XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДОМАШНИ СЛЕПЕНИ МЕДЕНКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 7 октомври 2014 г.

ДОМАШНИ СЛЕПЕНИ МЕДЕНКИ



Тръгвайки си от Америка, моето момиче ми написа:
 „ Не ми прави нищо сладко, защото след толкова прекрасни десерти тук, няма от какво да се впечатля.”
Послушах. Не направих нищо в първия ден от нейния престой.
Не направих и втория, даж
е третия. Но до неговия край чух на два пъти колко са и се дояли някакви домашни сладки.
Станах на сутринта и погледнах продуктите си.
Реших да направя някакви простички меденки.
Тя се събуди по обяд , влезе в кухнята и рече: „ Ааауу, колко вкусно миришееее! Какво печеш ?” :)
Та такива ми ти работи... нашенски.
Спретнах меденките, тя си хапна сладко, сладко/ да и е здраве/, даже сложихме в кутия и за София.
Снощи се обади, че всичко е изядено.
Няма да ви занимавам повече, но просто исках да упомена как нямаше да я впечатля с нищо. Тя сякаш бе забравила, че най- простичките нещица са най- сладки и свидни и че при мама е най- сладко...
ПРОДУКТИ / за около 30 двойни меденки като на снимката/:
2 големи или 3 малки яйца
1 ч. ч. захар
1 каф. ч. мед
1 ч. ч. олио
1 с. л. оцет
1 пакетче готова смес за меденки от Кауфланд, която можете да замените с 1 равна с. л. сода и 10 г канела
550 г брашно + още 30- 50 г за намесване на тестото

За слепване: гъст мармалад по ваше желание
За овалване: смлени орехи или кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се замесва меко тесто, но не лепкаво.
Оставя се за около 15 минути в хладилника, за да се стегне малко.
Обилно се поръсва плот с брашно и там тестото се разточва на кора с дебелина около 5- 6 мм.
Изрязва се с формичка за сладки.
Фигурките се редят на разстояние в тава с незалепващо покритие или в друга, която сте покрили с пекарска хартия.
Пекат се до съвсем леко бледо розово. Ако ги препечете, те ще останат твърди.
Слепват се две по две с мармалад и кантовете им се овалват в смлените орехи или в кокосови стърготини. А защо не и в шоколадови пръчици.
Колкото повече време стоят, толкова по- мекички стават.

5 октомври 2014 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар