XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЯГОДОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 7 юни 2012 г.

ЯГОДОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ



Не бях правила такъв десерт никога. Що ли ми се струваше толкова труден и бавен?! Май имам страхова невроза към по- фините десерти? 
Направих го по специалната поръчка на щерката, която само веднъж била опитвала такъв в някакво кафе и определено и харесал. Да не говорим за мен, че никога до сега не бях яла. Миличката тя, така се радваше тази вечер и нямаше търпения да го почака повече от 4 часа да се стегне. В 01 часа през нощта рече: „ Ще ме мъчиш ли още? „ 
Прочетох няколко рецепти, които се доближаваха една до друга и си стиковах нещата по мое виждане. Може би и криво да гледам, но все пак погледът си е  мой, та” каквото си надробя, това ще сърбам” .
Та... Първоначално го правих с по- малко продукти, но във времето ги увеличих, защото ми се струваше, че сладкото изкушение е много тъничко.
Ето ги и двата варианта:


ПРОДУКТИ:
За блата:
2 пакета по 150 г меки какаови  бисквити с масло „ Роден край” на „ Престиж”
125  г краве масло
3 с. л. какао

За крема:
3 опаковки  сирене „Крема”
80 г пудра захар
400 г заквасена сметана
2 ванилии
10 г желатин
50 мл  вода

За глазурата:
300 г сладко с цели плодчета- ягоди, малини, къпини, боровинки, горски плодове
10 г желатин
50 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начуках бисквитите в хаванче и ги смесих с какаото и разтопеното масло.
Разбърках добре и изсипах сместа в разкопчаваща се форма, но предварително покрих дъното и стените и с прозрачно найлоново фолио.
Оформих блата с леко притискане с лъжица.
Сложих формата в хладилника за около 30 минути, а през това време направих крема.



Разбих сиренето със захарта, а след това и със сметаната и ванилията. На водна баня разтворих предварително накиснатия желатин, приготвен за крема, и го изсипах в млечната смес.
Извадих формата и внимателно разстлах крема върху блата.




Поставих сладкиша отново в хладилника, но този път за 3- 4  часа.
Извадих го след определеното време.

1 вариант: Взех ягодовото сладко и отцедих неговия сос като към него прибавих предварително накиснатия  и разтворен на водна баня желатин.
Полях го върху крема, а отгоре наредих кръгово ягодките.
2 вариант:  В самото сладко изсипах разтворения на водна баня желатин, разбърках добре и залях чийзкейка.
Прибрах готовото сладко произведение  в хладилника и го оставих за последно и основно стягане в него за около 4 часа.
Получи се един фин сладкиш, нежно галещ небцето, който ме накара да го опитвам  бавно и без да бързам. Така се насладих на нещо истинско вкусно и заслужаващо да го оставя в тефтера си, в който запазвам хубави рецепти и които не правя само по веднъж :).
 6 юни 2012 г

1 коментар:

  1. Във времето промених част от продуктите и дори ги увеличих, за да стане чийзкейкът по- дебеличък. Те са както следва:
    Кафява смес:
    2 пакета по 150 г какаови меки бисквити " Роден край"
    125 г немско масло
    3 с. л. какао
    Бяла смес:
    3 опаковки крема сирене
    80 г пудра захар
    400 г заквасена сметана
    2 ванилии
    10 г желатин и 50 мл вода
    Заливка:
    300 г сладко с цели плодчета- ягоди, малини, боровинки, горски плодове
    10 г желатин и 50 мл вода

    ОтговорИзтриване