XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БИРЕН БЮРЕК

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 3 март 2015 г.

БИРЕН БЮРЕК

Видя ли рецепта и името Елза Стоянова съм сигурна, че нещата ще се получат.
Този апетитен бюрек е по нейна идея. 
Вчера го правих за първи път и определено се хареса.
Даже го носих на гости.
Благодаря ти , Елзи, за сполучливата рецепта.
Направих малки промени, но като цяло е такъв, какъвто ти го описваш.
ПРОДУКТИ:
500 г кори за баница
500 г кайма смес
3 малки глави кромид лук
около 200 г пушено месце
3- 4 с. л. олио
подправки: сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, джоджен
4 яйца
250 мл бира
още малко олио - за намазване на тавата и за поръсване върху суровия бюрек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В олиото запържвам нарязания лук, а след него и каймата. 
Пържа до омекване и изпаряване на водата. 
Овкусявам с подправките. 
Слагам нарязаното пушено месо, разбърквам и отстранявам от котлона. 
Оставям сместа да се охлади.
През това време в  купа разбивам яйцата с малко сол и в тях изсипвам бирата. 
Разбърквам добре.
Вземам правоъгълна тава с размер като размера на корите. Намазвам я с мазнина.
Първата кора поливам с част от яйчената смес, разнасям я добре с четчица и отгоре ръся от солената плънка. 
Процедирам по същия начин до изчерпване на материала.
Най- отгоре, върху последната кора, поливам с останалата яйчена смес и поръсвам с олио.
Пека бюрека в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40- 45 минути.
Изваждам го, оставям го леко да се отпусне, нарязвам го и го сервирам.

2 март 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар