XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: НОВОГОДИШНА ПОГАЧА 2015

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 1 януари 2016 г.

НОВОГОДИШНА ПОГАЧА 2015


МОЯТА УНИВЕРСАЛНА РЕЦЕПТА ЗА ПОГАЧА

Тя е за тава с керамично покритие с диаметър  30- 32 см .

1 кг бяло брашно + още малко за доомесване
500 мл хладка вода, в която е разтворена 25 г жива мая
1 яйце
1 белтък
4 с. л. кисело мляко
4 с. л. олио
1 с. л. захар
1 с. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам средно меко тесто, което не оставям да втасва.
Оформям погачата веднага, защото по този начин тестото се моделира много по- добре.
Поставям всичко в леко намазана с олио тава.
Оставям погачата да втаса до двойно увеличение на обема и.
Намазвам я с разбит жълтък и още толкова олио в него.
Пека я в предварително загрята на максимум градуси фурна и веднага намалявам на 180 градуса.
На 20 – тата минута я покривам с хартия, но дотогава не отварям фурната
Пека я още 30 минути или общо са 50.
Изваждам я, отстранявам я от тавата, слагам я върху дървена скара, помазвам я обилно с олио и я завивам с мека кърпа.
Погачата става много вкусна, мека и на конци, ако в самото оформяне има някакво усукване на тестото.
Тестото никога не ме е предавало.
Няма да го сгрешите и вие, ако спазите ТОЧНО всичко, което съм описала.

Единственият проблем ще е, ако печката ви пече много бързо и не можете да регулирате градусите.

НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ:
В случая разделям тестото на три еднакви топки.
Разточвам ги до диаметъра на тавата и ги налагам една върху друга в нея, но ги помазвам и трите с олио или масло.
Нататък оформянето е видимо.







31. 12. 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар