XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МЪРЗЕЛИВА БАКЛАВА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 29 септември 2022 г.

МЪРЗЕЛИВА БАКЛАВА

Изпълнението и е изключително бързо.

Не разточвате  корите и не ги налагате, но това не е причина мързеливата баклава  да се отличава от онази, която приготвяме традиционно.

Доста вкусна е, мека и значително лека за консумация.

ПРОДУКТИ:

500 г бутер тесто

250 г орехови ядки

100 г краве масло

за сиропа:

400 г захар

400 мл вода

щипка канела

2 ванилии

1 с. л. лимонов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Намазваме корите с омекнало масло.

Поръсваме ги  със счуканите орехи. Навиваме на руло, което нарязваме на 24 розички.

Нареждаме ги на разстояние в намазана с масло правоъгълна тава с размери 30/ 40 см.

Печем баклавата в предварително загрята на 200 г фурна в продължение на 30 минути или до получаване на лек и приятен загар.

Сваряваме сиропа от посочените продукти и с него заливаме напълно охладената баклава.

Покриваме я с кърпа или я загръщаме в найлонова торба.

Оставяме я така в продължение на поне 4- 5 часа, за да се напои добре.

Слагаме я в хладилника за пълно охлаждане.

Консумираме десерта студен.

август 2022 г
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар