XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЯГОДОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

четвъртък, 7 юни 2012 г.

ЯГОДОВ ЧИЙЗКЕЙК БЕЗ ПЕЧЕНЕ



Не бях правила такъв десерт никога. Що ли ми се струваше толкова труден и бавен?! Май имам страхова невроза към по- фините десерти? :)
Направих го по специалната поръчка на щерката, която само веднъж била опитвала такъв в някакво кафе и определено и харесал. Да не говорим за мен, че никога до сега не бях яла. Миличката тя, така се радваше тази вечер и нямаше търпения да го почака повече от 4 часа да се стегне :). В 1 часа през нощта рече: „ Ще ме мъчиш ли още? „ :)
Прочетох няколко рецепти, които се доближаваха и си стиковах нещата по мое виждане. Може би и криво да гледам, но все пак погледът си е  мой, та” каквото си надробя, това ще сърбам” .

ПРОДУКТИ:
За блата:
150 г меки бисквити с масло „ Роден край” на „ Престиж”
80 г краве масло
2 с. л. какао

За крема:
250 г сирене „Крема”
50 г пудра захар
200 г заквасена сметана
1 ванилия
7 г желатин
3 с. л. вода

За глазурата:
200 г сладко от цели ягоди
3 г. желатин
2 с. л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начуках бисквитите в хаванче и ги смесих с какаото и разтопеното масло.
Разбърках добре и изсипах сместа в разкопчаваща се форма, но предварително покрих дъното и стените и с прозрачно найлоново фолио.
Оформих блата с леко притискане с лъжица.
Сложих формата в хладилника за около 15 минути, а през това време направих крема.



Разбих сиренето със захарта, а след това и със сметаната и ванилията. На водна баня разтворих предварително накиснатия желатин, приготвен за крема, и го изсипах в млечната смес.
Извадих формата и внимателно разстлах крема върху блата.




Поставих сладкиша отново в хладилника, но този път за 1 час.
Извадих го след определеното време.

Взех ягодовото сладко и отцедих неговия сос като към него прибавих 3- те грама предварително накиснат и разтворен на водна баня желатин.
Полях го върху крема, а отгоре наредих кръгово ягодките.
Прибрах чийзкейка в хладилника и го оставих за последно и основно стягане в него за около 4 часа.
Получи се един фин сладкиш, нежно галещ небцето, който ме накара да го опитвам  бавно и без да бързам. Така се насладих на нещо истинско вкусно и заслужаващо да го оставя в тефтера си, в който запазвам хубави рецепти и които не правя само по веднъж :).
 6 юни 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар