МОЯТА УНИВЕРСАЛНА РЕЦЕПТА ЗА ПОГАЧА
Тя е за тава с керамично покритие с диаметър 30- 32 см .
1 кг бяло брашно +
още малко за доомесване
500 мл хладка вода, в
която е разтворена 25 г жива мая
1 яйце
1 белтък
4 с. л. кисело мляко
4 с. л. олио
1 с. л. захар
1 с. л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвам средно меко
тесто, което не оставям да втасва.
Оформям погачата
веднага, защото по този начин тестото се моделира много по- добре.
Поставям всичко в
леко намазана с олио тава.
Оставям погачата да
втаса до двойно увеличение на обема и.
Намазвам я с разбит
жълтък и още толкова олио в него.
Пека я в
предварително загрята на максимум градуси фурна и веднага намалявам на 180
градуса.
На 20 – тата минута я
покривам с хартия, но дотогава не отварям фурната
Пека я още 30 минути
или общо са 50.
Изваждам я,
отстранявам я от тавата, слагам я върху дървена скара, помазвам я обилно с олио
и я завивам с мека кърпа.
Погачата става много
вкусна, мека и на конци, ако в самото оформяне има някакво усукване на тестото.
Тестото никога не ме
е предавало.
Няма да го сгрешите и
вие, ако спазите ТОЧНО всичко, което съм описала.
Единственият проблем
ще е, ако печката ви пече много бързо и не можете да регулирате градусите.
НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ:
В случая разделям тестото на три еднакви топки.
Разточвам ги до диаметъра на тавата и ги налагам една върху друга в нея, но ги помазвам и трите с олио или масло.
Нататък оформянето е видимо.
31. 12. 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар