XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЕВЕРНЯШКА ЧЕСНОВА ЛЮТИКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 25 септември 2014 г.

СЕВЕРНЯШКА ЧЕСНОВА ЛЮТИКА



Пак подхващам темата за северняшките лютики.
Доста хора, които не са яли от тях,  се изкушават да ги приготвят и опитат,
а други все още не смеят да се доверят.
Те са толкова лесни, евтини и бързи, а в същото време с тях можеш да си оближеш пръстите, ако си ги топнеш със залче топъл хлебец.
Ах, тези бабини лютички...
В случая тази е аналог на лятната манджа от печени чушки с доматен сос и чесън, но самото кълцане на печените чушки в някогашната, старинна глинена паница, дава съвсем друг привкус на ястието.

ПРОДУКТИ/ за тази калена паница от снимката/:
10 по- големи чушки- без значение е те дали са червени или зелени
4- 5 средно големи домата
3 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. захар
3- 4 скилидки чесън
магданоз
/ люто чушле- по желание/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се изпичат на жар или ламарина. По този начин те се опушват и стават изключително вкусни.
Обелват се и се нарязват на парчета. Слагат се заедно с обеления и нарязан чесън в глинена паница, ръсят се с малко сол и се кълцат до пълното им омекване.
Доматите се нарязват на парчета и се изваряват с малко сол, захарта и олиото до желана от вас гъстота.
Добавят се към скълцаните чушки.
Слага се и нарязан магданоз.
Следва последното кълцане на цялата лютика, за да стане еднородна сместа и да се омесят ароматите на всички продукти.
Можете да си я направите пикантна с помощтта на лютата чушка.
Та то затова е лютика, за да поналютва малко.
Така ще се стоплите във вече настъпващите студенички есенни дни.
Консумира се както топла, така и студена и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПРЕСНА И ТОПЛА ПИТКА.
Да ви е сладко!
............................
септември 2014 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар