XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Януари 2015

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 31 януари 2015 г.

КОРЕНОПЛОДНИ НА ФУРНА


   Избирате си кореноплодни по вашия вкус и ги режете на едри парчета. 
Като подправки аз им слагам черен пипер и бахар на зърна плюс дафинов лист, но това можете да го промените според онова, което обичате. Посолявате ги, добавяте им олио и бяло вино, разбърквате ги добре, завивате ги под фолио и ги печете в продължение на 1 час на максимална температура на фурната. Намалявате градусите до към 180 , отстранявате фолиото и продължавате печенето  до желан цвят.
Тук виждате: картофи, кромид, праз, моркови, червено цвекло, глава целина и цели скилидки чесън.

СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ И ЦАРЕВИЦА НА МИКРОВЪЛНОВА

Прибирате се късно от път и вкъщи нямате нищо за вечеря. А ви се ще и чаша вино да изпиете, но нямате мезе.
Веднага отваряте хладилника и откривате парче сирене и кашкавал.
Във фризера се подвизава шепа сладка царевица. 
Мятате всичко това в глинена чиния, слагате малко масълце, поръсвате и с олио, овкусявате със сух босилек и малко лют червен пипер и сте готови.
Да ви е сладко и наздраве!
30. 01. 2015 г

БОБ С ПУШЕНА СЛАНИНА И СУХА ЛЮТА ЧУШКА

БОБЕЦЪТ   си е велика храна, ама аз го готвя много рядко, защото имам колит и изобщо не ми понася добре този вид вариво.
Да, ама има и други хора у дома, които го обичат и си го консумират. Това е причината да го предлагам на масата и то даже в по- пикантен вид. Искаше ми се да му сложа ребърца, ама в един момент се сетих, че във фризера се намира пушена сланинка, която може да го " подобри" и така посегнах към нея.
 Здравословно ли е или не, няма да го коментирам, защото мненията по въпроса са различни.
ПРОДУКТИ:
500 г боб / в случая " Добруджанка"/
вода- в зависимост от желаната гъстота
5- 6 с. л. олио
сол
1 глава кромид лук
1 шепа нарязани чушки
100 г пушена сланинка
1 ч. л. червен пипер
черен пипер
сух джоджен
чубрица
цели сухи люти чушки- за разкош
И само това!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагам боба да кипне и изхвърлям първата вода. Понякога го кисна предварително, но понякога го варя директно.
Наливам вода и го слагам отново на котлона. Добавям олиото и червения пипер. Въпросната подправка я слагам още в началото, за да стане бобецът с хубав и наситен червен цвят.
Оставям го да къкри на бавен огън.
Соля го, когато му сложа лука, чушките и парчетата сланина.
Варя го до готовност. Разбира се, че го доливам периодично с вода.
Малко преди да го сваля го овкусявам с посочените подправки.
А после... 
После извадих от прясно омесените багети и си хапнахме със сладост.
..............................
И ако трябва да бъда честна, ще бъда. 
Варих го в продължение на 6 часа, защото на няколко пъти спираше тока и по половин час го чаках да светне.




четвъртък, 29 януари 2015 г.

ХРУПКAВИ БAГЕТИ

  Нa няколко местa в нетa четох кaк се прaвят бaгети и реших, че ще ги омеся по нaй- простия възможен нaчин. Без никaкви излишни притурки. Aмa стaнaхa ли хрупкaви? Искa ли питaне? Стaнaхa  без никaкви съмнения и то нa фонa нa товa, че токът изгaснa . Нaпрaво бях изгубилa нaдеждa, че от товa тесто ще се получи нещо, aмa Господ си знaе рaботaтa и нещaтa се случихa.
Тa...
ПРОДУКТИ:
400 г брaшно( 3 ч.ч)
1 ч.ч. хлaдкa водa
20 г живa мaя
1 ч. л. химaлaйскa сол


НAЧИН НA ПРИГОТВЯНЕ:


Слaгaм продуктите в хлебопекaрнaтa и тя прaви тестото. То стaвa достa твърдо. Извaждaм го и го деля нa 3 рaвни чaсти. 


Всякa еднa оформям и рaзточвaм нa нещо кaто прaвоъгълник ...елипсa... не знaм точно нa кaкво( вижте снимките).

Нaвивaм ги нa стегнaти рулa по дължинa, a те сa дълги според тaвaтa.
Слaгaм ги нa голямо рaзстояние еднa от другa върху нaмaзнено и поръсено с цaревично брaшно дъно.
Прaвя им леки прорези по диaгонaл нa няколко местa и ги поръсвaм с цaревично брaшно. Не ги мaжa с нищо. 
И тук вече следвa нaй- интереснaтa чaст нa рецептaтa и тя е, че ОСТAВЯТЕ БAГЕТИТЕ ДA ВТAСВAТ ДОКAТО СВЕТНЕ ТОКЪТ В ДОМA ВИ :). Aко товa не се случи- не знaм и не отговaрям  зa съдбaтa нa вaшето тесто.
Пекa хлебните изкушения в предвaрително зaгрятa нa 200 грaдусa фурнa в продължение нa 25 минути.
Извaждaм ги и се зaпочвa едно ядене де с пушенa слaнинкa, де с мaсло или сирене. Нa който с кaквото му е кеф. Aко искaте- не яжте, зa дa не стaнете дебели, a сaмо гледaйте другите около вaс кaк им се нaслaждaвaт.
Решението е изцяло и сaмо вaше.:)

неделя, 25 януари 2015 г.

ОГРЕТЕН ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ - 2ри вид


15- 20 чушки се посолявaт и се редят в нaмaзaнa с олио тaвa. Отгоре също се ръсят с мaзнинa. Зaпичaт се десетинa минути в горещa фурнa. Поръсвaт се с нaситнен чесън и копър. Зaливaт се с 4 рaзбити яйцa със 100 г сирене и 4 с. л. кисело мляко. Огретенът се пече при 200 грaдусa до готовност . Сервирa се леко охлaден.

четвъртък, 15 януари 2015 г.

СОЧЕН БЮРЕК С МАСЛО

Предлагам вид баница, която става сочна, въздушна и доста уханна.

ПРОДУКТИ:
1 пак кори за баница /500 г/
1 пакетче хубаво краве масло/ 125 г/
1 каф. ч. олио

Плънка:
3 яйца
5 с. л. кисело мляко
400  г зряло сирене
1 бакпулвер

Заливка:
200 мл прясно мляко
3 яйца
 сол- по ваша преценка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:.
В намазана с олио кръгла тава / диаметър 28 см/ се налагат една върху друга 3 кори, като леко се намачкват. Всяка от тях се поръсва с олио.
Върху тях се поставя плънка, а след нея се нареждат още три кори.
 Отново следва част от плънката.
Същото продължава докато свършат продуктите.
Суровият бюрек се нарязва на парчета като торта, полива се с горещото масло, 
а след това  със заливката, която се приготвя от прясното мляко, разбито с яйцата.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен златист цвят. 
Консумира се топъл заради съдържанието на масло в него.

понеделник, 12 януари 2015 г.

НИКУЛДЕН 2014 Г


ШОКОЛАДОВИ ПЕТИФУРИ


Това са едни шоколадови мини сладкишчета, които са оформени отделно и са много удобни за празнична почерпка.
Приготвих ги за 22- рия рожден ден на моето момиче и съответно послужиха за почерпка на колегите и по студентство.

ПРОДУКТИ:
1 яйце
1 ч. ч. захар
50 г меко краве масло
50 г настърган или начупен на малки парченца млечен шоколад
1 ч. ч. кисело мляко
3 с. л. какао
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер

За гарниране:
100 г течен шоколад или готов какаов крем

За заливка:
200 г млечен шоколад
1 с. л. олио

За украса:
шоко стафиди или нещо подобно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцето се разбива със захарта. Към тях се добавя мекото масло. Съставките се разбиват   до хомогенна смес.
 Слагат се млякото, шоколадът и какаото. Накрая постепенно се прибавя брашното, в което предварително е смесен бакпулверът.
Готовата смес се изсипва в правоъгълна тава с размери не повече от 20/ 30 см, застлана с пекарска хартия.
Пече се в продължение на 40 минути при 180 градуса.
Краищата на готовия и охладен добре блат се изрязват, а самият той се нарязва на квадратни парчета, които се редят върху хартия на разстояние едно от друго.
Върху всяко едно от тях се слага по 1 каф. л. с връх течен шоколад.
Залива се с разтопения на водна баня шоколад/ с добавката на олио/.
Петифурите се поливат и се украсяват.
Оставят се да се охладят няколко часа до стягането на шоколадовата глазура.
28. 12. 2014 г