XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Февруари 2012

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 28 февруари 2012 г.

НАШЕНСКИ " НАДУПЕНИ" КАРТОФКИ / ДУПЕНКИ/

 за Великите пости
Картофките стават лесно и бързо.Прави ги и  мало, и голямо в плевенския край.
Трябват ви само:
 картофи
олио
сол
шарена сол


НАЧИН НА ПЕЧЕНЕ:
Измийте картофите много добре и ги изтъркайте с мека четчица. Отстранете нараненото по тях, ако има такова. Не ги белете! Разрежете ги надлъжно наполовина. Сипете повечко олио в тавата, в която ще се пекат , наръсете сол върху него и наредете картофите с разреза надолу  и с " дупето" нагоре. Сложете ги в предварително нагорещена фурна на 200 градуса и ги печете така до  златиста коричка отдолу. 

Не наливайте вода в тавата! Извадете ги от фурната и веднага ги изнесете на студено, където те „ще си дръпнат” мазнината веднага. Тя ще попие в тях, докато те изстинат. 
Отлепете ДУПЕНКИТЕ  от дъното , обърнете ги обратно, наредете ги в чиния и ги поръсете с шарена сол. Получава се страхотно мезе за бира или вино. По време на хранене можете да си ги белите, но са прекалено вкусни и с обелките. Стават с вкуса и на печени и на пържени картофи- блажни и сочни.
Най- сполучливи са при  зимно време навън.
Изнасяте ги горещи и веднага ги слагате на студеното.
Опечете си ги когато нямате време да готвите друго.
ДА ВИ Е БЛАГО НА ВСИЧКИ!
Рецептата и изпълнението са на моя баща :).

КАРТОФЕНА ЛЮТИКА ЗА ВЕЛИКИТЕ ПОСТИ


Сега са Великите пости и затова требва да спазваме и традициите относно  храната в този период.
Предлагам ви една много лесно лютика, която правят Северняците.
 Лютика се нарича, защото се прави от чушки. 
Слагат се и люти, но дори и да не сложите пак ще е лютика- такова си и е името тук при нас.
За това ястие трябва задължително да имате калена/ пръстена/  паница и кълцалник.
ПРОДУКТИ:
5- 6 картофа
1 купичка домати от консерва/ ако е през зимата/ или 3 пресни домата / ако е през лятото/
Десетина печени чушки- може и замразени или стерилизирани от буркан
1/ 2 глава воден лук/ сложете 1 / 4 от главичката кромид, ако нямате воден/
2 с. л. олио
сол на вкус
                                                                          копър
магданоз / пресни или сухи могат да са подправките/
1 ч. л. захар- за убиване на киселия вкус на доматите
 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете доматите и ги  и изварете малко на тих огън с олиото, захарта  и малко солчица, но ако са от консерва, недейте да ги солите. После обелете чушките и ги 
нарежете  на парчета. Сварете картофите и ги оставете да изстинат. Обелете ги и ги намачкайте, а лука нарежете на тънки филийки.
Вземете паницата и в нея сложете лука. Посолете го малко. Скълцайте го с кълцалника. Сложете и чушките. Скълцайте и тях. 

Изсипете и намачканите картофи  и пак кълцайте. Накрая добавете изварените домати и разбъркайте сместа добре. Нарежете в нея копър и магданоз и разбъркайте за последно.
Вече трябва да сте получили вкусна картофена лютичка.
Топнете си я с питка и си оближете пръстите ! Оближете ги и споменавайте с добро северняците.


ДА ВИ Е БЛАГО!
ЛЕКИ  ПОСТИ  И ПОЗДРАВИ ОТ  СЕВЕРОЗАПАДА!

25. 02. 2012 Г

Рецептата за Картофената лютика е на:
ХРИСТО МИКОВ ХРИСТОВ
с. Лепица, Плевенско
/ моят тате :)/

неделя, 26 февруари 2012 г.

СИРОПИРАНА СЕВЕРНЯШКА БАНИЦА / с 4 варианта за плънка/

Тази сиропирана баница в нашия край се приготвя за всеки по- голям организиран празник – сватба, кръщане, понуда, някога и на новобранска вечеря/ вечерята, в която изпращат момчето „ войник”/… ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Ще си оближете пръстите, ако ви я завърти някоя по- възрастна баба . Меси се тесто, обработва се според рецептата и указанията и накрая се сиропира. Сиропирането може да стане и след един ден, след два, та дори и след 1 седмица. Добре изпечените „ розички” могат да се съхраняват на сухо и хладно в хартиена торбичка и можете да ги залеете със сироп тогава, когато ви е необходима баницата.
И в петте си варианта вие ще получите пухкава, много ароматна , сиропирана и блага баница, която ще е Царицата на масата. Наричаме я още и „ МЪРЗЕЛИВА”БАНИЦА, БАНИЦА НА РОЗИЧКИ…Каквото и име да и поставите, тя ще си остане онази, която аз помня още от детството си-  солено- сладка от сиренето, сладка от локума , приятно ухаеща от канелата и мнооого сладка от халвата.


ПРОДУКТИ  ЗА ТЕСТОТО / за тава с диаметър 30- 32 см/:
осоло 550 г брашно + още малко за измесване 
 200 мл прясно мляко
25 г жива мая + 50 мл хладка вода
 4 разбити яйца
1/ 2 каф. ч. олио
щипка сол
1 чаена лъжица захар
щипка сода / може и без нея/
ЗА ПЛЪНКИТЕ:
1-      ва плънка:
 1/ 2  пак. краве масло от 125 г или олио
1 чаена чаша накълцани орехови ядки
1 чаена  лъжица канела
2 супени лъжици захар

2-      ра плънка:
1/ 2  пак. краве масло  или олио/ може и смес/
300 г сирене

3- та плънка:
 200 г тахан халва
150 г счукани орехи

4-      та плънка:
2 кутии локум
1/ 2  ч. ч. накълцани орехови ядки/ по желание/

Сироп:
800 г захар
2 л вода
 + 2 ванилии, ако ще правите сладките варианти
50 г масло / може и без него/
лимонов сок- по желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива в хладката вода.
Брашното се пресява, слага се в купа и в него се оформя кладенче, в което  се изсипва всичко.
Тестото се омесва добре.
Разделя се на 3 топки.
НЕ СЕ ОСТАВЯ ДА ВТАСВА!
 Всяка топка се точи на кора с дебелина не повече от 2 мм.
Всяка разточена кора се намазва с помощта на четка с разтопеното масло или олио.
Олбите се налагат една върху друга по три.
Тук вече идва ред на ПЛЪНКАТА .
 Избирате един от посочените варианти и ръсите от избраната плънка, която ще приготвите като смесите в купа посочените за нея продукти.



Оформя се стегнато руло, което се усуква внимателно и се намазва с олио.



Нарязва се на кръгчета / филийки, парчета…/с дебелина около 2 см, след което всяко от тях се нарежда в намазана с олио тава на разстояние поне 1 см едно от друго.

Добре е даже да ползвате и пекарска хартия.
Оставят се да втасат на топло до двойното им увеличение - някъде около 30 минути при температура в стаята 23- 24 градуса.

Пекат се до готовност  в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 45  минути като след 20- тата минута се покриват с хартия.
Изваждат се и оставят да изстинат поне 4-5 часа.


Прави се сироп от водата и захарта, а ако плънката е от локум- трябва да се сложи и ванилията. Есенция или ванилия  може да се добави и към другите плънки, но тогава ароматът леко ще се промени.
 С топлия сироп се заливат наредените в тавата една до друга ИЗСТИНАЛИ „розички” и веднага се покриват с найлон / стреч фолио/  и кърпа, за да се задушат и попият течността.

Най- хубаво е баницата да престои в сиропа на хладно в продължение дори на 24 часа, за да го поеме добре. 
Не ги приблъсквайте, защото им трябва място. При поемане на сиропа те увеличават обема си.
Имайте предвид, че сухи” розички” можете да съхранявате в хартиена торбичка на хладно и сухо  до 1 седмица. Много са трайни. 
Баницата може да се направи и в друг вариант като навитите рулца не се режат на розички, а се усукват с намазнени ръце и се навиват на фитили кръгово в тавата като се започне отвътре навън.

НАСЛАДЕТЕ СЕ НА НЕВЕРОЯТНИЯ ВКУС НА НАШАТА СЕВЕРНЯШКА СИРОПИРАНА БАНИЦА!

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ НА ФУРНА С ГЪБИ, КАЙМА И ПРАЗ В СЪСЕДСТВО С КАРТОФЕНО- МЛЕЧНО ПЮРЕ И ГЪБЕН СОС / с две сирена/

     Чудех се и умувах какво мога да направя- нещо с месце, някакъв сос, гарнитура… и изведнъж реших да направя 3 в 1- и трите неща, събрани на едно място .
Пиленцето е подходящо и за празнуването на Свети Валентин, и за идващите Заговезни, а защо не и за гости, че даже и само за вашето семейство просто ей така БЕЗ ПОВОД :).
Това ястие се състои от три компонента:
  1. ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С ГЪБИ, КАЙМА И ПРАЗ
                                                    2. КАРТОФЕНО- МЛЕЧНО ПЮРЕ

                                                                      3. ГЪБЕН СОС
ПРОДУКТИ:
ПЪЛНЕНО ПИЛЕ:
1 охладено пиле / около 1. 400 кг/
ЗА ПЛЪНКАТА:
500 гр гъби, сварени в 1 литър леко посолена вода
/ Около 400 гр за плънката, а останалите за украса.Упоменавам количеството на водата, защото за приготвянето гъбения сос ще използвам бульона, в който са врели гъбките /.
250 г кайма
1 глава праз лук / 200 г/
20 г ориз / количеството е малко, оризът е само за плътност/
3 с. л.хубаво краве масло- за плънката
още 1 с. л. от същото масло- за намазване вътрешността на пилето
щипка черен пипер
1 ч. л. чубрица
1 щипка босилек
щипка чесън на гранули
1 ч. л. пресен копър
сол на вкус
олио- за намазване на тавата за печене и на самото пиле

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПИЛЕТО:
В трите супени лъжици масло и щипка сол запържих за около 5- 6 минути нарязания на кръгчета праз и нарязаните на филийки предварително сварени и отцедени гъби. Добавих каймата и предварително сварения и промит през гевгир със студена вода ориз и отново запържих.
Отстраних плънката от котлона и я овкусих с черния пипер, чубрицата, босилека, копъра и щипката чесън.

Посолих още малко на вкус.
Оставих сместа леко да се охлади, като през това време намазах измитото и изчистено пиле от вътрешната страна с останалата 1 с. л. масло и го посолих с малко сол.
Напълних го с готовата вече плънка, заших го добре и го поставих , полегнало по гръб в тава, която обилно намазах с олио.
Прихванах крилцата и кълките с парчета от дървени шишчета, за да са прибрани към тялото му.

Налях 1 ч. ч. вода около него.
Завих го с фолио за печене и го поставих в предварително загрята на 250 градуса фурна.
Изпекох пилето на тази температура в продължение на 2 часа, като през това време го отвивах два пъти и го поливах с мазнината, която то бе пуснало.
След като пилето вече бе изпечено, отстраних фолиото, пуснах вентилатора на фурната, намалих градусите на 200 и го оставих да се доизпече и хване коричка с приятен лек загар.
СГЛОБЯВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ЯСТИЕТО:
Извадих изпеченото пиле и го поставих в средата на голяма плато.
Около него наредих топки от КАРТОФЕНО ПЮРЕ, което приготвих по следния начин:
ПРОДУКТИ ЗА КАРТОФЕНО ПЮРЕ:
500 гр обелени картофи
2 с. л. прясно мляко
3 с. л. краве масло
2 с. л. заквасена сметана
50 гр пушено сирене
сол – при необходимост

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите нарязах на 4 и ги сварих в продължение на 15 минути в тенджерата под налягане в леко посолена вода .
Извадих ги и още топли ги намачках с приспособлението от кухненския набор за пасиране като през това време добавих маслото, после млякото, а след тях заквасената сметана и топеното сирене.
Получава се невероятно пухкаво пюре с много приятен вкус.
Лекичко върху част от пилето и върху картофените топки полях с ГЪБЕН СОС, който приготвих така:
ПРОДУКТИ ЗА ГЪБЕН СОС:
3 с. л. краве масло
бульонът , получен от варенето на гъбите
3 с. л. брашно / с връх/
30 гр бяло вино
50 гр топено сирене/ натурално/
50 гр заквасена сметана
1 щипка чесън на гранули
1 с. л. от мазнината, която бе пуснало пилето при неговото печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА СОСА:
В сгорещеното краве масло и малко сол запържих брашното.
Разредих го с част от гъбения бульон / с неговото количество ще се съобразите в зависимост от желаната от вас гъстота за соса/ .
Оставих го да поври малко като непрекъснато го разбърквах.
Изсипах виното и отново разбърках.
Добавих топеното сирене, заквасената сметана и супената лъжица мазнина от пилето, отново при непрекъснато бъркане.
Овкусих с чесъна.
Украсата на самото блюдо е по ваша преценка и виждане.

Аз го украсих с останалите гъби, чери доматчета, малко кисели краставички , лимон и зелени подправки.
Това бе историята около приготвянето на блюдото! :)
С уважение: Ваша Марго

БОСИЛЧЕНИ ФУСИЛИ С ТРИ СИРЕНА, МАСЛО И СМЕТАНА

     Обичам макароните, спагетите и техните производни. Обичам ги и сладки, и солени, но най- ми допадат с масло и сирене И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С БОСИЛЕК. 
Тази вечер ги направих набързо със смес от три сирена и се учудих на завидния им вкус.  Съвсем до скоро не знаех, че от години познатите ми фигурки  са ФУСИЛИ.. Стана ми смешничко, защото до вчера им казвахме макарони. По същия този начин  малките  кексчета станаха МЪФИНИ :)
Хич не съм привърженик на тези модерни наименования, но…хайде сега, ето ме  и мен, модерната!
Тази вечер приготвих ФУСИЛИ :).!!!
ПРОДУКТИ:
150 г фусили
1 литър вода
сол на вкус
1 с. л. олио

За гарниране:
200 г смес от три настъргани сирена- Ементал, Твърдо сирене и Моцарела „ Grаtin Kase Cheese Mix
1 с. л. с връх неразтопено краве масло
100 мл заквасена сметана
босилек на вкус


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сварих фусилите до пълна готовност в солена вода и 1 . с. л.олио.
Отцедих ги и ги изсипах в купа.

Полях ги с разтопеното масло, което разбърках със сметаната.

Поръсих със сирената и босилека и ги сложих в микровълновата фурна на максимална мощност за 1. 5 минути.
Получи се прекрасна вечеря и мезе за бялото винце :).
Опитайте ги- ще ви харесат.
Нека да ви е благо, желая ви го от сърце! 

22 февруари 2012 г

събота, 11 февруари 2012 г.

ПИЦИ С БЪРКАНО ТЕСТО

    По този начин пицата става много бърза и вкусна.
Тестото е шуплесто, меко, еластично и много сочно. Ако сложите повечко продукти, то ще остане дори" мокро" както аз обикновено наричам сочните неща.
Тук ще поствам всички пици, които правя.
В случая тази е помазана с домашна доматено- босилкова паста.



ПРОДУКТИ:
1 компотен буркан брашно
2 чаени чаши хладка вода
20 г прясна мая
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол / равна/

Тестото, получено от посочените количества продукти, е подходящо за тава с диаметър 40 см.
Аз обикновено правя половин доза, която е напълно достатъчна   за тава с диаметър 24  см.




НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размива във водата, прибавят се останалите продукти за тестото, разбъркват се добре с дървена лъжица и всичко това се оставя да втаса в дълбок съд с капак.

 Шупналото/ втасало тесто/ се разбърква добре, след което се разстила в намазана с олио тава и върху него се нареждат желаните продукти.
Пицата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Не определям продължителност за печене, тъй като тя зависи от вида и количеството на самите продукти, които сте използвали за пицата.

ПРОБВАЙТЕ БЪРКАНОТО ТЕСТО, ВЕРОЯТНО ЩЕ ВИ ХАРЕСА.
Лично аз откакто научих за него, месена пица не съм правила.

.............................................
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)

ЗАРЕЗАНСКИ ПРОСЕНИК СЪС СИРЕНЕ, ПРАЗ И СЛАНИНКА

Чак днес установих колко съм " умна"!
Да пристана на мъже и да ида на лозе при минус 10 градуса да пия вино и да ям мръвки..
Е, няма що! Че малко съм се разболяла и съм толкова скована, че и там трябваше да отида. Ама на, нали мъж слушам! Добре, че отнесох на мъжагите там този топъл просеник, та поне малко им стоплих душичките :).

А пък колко вкусен станаааа! Ще разберете, ако си подготвите продуктите и го врътнете ей така, както сега ще ви кажа :)

ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 равна ч. л. сода
2 ч. ч. царевично брашно
1 ч. ч. бяло брашно
150 г сирене
1 глава праз 
4 с. л. олио
1 к. л. сол
1 парче сланина
шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със солта.
Добавих млякото и разбърках добре.
Отново при постоянно разбъркване с дървена лъжица изсипах царевичното брашно, а след него и бялото, в което предварително размесих содата.
                                                  Към тази смес добавих натрошеното сирене и  задушения праз.
                                              Отново разбърках и подготвих сместа за печене.
........................................................................................
Намазах тава обилно с олио и в нея разстлах сместа.
Отгоре наредих парченца сланинка, овъргаляни в шарената сол.
Изпекох просеника в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Стана много вкусен и пухкав.
За такъв вкус много хора могат да мечтая и да не вярват, че си заслужава да се опита.

11. 02. 2012 г


четвъртък, 9 февруари 2012 г.

МАМИНАТА ДОМАШНА ТОРТА или ТОРТА ОТ ТРИ " ПИТКИ" :)

  Откакто ни връхлетя лютата зима все повече и повече се връщам в спомените си за онези някогашни зимни дни, в които си дремех на кушетката в кухнята на село, а мама готвеше вкусни гозби, месеше питки, правеше сладчици... Улавям се, че напоследък приготвям същите неща- онези, с които отраснах. Сякаш, че новите и " модерни" рецепти не ме блазнят с нищо, а ме теглят към себе си онези, които никога не мога да забравя.
ТОВА Е ТОРТАТА, КОЯТО МАМА НИ ПРАВЕШЕ НА ВСЕКИ ПРАЗНИК!
Живеехме на село и нямаше откъде да си купим готова, а и недоимъкът... 
Купена торта имахме само на Нова година, когато в сладкарницата приемаха поръчки и един човек ги докарваше с камион от града. 
Рождените си дни празнувахме с тази торта и затова НИКОГА НЯМА ДА Я ЗАБРАВЯ!
ПРОДУКТИ:

За блатовете:
5 яйца
1 бурканче от кисело мляко със захар
/ тогава често мерехме част от  продуктите с такова бурканче, което още пазя :)/
1 бурканче кисело мляко
1/ 2 бурканче с олио
2 и 1/ 2 бурканчета с брашно
1 бакпулвер
2 ванилии

За сиропиране:
сок от 1 компот/ по ваша преценка/

За крема:
1 пак. нишесте - в случая е от 60 г/ отново по ваша преценка е неговият вид/
600 мл прясно мляко, към което добавих още 100 мл за размиване на нишестето
1 каф. ч. захар -за подслаждане на нишестения крем

За поръсване:
1 купичка смлени, че даже и накълцани или нарязани орехи
1 десерт " Родопче", ако трябва да се спази традицията :)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват добре със захарта след което се добавят млякото, олиото и ванилията. 
При непрекъснато разбъркване се изсипва брашното лъжица по лъжица. 
Ще получите гъста смес, дори и по- гъста от кексовата.
Разделяте я в три еднакви купички като от всяка една купичка ще получите по един блат/ питка или платка, както някога ги наричахме/.
Вземате тавичка, но не повече от 20 см в диаметър, намазвате я с олио и я поръсвате с брашно.
Изсипвате сместа от едната купичка и изпичате блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути. Не го препичайте, защото съвсем не е необходимо.
Направете същата процедура и с останалите блатове.
Оставете ги да изстинат, а след това изрежете краищата им.
Сварете крема като следвате указанията, които са дадени на пакетчето с нишестето.

ОФОРМЯНЕ НА ТОРТАТА:
Вземете първия блат, сиропирайте го леко със сока от компота и го намажете с горещия крем.
Повторете същото и с втория, а после и с третия блат.
Поръсете обилно тортата с много орехи, след което настържете и Родопчето.
Нищо особено няма в тази рецепта, но за мен е НАЙ- ХУБАВАТА, защото още веднъж ще кажа- ТОВА Е ТОРТАТА НА МОЕТО ДЕТСТВО! :)
...................
Ееех, разтъжих се... 
Факт е, че не мога да върна времето назад. 
Остава ми само да върна с ръцете си всичко онова, за което си спомням ! :)

08. 02. 2012 г