С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
неделя, 10 ноември 2013 г.
ХЛЯБ СЪС СЕМЕНА
Много вкусен хлебец. Правя го по рецепта за ултра бърз хляб от книжката на пекарната като при сигнала добавям 2 с. л. ленено брашно и 2 с. л. семена/ от поръската за хляб/ - сусам, маково и ленено семе. И задължително с жива мая, защото със суха не набухва добре.
НАПОЛЕОНКИ
Направих ги за Димитровден, а на
същата дата бе и съборът на моето село.
Станаха мекички и ароматни, почти
като купените.
Не ползвах специална рецепта,
кремът си е моя импровизация.
ПРОДУКТИ:
400 г бутер тесто
За крема:
400 г течна сметана
500 мл прясно мляко
2 яйца
6. с. л. захар
4 с. л. брашно с връх
1/ 2 пак. краве масло
2 ванилии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Размразеното на
стайна температура тесто нарязах на 4 правоъгълника.
Изпекох ги в предварително загрята на 200
градуса фурна до приятен загар.
Извадих ги и изчаках
да се охладят напълно.
Всеки един правоъгълник разделих на още три части.
Изрязах внимателно краищата им.
Разделих отделните им
слойчета/ където успях/ и ги слепих с крем, който направих от добре разбитата
сметана като към нея добавих сварения и напълно охладен домашен крем.
Него го приготвих като с
миксер и в дълбока купа разбих яйцата със захарта и брашното и в тази смес
изсипах млякото и ванилиите. Сложих всичко това в тенджера и започнах да бъркам
непрекъснато до пълното затопляне и сваряване на крема.
По време на неговото охлаждане отново на фона
на бъркане добавих маслото.
Събрах крема със
сметаната чрез бавно и внимателно бъркане с дървена лъжица едва, когато
домашният крем бе напълно изстинал.
В противен случай кремът се
втечнява и пастичките на стават сполучливи.
Най- отгоре също ги
намазах и след това ги поръсих с парченцата от корите, които паднаха по време
на тяхното рязане и разполовяване.
Оставих сладкишчетата да престоят десетина
часа и тогава ги сервирах.
С престой във времето те омекват
и стават още по- вкусни.
По желание можете да ги поръсите и с малко пудра захар.
25 октомври 2013 г
вторник, 5 ноември 2013 г.
ПИЛЕШКО С ГЪБИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТИГАН
Поредният вариант на това ястие- бърз и вкусен.
ПРОДУКТИ/ количеството определяте вие/:
пилешко месо от гърди
гъби
моркови
прясна чушка
любима подправка/ и/
олио или масло
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам месото на
ивици, соля го и го задушавам в тефлонов тиган и мазнина, а после го запържвам . Изваждам го и го
оставям настрани.
В същата мазнина задушавам до полуомекване нарязаните на
филийки гъби и зеленчуци. Към тях добавям месото, овкусявам с подправката и
сервирам с бяло вино.
Често пъти съвсем накрая слагам готовото ястие в глинен съд, за да поеме неговия аромат и да стане още по- вкусно.
петък, 1 ноември 2013 г.
БЪРЗ ПИКАНТЕН КЮФТАК НА ФУРНА
Понякога човек го мързи, а да не забравяме, че и аз съм живо същество.
Вместо да оформям кюфтета и да ги пържа или пека, хайде набързо този кюфтак. Вкусът е същият, но в случая малко му позасилих пикантността.
В каймата слагам всичко, което е необходимо за кюфтета на фурна плюс чесън и кориандър.
Режа на парчета и сервирам с каквото се сетя, че даже и само със салата.
Мързелива работа, това е положението :).
/ от архивите/
ПЪЛНЕНИ МЕДЕНКИ В ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА
От доброто старо време са и никога не остаряха.
Ароматни, мекички, топящи се в устата...
Прекрасен и ухаещ спомен от детството ми.
Любими са и на моята дъщеря и затова продължавам да ги правя, но... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО те трябва да са ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД, защото тя обича от всички сладки неща ДА ТЕЧЕ ШОКОЛАД. :)
ПРОДУКТИ:
Прекрасен и ухаещ спомен от детството ми.
Любими са и на моята дъщеря и затова продължавам да ги правя, но... ЗАДЪЛЖИТЕЛНО те трябва да са ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД, защото тя обича от всички сладки неща ДА ТЕЧЕ ШОКОЛАД. :)
ПРОДУКТИ:
2 яйца
130 г мед / 7 с. л./
1 ч. ч. пудра захар
1 пак. качествено краве масло / 125 г/
канела- на вкус
1 ч. л. сода
1/ 2 каф. л. оцет
1/ 2 каф. л. оцет
около 500 г брашно
2 ванилии
За плънката:
издълбаните трохи
1 ч. ч прясно мляко
1 пак. краве масло / 125 г/
1 ч. ч. смлени орехови ядки
1 шепа кокосови стърготини- по ваше желание
2 ванилии
За плънката:
издълбаните трохи
1 ч. ч прясно мляко
1 пак. краве масло / 125 г/
1 ч. ч. смлени орехови ядки
1 шепа кокосови стърготини- по ваше желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам меко и гладко тесто.
Оформям топчета, всяко от които е по 17 г. Приплесквам ги леко с дланите си и ги редя на разстояние в тава, покрита с пекарска хартия. Получават се 60 броя.
Пека ги в предварително загрята на 170 градуса фурна в продължение на 15 минути.
Никога не ги препичам, защото стават твърди и губят качеството си.
Още топли ги издълбавам така, че да останат само стеничките на меденките.
Слепвам ги с крема, получен от разбърканите посочени продукти.
Колкото повече стоят, толкова по- хубави стават.
Изключително вкусни са.
В крайна сметка получавате 30 еднакво големи меденки.
Това е.
От посочените продукти замесвам меко и гладко тесто.
Оформям топчета, всяко от които е по 17 г. Приплесквам ги леко с дланите си и ги редя на разстояние в тава, покрита с пекарска хартия. Получават се 60 броя.
Пека ги в предварително загрята на 170 градуса фурна в продължение на 15 минути.
Никога не ги препичам, защото стават твърди и губят качеството си.
Още топли ги издълбавам така, че да останат само стеничките на меденките.
Слепвам ги с крема, получен от разбърканите посочени продукти.
Колкото повече стоят, толкова по- хубави стават.
Изключително вкусни са.
В крайна сметка получавате 30 еднакво големи меденки.
Това е.
1 вариант / компромисен/: НАТУРАЛНИ
24 октомври 2013 г
2 вариант: НАПОЛОВИНА ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД
За целта са ви необходими:
1 млечен шоколад от 100 г
2 с. л. олио
Половината меденки се тункват в стопения на водна баня шоколад и се оставят няколко часа, за да се стегне глазурата.
26. 12. 2016 г
и ... 26. 12. 2019 г :)
2 вариант: НАПОЛОВИНА ПОТОПЕНИ В ШОКОЛАД
За целта са ви необходими:
1 млечен шоколад от 100 г
2 с. л. олио
Половината меденки се тункват в стопения на водна баня шоколад и се оставят няколко часа, за да се стегне глазурата.
3 вариант / сигурен и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН/ : ИЗЦЯЛО ТУНКВАНИ В ШОКОЛАД
150 г натурален шоколад
100 г млечен шоколада
4 с. л. олио
По този начин те омекват дори и още да не са изминали 24 часа от тяхната направа и изобщо не е необходимо да стоят 2- 3 дни, за да могат да се консумират.
Те просто СЕ ТОПЯТ В УСТАТА.
И още един вариант / желателен/:
ШОКОЛАДОВИ, но не просто шоколадови, а И УКРАСЕНИ С БЯЛ ШОКОЛАД, за да са още по- красиви !!! :|)
В случая вземете 50 г бял шоколад и го стопете на водна баня с 1 с. л. олио.
Направени по този начин, вашите меденки ще изглеждат ето така:
26. 12. 2016 г
и ... 26. 12. 2019 г :)
вторник, 29 октомври 2013 г.
РЪЖЕН ХЛЯБ
Ето и един Ляб с готова смес от Лидл.
Вкусен е, леееекинко глетав и тежък. Типично за хляб с брашно, различно от бялото.
В случая е ръжено.
29 октомври 2013 г
ПЪРВИЯТ ХЛЯБ ОТ " ПЕКИ" :)
На Димитровден нямах имен ден, но това не
попречи да получа за подарък една хлебопекарна :).
Ама то това било много
мързелива работа, чак да не повярваш .
Веднага я изпробвах. На момента.
Веднага я изпробвах. На момента.
Чудесна работа ще ми върши, ама и килца ще ни натрупа .
РЕЦЕПТАТА:
На дъното на контейнерчето се сипва 320 мл хладка вода с разтворената в нея 20 г жива мая. Следват 2 с. л. олио. После е 520 г пресято бяло или типово брашно и накрая върху него се " разхвърлят" 1 голяма мерителна лъжичка захар плюс 1 непълна голяма мерителна лъжичка сол.
Това е .
Без мляко и без яйца!
26 октомври 2013 г
На дъното на контейнерчето се сипва 320 мл хладка вода с разтворената в нея 20 г жива мая. Следват 2 с. л. олио. После е 520 г пресято бяло или типово брашно и накрая върху него се " разхвърлят" 1 голяма мерителна лъжичка захар плюс 1 непълна голяма мерителна лъжичка сол.
Това е .
Без мляко и без яйца!
26 октомври 2013 г
петък, 18 октомври 2013 г.
МУСАКА ОТ ТИКВИЧКИ
Много хора твърдят, че тиквичките са хубави само пържени. Аз ще кажа
обратното и то е, че има много варианти на тяхното приготвяне.
Един от тях е тази мусака – бърза, лека и много вкусна.
Много е близка до огретена, но все пак има разлика.
ПРОДУКТИ:
3- 4 средно големи
тиквички
1 глава кромид лук
няколко скилидки
чесън
хималайска сол - на
вкус
малко олио
копър
обезмаслено сирене
или извара- 150 г
За заливката:
3- 4 яйца
1 кофичка кисело
мляко
малко хималайска сол/
ако ползвате извара/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам тиквичките
на четири, а след това на тънки парчета.
Нарязвам и лука, и
чесъна на ситно.
Слагам ги в тава
заедно с олиото и малко сол.
Изпичам ги с няколко разбърквания до пълна
готовност. Върху тях натрошавам сиренето, поръсвам с нарязаната зелена
подправка и заливам с разбитите мляко и яйца.
Пека отново да готовност на
заливката.
Изваждам мусаката от фурната, оставям я да се
поохлади десетина минути, нарязвам я и я сервирам.
четвъртък, 17 октомври 2013 г.
ДРАНИКИ
Това са картофени крокетки от
руската кухня, които се отличават със своята сочност по средата и хрупкавост в
краищата.
ПРОДУКТИ:
700 г картофи
1 средно голям морков
или 1/ 2 голям
1 глава кромид лук
2 чушки
3 яйца
2 равни с. л. брашно
сол на вкус
черен пипер
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Настъргвам обелените
картофи, лука и морковите, а чушките нарязвам на много ситно.
Омесвам всичко
заедно с яйцата и подправките.
Гребвам със супена
лъжица от сместа и пържа драниките в гореща мазнина до получаване на златист
загар.
Нареждам върху
кухненска хартия, за да се отцеди малко от олиото и сервирам натурални или със
сос според вкусовите предпочитания.
неделя, 13 октомври 2013 г.
ПИЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТИГАН
Ползвам пилешки гърди, месо от бутчетата, а понякога и цялото пиле, но го обезкостявам.
Нарязвам го на парченца и го задушавам, след което го запържвам в олио и сол. Изваждам го и в същата мазнина задушавам зеленчуци, нарязани на едро.
Тук можете да използвате вашите любими- моркови, зеле, чушки, тиквичка, царевица... Като започнат и те да се пържат връщам месото обратно в тигана.
Нарязвам го на парченца и го задушавам, след което го запържвам в олио и сол. Изваждам го и в същата мазнина задушавам зеленчуци, нарязани на едро.
Тук можете да използвате вашите любими- моркови, зеле, чушки, тиквичка, царевица... Като започнат и те да се пържат връщам месото обратно в тигана.
Овкусявам с подправки на вкус, даже слагам и чесън и храната вече е готова :).
Обожавам
глинени/ калени/ съдове, защото в тях храната веднага променя вкуса си.
Често това ястие след като го сготвя го изсипвам в малък глинен гювеч / който виждате на снимката/ и
там стои докато му дойде времето за сервиране.
Става чудно!
Абонамент за:
Коментари (Atom)














































