БОБЕЦЪТ си е велика храна, ама аз го готвя много рядко, защото имам колит и изобщо не ми понася добре този вид вариво.
Да, ама има и други хора у дома, които го обичат и си го консумират. Това е причината да го предлагам на масата и то даже в по- пикантен вид. Искаше ми се да му сложа ребърца, ама в един момент се сетих, че във фризера се намира пушена сланинка, която може да го " подобри" и така посегнах към нея.
Здравословно ли е или не, няма да го коментирам, защото мненията по въпроса са различни.
ПРОДУКТИ:
500 г боб / в случая " Добруджанка"/
вода- в зависимост от желаната гъстота
5- 6 с. л. олио
сол
1 глава кромид лук
1 шепа нарязани чушки
100 г пушена сланинка
1 ч. л. червен пипер
черен пипер
сух джоджен
чубрица
цели сухи люти чушки- за разкош
И само това!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагам боба да кипне и изхвърлям първата вода. Понякога го кисна предварително, но понякога го варя директно.
Наливам вода и го слагам отново на котлона. Добавям олиото и червения пипер. Въпросната подправка я слагам още в началото, за да стане бобецът с хубав и наситен червен цвят.
Оставям го да къкри на бавен огън.
Соля го, когато му сложа лука, чушките и парчетата сланина.
Варя го до готовност. Разбира се, че го доливам периодично с вода.
Малко преди да го сваля го овкусявам с посочените подправки.
А после...
После извадих от прясно омесените багети и си хапнахме със сладост.
..............................
И ако трябва да бъда честна, ще бъда.
Варих го в продължение на 6 часа, защото на няколко пъти спираше тока и по половин час го чаках да светне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар