XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ГЪРЧЕНА БАНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 22 януари 2022 г.

ГЪРЧЕНА БАНИЦА

По рецептата на Иван Звездев!
Правя над 10 вида баници, но чак пък толкова лесна и изключително сочна баница не бях  нито правила, нито яла. 
Баница с ВОДА и БЕЗ НАБУХВАТЕЛ!!!
Доверете се и я направете.

ПРОДУКТИ:

1 пакет кори за баница

1 непълна каф. ч. олио

4 яйца

400 г сирене

200 г кисело мляко

200 мл вода

щипка сол- при необходимост

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Вземаме 3 листа от корите, поръсваме ги с олио и с част от натрошеното сирене.

Сгъваме ги на хармоника.

Поставяме ги в намазана с олио тава.

По същия начин процедираме и с останалите кори.

Нареждаме всичките

 в тавата и ги заливаме обилно с яйцата, разбъркани с млякото, водата и солта.

Печем в ниската част на предварително загрята на 180 градуса в продължение на 40 минути.


декември 2021 г


2 коментара:

  1. Тази баница баба ми правеше.Заливката се прави от сурово мляко с няколко капки мая за сирене.Не се слагат яйца.Но може да се разбие 1 яйце.То се добавя когато млякото леко се подсири.Да не стяга напълно.Баницата може да се залее и с каймак.Казва се баница Добруджанска кавърма.В нея сирене също не се слага.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Елена! Вие говорите за съвсем друга баница от друг край на България. Тази е от с. Малчика, Плевенско... От северняците :) .

    ОтговорИзтриване