запържвам го докато стане " стъклен". Добавям доматите и червения пипер. Разбърквам добре и наливам водата. Овкусявам с черния пипер, чубрицата и джоджена.
Отново разбърквам всичко и нареждам нарязаната на парчета сурова риба и сливите.
Оставям ястието да се пече на 200 градуса.
Отварям фурната само веднъж, за да " поразбутам" лекичко оризеца.
След пълното извиране на водата и запичане на ястието, изваждам тавата и поръсвам с нарязания магданоз.
19 февруари 2014 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар