XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПРОЛЕТНА СУПА ТОПЧЕТА С ЛАПАД И КИСЕЛЕЦ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

понеделник, 31 май 2021 г.

ПРОЛЕТНА СУПА ТОПЧЕТА С ЛАПАД И КИСЕЛЕЦ

И нека да продължим да ползваме даровете на природата…

Ако имате като мен двор, в който се намират  зеленолистни зеленчуци, побързайте да си наберете и да сварите тази прекрасна чорбица с тях…

 
ПРОДУКТИ:

За топчетата:

300 г кайма

1 шепа сварен ориз

1 белтък

сол- на вкус

щипка черен пипер

малко сух джоджен

малко чубрица

брашно- за овалване

За супата:

1 глава кромид лук

2 стръка зелен лук

30 г краве масло

1 купа с почистен от жилките и измит лапад

1 чиния с почистен и измит киселец

1 непълна каф. ч. ориз

3 литра вода

сол- на вкус

1 каф. л. млян черен пипер

щипка чубрица

клонка свеж джоджен

шепа  свеж магданоз

За застройка:

1 жълтък

1/ 2 кофичка кисело мляко

 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Слагаме маслото в по- голяма тенджера и в него запържваме нарязаните два вида лук.


Наливаме водата. Изчакваме я да заври и в нея слагаме нарязаните лапад и киселец.


Правим топчета от посочените продукти, овалваме ги в брашно и ги пускаме във врящата супа.


Овкусяваме с черния пипер, чубрицата и клонката джоджен.

Варим супата до готовност.

Разреждаме я с още вода, ако е необходимо.

Застройваме с разбития с млякото жълтък.

Сервираме със свеж магданоз.


31. 05. 2021 г


Няма коментари:

Публикуване на коментар