XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ГЪБЕНО РАЗКОШЕСТВО С КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 14 март 2014 г.

ГЪБЕНО РАЗКОШЕСТВО С КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК


                                      Доста апетитно блюдо- пикантно  и мазничко.
И носи много бяло винце. Може и биричка :).
ПРОДУКТИ:
5- 6 средно големи глави кромид лук
2 с. л. захар или мед
400- 500 г пресни печурки
30 г краве масло
черен пипер
риган или  мащерка
3- 4 с. л. олио
100 г кашкавал
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се нарязва на едро и се запържва в олиото до омекване.
Добавя се захарта/ медът/ и се карамелизира при непрекъснато бъркане.
Отстранява се от огъня.
Гъбите се почистват, белят се, нарязват се на парчета и се задушават, след което се  запържват в маслото.
Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
В тава се разстилат гъбите и лукът, поръсват се с подправките  и се поръсват с кашкавала.
Ястието се пече до стопяването на последния.
Поднася се топло.

2 коментара: