XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Май 2013

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 19 май 2013 г.

КОПРИВЕНА БАНИЦА

   От доста дни насам не съм готвила, но тази баница отдавна я виждах в съзнанието си и днес вече отделих от времето си за нейната направа. Обичам ги тези зелении и това е. Копривата стоеше в хладилника от 20 дни насам и вече си мислех, че се е развалила, но то пък се оказа, че дори едно листенце не е помръднало. Не ползвах определена рецепта, направих си я по мое виждане и усещане за зелена баница J. Подкарах нещата по мързеливия начин с готовите кори, но съм убедена, че с домашно тесто би била още по- хубава. И тази е много вкусна, спор няма.
ПРОДУКТИ:
1 пакет точени кори
150 г коприва
5 по- едри стръка зелен лук
300 г сирене
4 яйца
1 ч. ч. квасено мляко
сол на вкус
1 каф. л. с лек връх сода
1 каф. ч. ориз / за плътност на плънката/
1 каф. ч. олио
свеж копър и магданоз
5- 6 листенца сух джоджен
около 30 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяне на плънката:
Копривата сварих за около десетина минути, прецедих я през гевгир добре до пълното отстраняване на водата от нея и я накълцах с остър нож.
Лука почистих, нарязах и запържих в част от мазнината.
Сварих ориза и го промих в гевгир под течаща студена вода. Изцедих го добре.
В по- голяма купа разбих яйцата с киселото мляко и содата и в тях сложих натрошеното сирене. Добавих ориза, копривата, лука и нарязаните на ситно подправки. Посолих на вкус и обърках сместа добре.
Налагане на баницата:
В намазнена тава слагам две кори и върху тях разстилам част от плънката.
Слагам други две кори / една до друга/ и леко ги нагъвам като хармоника. Напръсквам с олио. Следват други  две кори/ на хармоника/ и отгоре разстилам част от плънката.
 На следващите две пръскам с олио и процедирам така до края. Най- отгоре завършвам с една кора, която не нагъвам, а изпъвам добре и залепвам върху плънката. Нарязвам баницата на парчета и отгоре разпределям равномерно маслото, нарязано на люспички.
Изпекох баницата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 35- 40 минути. Извадих я , но не я завих, защото тя така или иначе не става хрупкава.
Нарязах я след около 30 минути и установих много добри вкусови качества.
А как вървеше с биричка… та чак не бе истина :).
…………………………………
19 май 2013 г

сряда, 15 май 2013 г.

БЪРЗИ ПИТКИ СЪС СИРЕНЕ ... питки "МЪРЗЕЛИВКИ"

С тях отраснах. В детството си ги знаех под името "Софиянки". Малко смешничко, ама е факт :). После с мен ги сподели моя приятелка. Бяха под името Бързи сиренки. Можете да ги срещнете и като Мързеливки, Добруджанки... Както и да са наречени знайте, че става въпрос за едни и същи сиренени питчици, които се правят от  малко продукти, а стават невероятно мекички и вкусни. А пък колко са бързи ще разберете едва тогава, когато решите да ги направите.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. натрошено сирене
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода за хляб
/ без яйца/

За отгоре:
парченца сиренце
парченца краве масло

за намазване на тавата- олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се замесва меко тесто. Правят се питки, които се редят в намазнена тава на разстояние една от друга. Отгоре на тях се прави разрез на кръстче и в него се поставят по парченце масло и сирене. Можете да поръсите и с любима подправка. Все стават вкусни. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Изваждат се, завиват се за кратко в мека кърпа и след това се консумират с чай, айрян и с всичко онова, за което можете да се сетите . Няма как да не ви харесат, защото са много подходящи за закуска :).
Можете да замените сиренето отгоре с кашкавал. И така стават.

неделя, 12 май 2013 г.

ЛАПАДЕНА ЧОРБИЦА С ОРИЗ И СИРЕНЕ

Много я обичам, защото е лекичка и вкусна. 
Кой ли не предпочита чорбица от зеленийки и то в горещините?!
 Пълна е с витаминки, а и в комбинация със сиренце и оризец... ммммммм :)! В двора целогодишно расте лапад, пресен лучец- също. 
Варя я редовно и си я хапваме с охота.
ПРОДУКТИ:
10- 15 листа лапад
4- 5 листенца киселец или толкова зелени джанки
1 връзка зелен лук
1 чушка
1 каф. ч. ориз
150 г сирене
2 с.л. олио и 1 каф. л. червен пипер- по желание
сол на вкус
чубрица
свеж магданоз
2 с. л. кисело мляко
вода- количеството е по ваша преценка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В кипяща вода слагам нарязаните лук, чушка, лапад и киселец. Слагам и джанките, ако нямам киселец. Соля на вкус. Добавям ориза и варя до неговата готовност. Овкусявам с подправките. Понякога правя лека запръжка от олиото и червения пипер. Разбивам млякото с малко количество от бульона. Добавям ги към чорбата и я оставям да кипне. Отстранявам я от котлона и в нея слагам натрошеното сирене. 
Чорбичката вече е готова за консумация. 
Вкусна е и топла, и много студена.
...............................
април 2013 г




СПАГЕТИ С ПУШЕНО СИРЕНЕ И БОСИЛЕК

Нямаме време за готвене, гладни сме, а имаме само спагети... Нека ги сварим и към тях да добавим малко пушено сиренце с босилек. Аз се задоволявам с това, може би и вие :).
И като се поразтопи това ми ти сиренцеее ... :)
..........................................................................................
април 2013 г

вторник, 7 май 2013 г.

КОПРИВЕНА КАША С ЯЙЦА И СИРЕНЕ

Изключително вкусно нещо!
Давам гаранция на всички вас, които като мен обожавате копривата.
Сгответе я без предубеждения и после пишете отзивите си.


Обожавам всичко, приготвено с коприва, защото е вкусна като храна и защото е изключително полезна. Сега е сезонът за нейното приготвяне и нека всеки, който харесва нейният вкус, да се възползва от наличието на този природен дар.
ПРОДУКТИ:
300 г свежа коприва
1 чушка – прясна, сушена или замразена
1 малка глава кромид лук/ по желание/
4- 5 с. л. олио/ краве масло/
същото количество брашно
сол- на вкус
червен пипер
джоджен / чубрица и магданоз/
4 яйца
150 г зряло сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Традиционното приготвяне на копривата  в нашия край е следният:
Копривата се почиства и сварява до омекване в около 2 литра вода и сол на вкус като към нея се прибавят нарязаните лук и чушка. След като омекне копривата се изцежда през гевгир, а водата се запазва, защото после с нея се разрежда кашата. Изстиналата коприва се накълцва с остър нож. Може и да се пасира, за да стане по- фина.
Та... копривата е накълцана и копривената отвара чака. Взема се  друга тенджера и в нея се запържва мазнината  с брашното. Добавя се  червеният пипер, разбърква се  бързо и се налива  от отварата толкова, колкото искате да ви е гъста кашата . Изсипва се на тънка струйка и се бърка непрекъснато. Накълцаната или пасирана коприва се слага обратно в тенджерата. Бърка се  и се вари в продължение на  5 минути , няма смисъл от повече.
Разбъркват се добре 4 яйца и се изсипват във врящата коприва. Бъркат се в една  и съща посока, за да се " провлекат като конци :)"
Кашата се овкусява с малко сух джоджен и се отстранява от огъня. Можете да  подмените  джоджена с чубрица  и малко магданоз. Всичко е въпрос на вкус. Добавя се около 150 г натрошено сирене  и 4- 5 скилидки чесън/ нарязани на ситничко/ и копривената  каша е готова за консумация.
Лично на мен страшно много ми харесва. Опитайте я и вие .
По желание, ако сте я приготвили с олио,  можете да добавите и малко масълце , но съвсем накрая .

четвъртък, 2 май 2013 г.

МЛЕЧНА РАЗЯДКА С ЯЙЦА И КОПРИВА

Рано ми е днес да рисувам яйца и меся козунак и затова си готвя други нещица :)

    Варя и кълцам копривата. Към нея добавям натрошено сирене, варени яйца, кисело мляко, копър, чесън, сол и олио. Разядката е бърза, вкусна и полезна .

..................................................................................................................................................................
 2 май 2013 г

БЛЮДАТА ЗА 1- ВИ МАЙ

ДРУЖНА ПЕСЕН ДНЕС ДА ЕКНЕ,
ПЕСЕН, ПЕСЕН НА ТРУДА...
Вчера бе 1- ви май, а аз спазвам някогашната традиция за масата- зелена салата, пържени кюфтета и картофки :)

СИРОМАШКИ / ЖЪТВАРСКИ / ТАРАТОР


Подхванаха ни жегите и започнах да готвя все по- рядко. Какви ти манджи и гозби на тези 30 градуса?!  Та то  чак не е за приказване… Лошото е, че обичам нещо „ разкарно”, но не и таратор с мляко и затова често си забърквам този. Нали пък си падам по селската идилия, та и затова. Хем бърз, хем лесен, хем много разхлаждащ. Като си сръбнем по паничка от него и ни става едно хубаво, хубавоооо… :).
ПРОДУКТИ:
1 краставица
3- 4 стръкчета пресен чесън
свеж копър
свеж магданоз
вода за разреждане
                                                                        олио
оцет или 3-4 сварени и намачкани / без люспата/ кисели джанки
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко се смесва като за обикновен таратор . Няма никаква философия. Слага се малко повечко олио, за да не е съвсем воднист.
Направете си го, съвсем му е времето вече :).
....................................
април 2013 г

сряда, 1 май 2013 г.

КОЗУНАЧЕНИ ПИТКИ С КИСЕЛО МЛЯКО И ЛОКУМ

 Еееее, ама тези месачки в кулинарните групи във фейса не се търпят вече. То бива, то може, ама чак пък толкова.... Постоянно и непрекъснато козунаци , та козунаци пускат. Честно ли бе късно вечерта в 21. 30 часа  да пусна миксера да джурка , та по нощите да ям горещи и парещи козуначени залци, че и локумец в тях?!! И после... даскалицата била надебеляла. Ми то ще да е не от въздуха  и водата, ами от брашънцето и захарчицата в това тестенце :).
Та... онази вечер ей така, просто непримирима към всички месещи, рекох да го замеся с кисело мляко. Нямаше как да не се получи при все, че моите пити и погачи ги меся само с такова мляко и те винаги стават. Ами… стана и то завидно добро.
 Даже бърках с миксера, ръцете ми останаха чисти :). 
Много мързелива работа!
Ето ги:
ПРОДУКТИ:
не повече от 600 г хубаво бяло брашно
1 пакетче суха мая / в случая на Д- р Йоткер/
3 яйца
160 г захар
1 ч. ч. квасено мляко
50 г свинска мас
50 мл олио
сок от 1/ 2  лимон
1 с. л. ракия
1 щипка сол
2- 3 ванилии

За плънката:
1 кутия ароматен / цветен/  локум

За сироп/ за намазване на суровите питки/:
2 с. л. захар
1 с. л. мед / можете да го замените с още 1 с. л. захар/
2 с. л. вода
1 с. л. олио
1 ванилия

За наръсване:
захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Започнах бъркането с миксера така, както разбивам кекс, но с тази разлика, че използвах бъркалките за тесто и пуснах уреда на най- ниската степен. Между другото никога не ги бях използвала този начин, защото разчитах единствено  и само на ръцете си, но този път пък реших да променя нещата. Време беше :).
Най- напред сложих яйцата  и захарта, а след тях млякото, разтопената мас и олиото. Добавих  лимоновия сок, ракията, солта и ванилията. Маята смесих с брашното. Добавях от него лъжица по лъжица до пълното му усвояване от сместа. 
Спрях миксера след като тестото започна да се отделя от стената на купата.
Прехвърлих го в дълбока купа, която бях набрашнила. 
Похлупих го с капака и го сложих в предварително нагорещена на 50 градуса фурна. НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТОЛКОВА!
Оставих го да втасва там в  продължение на 30 минути. Изсипах го върху набрашнен плот. Не го намесих пак, а направо го разделих на 6 ленти. Тестото е много меко, но не е лепкаво.
Леко разпънах всяка една от тях и по средата наредих локумени парченца. Завих леко фитилите, усуках ги един по един, а след това – два по два. 
Не ги сплитам на плитка. Завих на охлювче всеки двоен фитил в кръгла алуминиева формичка, която предварително бях намазала с олио. Подпъхнах внимателно краищата.
С помощта на четчица помазах козуначетата със сироп, който приготвих като кипнах посочените по- горе продукти.
 Поръсих го със захарта.
Поставих вече оформения козунак отново във фурната, загрята на 50 градуса. След 20 минутно втасване превключих на 180 градуса. Изчаках печивото да порозовее и го покрих с фолио. Печенето продължи докато на дървеното шишче, с което боцках и проверявах, не се лепеше от тестото.
Извадих ги от фурната и 5 минути след това отстраних формите от тях. Завих ги с мека кърпа и ги оставих да се охладят. Съвсем изстинали ги фолирах. По този начин ги съхранявам мекички до три дни.
От тази доза се получават три козуначени питки.
Съветът ми е да не ги препичате, защото няма да останат сочни и влажни и да не отваряте фурната преди да са се запекли и порозовели, за да не спаднат.
Друга философия няма.
Пожелавам ви успех в майсторенето им! :)



ПИЛЕ НА ФУРНА С ЯБЪЛКИ, ПОРТОКАЛ И ПРЯСНО КОЗЕ СИРЕНЕ


По принцип в моите рецепти няма такава смесица от продукти , но наскоро реших да опитам и така. Приятно учудена останах, когато ястието започна да се запича.
От фурната се разнесе един много приятен аромат- на месо, печени плодове и масло…След това ми харесаха и мръвчиците. Те изглеждаха наистина като в сметанов сос. За комбинацията от сирене и босилек няма да говоря, защото тя просто е невероятнаааа :). Прясното козе сиренце на „Жоси” е толкова нежно и приятно, че с нищо не отстъпва на другите продукти от подобен род. При кулинарна обработка от него се носи аромат на масълце, което те кара да започнеш да се облизваш още преди ястието да е станало готово.
ПРОДУКТИ:
6 пилешки бутчета или плешки
2 средно големи ябълки
1 малък портокал
1 кофичка/ 150 г/ прясно козе сирене „ Жоси”
3 с. л. олио
30 мл бяло вино
сол на вкус
черен пипер
босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазвам тавата с олио и върху него нареждам на разстояние месото, което предварително съм осолила. Почиствам ябълките от семената и ги нарязвам на парчета, но не ги беля. Портокалът също разделям на парченца. Слагам плодовете, а върху тях и сиренцето.
Добавям  козето сирене, наливам виното, овкусявам ястието с подправките и го слагам да се пече на 200 градуса.
До края на печенето го разбърквам един път, а малко преди изваждането  поливам месото с отделената мазнина.
Получава се невероятно ароматно блюдо с отлични вкусови качества.
 април 2013 г