Записала съм рецептата с неговото име, защото той го бе направил веднъж и на всички ни хареса. Нямам идея от къде е разбрал как се прави... По принцип той обича да готви, но от десертите, освен нишесте да си свари и да си направи бисквитена торта, друго не беше правил.
Канех и се аз на тази тиквена бърканица в продължение на две седмици, защото отдавна започна сезонът на тиквите, но чаках да си дойде милото ми гостенче :). И ето- дойде моментът!
Сладкишът е семпъл, бърз, лесен и пухкав. Елементарен! :)
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч.ч. настъргана ДОМАШНА СЛАДКА БЯЛА ТИКВА ОТ с. ЛЕПИЦА / 100 г/ :) :) :)
1 ч. ч. нарязани орехи
1 каф. л. канела/ дали да сложите или не и колко да е количеството и е въпрос на вкус и личен избор /
2 ванилии
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
ПРЕПОРЪКА: Мерете тиквата, орехите, захарта и брашното с една и съща чаша- от по- малките, по- старите...
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват много добре със захарта.
При непрекъснато бъркане се слага брашното с размесения в него бакпулвер.
Накрая се прибавят и орехите.
В СЛАДКИША НЯМА МАЗНИНА, ЗАЩОТО ОРЕХИТЕ СА ПРЕСНИ И ПУСКАТ ДОСТАТЪЧНО!
Сместа се изсипва в намазана с олио и набрашнена правоъгълна тавичка, която е с размери 24/ 20 см, и се пече в загрята на 180 градуса фурна за ОКОЛО 25-30 минути.
Моят се пече точно за 30 минути.
Изпечената тиквена благина се изважда от фурната, поръсва се с пудра захар и се оставя да изстине напълно, за да не се вглети при рязането.



























А този е с добавка на пшеничени трици и ленено брашно.