XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЦИПУРА НА ФУРНА СЪС СОС ОТ КИСЕЛЕЦ И СМЕТАНА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

понеделник, 9 януари 2023 г.

ЦИПУРА НА ФУРНА СЪС СОС ОТ КИСЕЛЕЦ И СМЕТАНА

Ципурата е изключително вкусна риба, но с добавката на този сос става още по- вкусна.

Опитайте рецептата, няма да сгрешите. 

ПРОДУКТИ за 2 порции:

2 броя риба Ципура 

За овкусяване на рибата:

50 г олио

1 каф. л млян черен пипер

сол- на вкус 

За соса:

1 връзка киселец

30 г краве масло

100 г течна готварска сметана

щипка млян бял пипер

За декорация и още по- хубав аромат на ястието:

свежа мента

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме и измиваме ципурата.

Подсушаваме я.

Намазваме я отвътре и отвън с олио.

Поръсваме я отново отвътре и отвън със сол и черен пипер.

Завиваме всяка една в пекарско фолио.

Слагаме рибата в предварително загрята на 220 градуса фурна и я печем в продължение на 30 минути.

Отстраняваме фолиото напълно и продължаваме печенето до получаване на лека коричка.

Изваждаме я от фурната и я оставяме настрани.

В тиган стопяваме маслото и в него запържваме до промяна на цвета нарязания на ситно киселец.

Посоляваме леко.

Изсипваме сметаната и бъркаме до нейното завиране.

Подправяме с млян бял пипер и варим соса до получаване на желана гъстота.

Ако го сгъстим повече от необходимото, можем да го разредим с малко гореща вода.

Поливаме отчасти подредената в чинии ципура.

Гарнираме с листенца мента, която можем да нарежем върху соса за още по- свеж вкус.

Изпълнете идеята и се насладете на едно изключително ароматно рибено блюдо.

октомври 2022 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар