XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БОСИЛКОВА ПАСТА " ПЕСТО" / леко побългарена/

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 23 октомври 2012 г.

БОСИЛКОВА ПАСТА " ПЕСТО" / леко побългарена/

Преди няколко години такава паста ми донесе моя колежка, която всяко лято ходи в Италия. Снощи се сетих за тази вкусотия и се позачетох за нейната направа. Е, в оригиналната рецепта се иска пармезан, че зехтин, че и кедрови ядки. Не ми се дават пари за кедрови ядки, защото имам орехи и си знам, че и с тях ще е вкусно. Не я направих и със зехтин, но и с олио ни хареса. Пармезан ли? Че ние сме българи и имаме такова прекрасно зряло сирене..

Къде пък ме хвана мерак италиански истории да правя, не знам :).
Ох, обърках се, нали все пак побългарих нещата.
И се замислям дали пък и името написах правилно?!!
Хайде сега и моята рецептичка, пречупена през погледа ми на някакъв измислен кулинар.

 Нека да я споделя с вас, но да упомена, че можете да си направите и за пряка консумация, и стерилизирано песто за зимата:


ПРОДУКТИ:

100 г босилек- листа
150 г хубаво зряло сирене /видът му откъм фирма и произход избирате вие /
50 г орехови ядки
70- 80 мл олио
сол- ако е необходима

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

ВАРИАНТ 1:
Почиствам босилека и го слагам  в блендера.
Добавям почистените ядки, натрошеното сирене и олиото. 
Прехвърлям сместа в дълбок и тесен съд, в който да може да влезе пасатора, и пасирам.
ВАРИАНТ 2:
Слагам направо в големия блендер и нещата стават отведнъж.
Тук вече зависи колко фино искам да ми се получи или пък от количеството на босилека, дали ще искам да си направя само малко като за пряка консумация или ще ми се наложи да меля 1 кило босилек...
И какво друго още да ви кажа?????
А, да. Че като я приготвите, вече можете да я консумирате веднага и на момента.
Ако постои малко, отгоре ще потъмнее, което не бива да ви стряска, защото това си е характерно за босилека. Просто разбърквате и почвате да мажете там, някъде и върху нещо.
Та... Ароматната  паста е подходяща за салати и спагети.
 Пък защо не и за нещо друго, което ви е любимо?!
Като пример- У дома препичаме филийки и ги мажем с пестото, а друг вариант е да си нарежем хубави домашни доматки , върху тях да сложим парченце сиренце и отгоре малко от въпросната пастичка.
Красота и вкусотийка!

22 октомври 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар