XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЛЯТНА МУСАКА С ТУЧЕНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 17 август 2016 г.

ЛЯТНА МУСАКА С ТУЧЕНИЦА

Преди няколко дни оплевих ягодовата градинка, а в нея една свежа и сочна тученицааа….
Как да я изхвърля при все, че толкова много я обичам и знам колко е полезна за организма ни.
Ааааааа, сега май доста хора ще ме нахокат заради консумацията на тоя бурен, ама аз няма да им обърна внимание :).
Направих оглед на двора, набрах домашни продукти и радостна тръгнах да направя тази лека зеленчукова мусака.
Добавих и куркума и джинджифил и си я нарекох екзотична.


ПРОДУКТИ:
400 г почистена и измита тученица/ със стебълцата/
2 малки тиквички
2 глави кромид лук
2 чушки
1 домат
2 моркова
500 г картофи
4- 5 скилидки чесън
4- 5 с. л. олио
1 ч. ч. вода
хималайска сол
черен пипер
чубрица
щипка куркума
щипка сух джинджифил

За заливката:
3- 4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
малко сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В горещото олио се задушават нарязаните на дребно лук , чесънчета и чушки.
Слага се малко сол.
Добавят се нарязаните на кубчета моркови, картофи, тиквички и домати.
Следва да се сложи и нарязаната тученица.
Десетина минути след това се овкусяват с посочените подправки, слага се още сол, налива се водата и ястието се изсипва в тава, която се поставя във фурна. 

Там то се пече до извиране на течността.
Полива се с разбитите яйца, млякото и малко солчица и се връща във фурната за допичане на заливката.
Мусаката остава там до получаване на приятна коричка.

След малко охлаждане се нарязва и се поднася на порции , поръсени с наситнен магданоз.

…………………………………………

Не се опасявайте от наличието  на джинджифила, защото той придава много хубав вкус, стига да не е в голямо количество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар