Пак подхващам темата за
северняшките лютики.
Доста хора, които не са яли от
тях, се изкушават да ги приготвят и
опитат,
а други все още не смеят да се
доверят.
Те са толкова лесни, евтини и
бързи, а в същото време с тях можеш да си оближеш пръстите, ако си ги топнеш
със залче топъл хлебец.
Ах, тези бабини лютички...
В случая тази е аналог на лятната
манджа от печени чушки с доматен сос и чесън, но самото кълцане на печените
чушки в някогашната, старинна глинена паница, дава съвсем друг привкус на
ястието.
ПРОДУКТИ/ за тази калена паница от снимката/:
10 по- големи чушки-
без значение е те дали са червени или зелени
4- 5 средно големи
домата
3 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. захар
3- 4 скилидки чесън
магданоз
/ люто чушле- по
желание/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се изпичат на
жар или ламарина. По този начин те се опушват и стават изключително вкусни.
Обелват се и се
нарязват на парчета. Слагат се заедно с обеления и нарязан чесън в глинена
паница, ръсят се с малко сол и се кълцат до пълното им омекване.
Доматите се нарязват
на парчета и се изваряват с малко сол, захарта и олиото до желана от вас
гъстота.
Добавят се към
скълцаните чушки.
Слага се и нарязан
магданоз.
Следва последното
кълцане на цялата лютика, за да стане еднородна сместа и да се омесят ароматите
на всички продукти.
Можете да си я
направите пикантна с помощтта на лютата чушка.
Та то затова е
лютика, за да поналютва малко.
Така ще се стоплите
във вече настъпващите студенички есенни дни.
Консумира се както
топла, така и студена и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПРЕСНА И ТОПЛА ПИТКА.
Да ви е сладко!
............................
септември 2014 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар