С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
четвъртък, 8 януари 2015 г.
петък, 5 декември 2014 г.
СПАГЕТИ С БОСИЛКОВ ДОМАТЕН СОС ,ПРАЗ И МНОГО КАЙМА

Запържих праз, нарязан на много ситно, а след него и каймата. Добавих готов, домашно приготвен босилков доматен сос и разбърках. Залях спагетите с получената смес и ги поднесох топли.
сряда, 3 декември 2014 г.
ЗЕЛЕН БОБ ЯХНИЯ
Много го обичам този вид бобец.
Ей така, с чесън и копър, а после и с кисело млекце. Прекрасен е. От него ми е леко на стомаха и
някак ми е свежо.
Готвя го много бързо и изобщо не
му се замислям.
ПРОДУКТИ:
500 г замразен боб
или 1 буркан консервиран
1 глама кромид лук
1- 2 моркова
1 шепа чушки
1 домат или толкова
от консерва
4- 5 с. л. олио
Сол на вкус
Подправки: червен пипер, черен пипер, чубрица, копър, 2- 3 скилидки
чесън
Малко брашънце- за
сгъстяване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В мазнината запържвам
нарязаните лук, моркови и чушки. След тях слагам намачканият домат и червения
пипер плюс малко сол. Добавям и зеления боб и като започне да се пържи всичко
това, прехвърлям съдържанието в тенджера под налягане.
Ако бобецът е от консерва, то го приготвям в обикновена тенджера.
Наливам не повече от
1 литър вода. Соля още веднъж и варя манджата в продължение на 10 минути след
като зашуми вентилът.
Ако е в обикновената тенджера- до готовност.
Сгъстявам ястието с
малко водичка и брашънце и го овкусявам с подправките плюс наситнения чесън.
Това е всичко , друго
няма.
2. 12. 2014 г
НАПИТКА ЗА ДОБЪР МЕТАБОЛИЗЪМ И РЕГУЛИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
Направих сместа от 1ябълка/ пасирана/, 250 мл вода и 1 каф. л. канела- за добър метаболизъм и регулиране на кръвното налягане. Течността е приятна за пиене, но за съжаление на мен от канелата ми пада кръвното и не мога да го пия това нещо.
Това количество се пие за деня. Направете си , ако ви допадне. Казват, че е полезно.
1. 12. 2014 г
вторник, 2 декември 2014 г.
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И ВИНО НА ФУРНА
Стават бързо и са прекрасни за
бяло винце.
Не са сухи, а доста сочни от алкохола, който
наливам в тях при самото им приготвяне.
ПРОДУКТИ:
1 кг пилешки дробчета
500 пресни гъби/ в случая
печурки/
2 глави кромид лук
5 скилидки чесън
1 непълна ч. ч. вино
/ цветът е без значение/
чубрица
риган или мащерка
черен пипер
сол на вкус
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Дробчетата се
попарват с вряла вода за около 5 минути, за да се стегнат малко.
Изцеждат се добре.
Слагат се в тава
заедно с обелените и нарязани на едро печурки.
Лукът също е нарязан
на едри парчета.
Наливат се виното и
олиото.
Соли се на вкус и се
овкусява с посочените подправки.
Всичко това се
разбърква добре и се слага да се пече в гореща фурна на 200 градуса до
готовност.
Това е цялата
философия.
Останалото е самата консумация и успешното
прегълтане с беличко винце.
събота, 29 ноември 2014 г.
ТЕЛЕШКО ВАРЕНО
ПРОДУКТИ:
500 г телешко месо или малко повечко джолан/ може и ребра/
300 г моркови
300 г картофи
1 глава кромид лук
2- 3 с. л. ракия
3- 4 с. л. олио
сол
бахар на зърна
черен пипер на зърна
млян черен пипер
3 дафинови листа
свеж магданоз и целина
около 2, 5 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах месото на парчета и го сложих в тенджера под налягане.
Налях водата и посолих. Добавих пипера на зърна, бахара, дафиновия лист, алкохола и мазнината. Изчаках да кипне след което в продължение на 5 минути отстранявах пяната. Затворих тенджерата и
варих телешкото в продължение на 1 час след като зашумя вентилът.
Извадих месото, прецедих бульона и ги върнах обратно в тенджерата.
Сложих нарязаните на едри парчета зеленчуци.
Варих още 10 минути след зашумяването.
Накрая овкусих с още малко сол, млян черен пипер и нарязаните зелени подправки.
неделя, 23 ноември 2014 г.
Ден на ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
ВЕЧЕРЯ:
1. Салата от зеле, моркови , червено цвекло и маслини
2. Пилешки крилца със соев сос, мед и чесън на фурна
3. Еклери
21. 11. 2014 г
СУПА ТОПЧЕТА
Често променям нейната направа в зависимост от времето, с което
разполагам, или пък с моментните ми вкусови желания.
Един път не запържвам лука и морковите, друг път пък ги запържвам.
И застройките правя различни. А да не говоря, че единия път в каймата
сложа ориз, лук и цяло яйце, а друг- път/ както в случая/ правя топчетата само от кайма и
подправки плюс белтък, а не цяло яйце.
Сега реших да седна и да напиша най- добрия начин за варене на тази
супичка- според мен.
Начинът, който ще опиша, е сякаш най- вкусен. Да, не са полезни
запръжките, но така се постига по- жълт цвят и чорбичката става по- красива.
И с гаранция по- вкусна.
ПРОДУКТИ:
250 г кайма- смес
Подправки за каймата:
сол, черен пипер,
чубрица, 1 белтък
1 глава кромид лук
1 по- голям морков
1 голяма чушка
1 домат- пресен или
от консерва
50 г ориз
сол- на вкус
няколко зрънца
лимонена киселина
черен пипер
чубрица
3- 4 с. л. олио/ не повече, защото самата кайма
пуска мазнина/
вода- количеството и
е в зависимост от желаната гъстота на супата.
/При мен е някъде
около 3 литра./
свеж магданоз
свежа целина
Застройка:
1 жълтък
3 с. л. кисело мляко
1 с. л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесвам каймата с
белтъка, малко сол и посочените подправки и от нея правя топчета, които са около 8 грама едното. Не ги правя големи, защото супата губи своята обаятелност.
Топчетата овалвам в брашно и ги оставям настрани.
Сега, когато не съм сложила в каймата наситнен
лук и ориз, се получават около 30 броя.
Нарязаните на ситно
лук и чушка и настъргания морков запържвам в мазнината докато тя се оцвети в
жълто- оранжево. Добавям нарязания домат или същото количество от консерва,
соля на вкус и наливам водата. След нейното кипване изсипвам ориза.
По средата
на неговото сваряване слагам топчетата.
Варя супата до
готовност.
Малко преди да я
застроя, я овкусявам с черния пипер, чубрицата и лимонената киселина.
Правя застройката
като разбивам добре жълтъка с брашното и млякото.
Гребвам от горещата
супа и полека наливам в купичката със застройка докато я затопля и нея.
Изсипвам всичко
обратно в тенджерата, разбърквам добре и оставям супата да клокне.
След отстраняването
от котлона или непосредствено преди сервирането я овкусявам с нарязаните
магданоз и целина.
У дома я консумираме
и гореща, и леко стоплена, че даже и студена.
Въпрос на вкус и
личен избор е това.
23 ноември 2013 г
четвъртък, 13 ноември 2014 г.
СНЕЖНИ ТОПКИ
Приготвят се много лесно и са завидно добри.
Стават за мезенце, ама аз направо си се наядох с тях, защото засищат.
І НАЧИН / по идея от нета/ :
І НАЧИН / по идея от нета/ :
ПРОДУКТИ за топките:
1 кг картофи
300 г пушено свинско месце
4- 5 кромидени перца / вместо праз/
подправка за барбекю
2- 3 с. л. олио
Продукти за майонезения сос:
1 майонеза от 200 г
1/ 3 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
малко черен пипер
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят, нарязват се на кубчета и се сваряват с малко сол.
Отцеждат се хубаво и се запържват в мазнината.
Прибавя се и нарязаното месо, а след него и парченцата перца.
Сместа се пържи още малко при непрекъснато бъркане.
Овкусява се с подправката и със сол на вкус и се оставя да се поохлади.
Правят се топки с желана големина и се подреждат в голяма чиния.
Поливат се с приготвения майонезено- чеснов сос.
Декорират се по желание.
По идея на Валентина Христова от групата " Нашите вкусотийки".
8. 11. 2014 г
8. 11. 2014 г
Приемете идеята ми за вкусните, ефектни и доста известни
СОЛЕНИ СНЕЖНИ ТОПКИ, с които да обогатите вашата трапеза в новогодишната нощ.
Промених рецептата по мое виждане.
Много наподобяват вкуса на руската салата, но без грах и моркови.
ПРОДУКТИ:
5 големи сварени, обелени и намачкани картофа
200 г колбас- нека да е по ваше желание неговия вид и вкус и по препоръка да е пушен/ ако обичате аромата на пушеното месце/
100 г нарязан кашкавал
4 сварени и нарязани яйца
4- 5 нарязани кисели краставички
солчица на вкус
СНЕЖНА ЗАЛИВКА:
1 хубава майонеза / 200 г/
не повече от 4 с. л. кисело мляко/ количеството ще определите вие според желаната гъстота на заливката/
малко солчица
1 скилидка счукан или пасиран чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете картофите с колбаса, кашкавала, яйцата, киселите краставички и сол на вкус. Топете ръцете си във вода и оформете топки с желана големина. Наредете ги в голяма чиния или плато.
Разбъркайте майонезата с киселото мляко, чесъна и сол на вкус.
Полейте топките внимателно.
Украсете ги по ваше виждане.
25. 12. 2015 г
СОЛЕНИ СНЕЖНИ ТОПКИ, с които да обогатите вашата трапеза в новогодишната нощ.
Промених рецептата по мое виждане.
Много наподобяват вкуса на руската салата, но без грах и моркови.
ПРОДУКТИ:
5 големи сварени, обелени и намачкани картофа
200 г колбас- нека да е по ваше желание неговия вид и вкус и по препоръка да е пушен/ ако обичате аромата на пушеното месце/
100 г нарязан кашкавал
4 сварени и нарязани яйца
4- 5 нарязани кисели краставички
солчица на вкус
СНЕЖНА ЗАЛИВКА:
1 хубава майонеза / 200 г/
не повече от 4 с. л. кисело мляко/ количеството ще определите вие според желаната гъстота на заливката/
малко солчица
1 скилидка счукан или пасиран чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесете картофите с колбаса, кашкавала, яйцата, киселите краставички и сол на вкус. Топете ръцете си във вода и оформете топки с желана големина. Наредете ги в голяма чиния или плато.
Разбъркайте майонезата с киселото мляко, чесъна и сол на вкус.
Полейте топките внимателно.
Украсете ги по ваше виждане.
25. 12. 2015 г
ПАТЛАДЖАН С МАЙОНЕЗА НА ФУРНА
Изключително вкусно ястие, подходящо
за есенния сезон.
Да се възползваме от него, докато
все още има патладжан на пазара.
ПРОДУКТИ:
1 кг патладжан / в
случая бял/
150- 200 г сирене
100 г майонеза
200 г кашкавал
свеж босилек
2 средно големи
домата
4 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжанът се реже
на филийки и се потапя в солена вода за около 1 час, за да му се премахне горчивината.
Изцежда се и се подсушава.
Взема се тава с
диаметър 24- 26 см и се намазва с 2 с. л. олио.
Редят се едно до
друго патладжанените кръгчета. Намазват
се с част от майонезата и върху тях се натрошава малко сирене. Ръси се нарязан
босилек.
Прави се втори ред от патладжана , отново се
маже с майонеза и се ръси със сирене и босилек.
Ако имате материал за
трети ред- направете същото.
Най- отгоре се
нареждат доматените кръгчета. Отново се поръсва от подправката. Полива се с
останалите две лъжици мазнина.
Ястието се пече на
200 градуса до готовност.
Изважда се и върху него се настъргва
кашкавалът.
Връща се във фурната
и се доизпича се до неговото разтопяване.
Консумира се охладено
и просто се топи в устата.
м. октомври 2014 г
Абонамент за:
Коментари (Atom)












%2B%D0%9F.jpg)








